Inhoudsopgave:

 1. Wat is er mis met pangasius?
 2. Wat is er mis met tilapia?
 3. Is kwi kwi een vette vis?
 4. Welke vis is gezond om te eten?
 5. Waarom is pangasiusfilet slecht?
 6. Is pangafilet?
 7. Hoe gezond is tilapia vis?
 8. Is schol een vette vis?
 9. Wat is een vette vis?
 10. Welke vis is niet gezond?
 11. Welke tonijn is het gezondst?
 12. Waarom is Zalm ongezond?
 13. Wat is pangasius filet?
 14. Waarom geen pangasius eten?
 15. Is pangasius vis gezond?
 16. Is vis van de supermarkt gezond?
 17. Is makreel een vette vis?
 18. Wat is gezonde vette vis?
 19. Welke vis heeft weinig kwik?
 20. Is vis nog wel gezond?

Wat is er mis met pangasius?

Pangasius heeft de reputatie een ongezonde vis te zijn die veel zware metalen, bacteriën en antibioticaresten bevat. In 2012 controleerden wij de pangasius in de Belgische winkels onder meer op de aanwezigheid van zware metalen, pesticidenresiduen en sporen van antibiotica, en stelden weinig problemen vast.

Wat is er mis met tilapia?

Bij gekweekte vis, zoals pangasius en tilapia, kunnen chemicaliën en antibiotica (geneesmiddelen die bacteriën bestrijden) gebruikt worden. Dit brengt een probleem met zich mee, namelijk resistente bacteriën.

Is kwi kwi een vette vis?

Er zit 1,9 gram vet in 1 stuk (120 gram) pangasius, waarvan 0,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.

Welke vis is gezond om te eten?

Gezonde vissoorten met meer dan 5% vet:
 • Zalm.
 • Forel.
 • Haring.
 • Heilbot.
 • Makreel.
 • Bokking.
 • Ansjovis.
 • Sardines.

Waarom is pangasiusfilet slecht?

Toxicologisch onderzoek wijst uit dat zelfs in de afgekeurde vis de pesticiden en chemicaliën in zulke minimale hoeveelheden aanwezig waren, dat een volwassene iedere dag wel tussen de 3, kg pangasius zou kunnen eten voordat voor deze stoffen de toxische inname wordt bereikt.

Is pangafilet?

In deze Vietnamese kweekvijvers ter grootte van zo'n honderd voetbalvelden zitten miljoenen meervallen waarvan de filets in de hele wereld als pangasius worden verkocht. Van een exotische naam die niemand kende, groeide de panga in tien jaar tijd uit tot meest gegeten vis van Nederland.

Hoe gezond is tilapia vis?

Er zit 3,2 gram vet in 1 portie (120 gram) tilapia, waarvan 1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.

Is schol een vette vis?

Als je zwanger bent is het belangrijk om voldoende vis te eten, namelijk twee keer per week. Één keer kies je voor vette vis en één keer voor magere vis. Voorbeelden van vette vis zijn zalm en forel. Voorbeelden van magere vis zijn tilapia en schol.

Wat is een vette vis?

Welke vis is vet?
 • haring.
 • makreel.
 • paling.
 • sprot.
 • zalm.

Welke vis is niet gezond?

Vervuiling verschilt per vis
 • Planteneters zijn bijvoorbeeld haring, ansjovis en sardines.
 • Roofvissen zijn onder andere tonijn, paling, makreel, haai, snoekbaars en zwaardvis.
 • Omnivoren als kabeljauw, wijting of koolvis zitten daar qua vervuiling tussenin.

Welke tonijn is het gezondst?

Tonijn in water is caloriearmer (en wat droger) omdat het alleen de vetten bevat die van nature in de vis zitten. Maar zowel olijf- als zonnebloemolie bestaat uit gezond, onverzadigd vet.

Waarom is Zalm ongezond?

Door de slechte en stressvolle omstandigheden worden veel zalmen ziek. Infecties door bacteriën en oogproblemen, zoals staar, komen veel voor. Heel veel kwekerijen hebben bovendien last van zeeluizen. Dat zijn parasieten die zich vastbijten aan de huid van een zalm en hem letterlijk aanvreet.

Wat is pangasius filet?

Pangasius pangasius is een straalvinnige vis uit de familie van reuzenmeervallen (Pangasiidae) en behoort tot de grote orde van meervalachtigen (Siluriformes). Deze vis wordt bij een lengte van minimaal 63 centimeter geslachtsrijp en kan maximaal een lengte van 3 meter bereiken.

Waarom geen pangasius eten?

Carrefour verkoopt geen pangasius meer in ons land. De vis komt uit Vietnam, waar hij wordt gekweekt in vuil water zodat hij bacteriën kan bevatten. En het is niet de enige populaire vissoort die op de zwarte lijst van het Wereld Natuur Fonds (WWF) staat omdat er een geurtje aan hangt.

Is pangasius vis gezond?

Die berichten zijn onzin, zegt de Wageningse milieuprofessor en socioloog Simon Bush die al tien jaar onderzoek doet naar de omstreden vis. Zijn conclusie: panga is niet slechter, en vaak zelfs veiliger, dan zalm, garnalen of tonijn.

Is vis van de supermarkt gezond?

Als wordt gekeken naar hoe gezond beide soorten vis zijn, dan is dit niet zonder meer de wilde vis. Het is meer afhankelijk van de vissoort en de levensomstandigheden. Door milieuverontreiniging kunnen er schadelijke stoffen voor komen in wilde vis, zoals zware metalen, dioxines, PCB's of resten bestrijdingsmiddel.

Is makreel een vette vis?

Denk bij vette vis aan Atlantische zalm, haring, makreel of sardines. Het maakt niet uit of je verse vis gebruikt of vis uit diepvries of blik, behalve bij zalm. Verse zalm is meestal Atlantische zalm, wat een vette soort is. Uit blik of diepvries gaat het vaak om minder vette zalm uit de Stille Oceaan.

Wat is gezonde vette vis?

Ze bevatten mineralen als jodium, fosfor en seleen. Kreeft bijvoorbeeld scoort daarnaast ook nog eens hoog op de vitamine B1-index, terwijl vette vis weer heel rijk is aan vitamine D, B2 en vitamine A. Daarnaast bevat vis van nature eiwitten en gezonde vetten, stoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam.

Welke vis heeft weinig kwik?

Lage kwikgehaltes (minder dan 50 microgram per kilogram) werden aangetroffen in haring, zalm, forel en inktvis. Hogere kwikgehaltes zaten in brasem, kreeft, makreel, snoek en tonijn. De kwik-kampioen was zwaardvis, met 1.212 microgram kwik per kilogram.

Is vis nog wel gezond?

De vetzuren in vis (omega 3-vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het advies is daarom om 1 keer per week vis te eten. Met name vette vis bevat veel gunstige vetzuren.