Inhoudsopgave:

 1. Welke ziektes kunnen teken overbrengen?
 2. Wat is een TBE?
 3. Waar komt Lyme het meeste voor?
 4. Waar leven teken in de wereld?
 5. Wat voel je bij een tekenbeet?
 6. Wat zie je bij een tekenbeet?
 7. Hoe voorkom je TBE?
 8. Wat veroorzaken teken?
 9. Waar zijn de meeste besmette teken?
 10. Waar zijn teken het meest?
 11. Waar vind je de meeste teken?
 12. Kan een teek in huis overleven?
 13. Hoe ziet een besmette tekenbeet eruit?
 14. Hoe ziet een teek op de huid eruit?
 15. Wat moet je doen als je door een teek gebeten bent?
 16. Hoe controleer je jezelf op teken?
 17. Wat zijn de symptomen van Lyme?
 18. Wat doet een volgezogen teek?
 19. Waar zijn besmette teken in Nederland?
 20. Waar zijn de meeste teken in Nederland?

Welke ziektes kunnen teken overbrengen?

Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Van een tekenbeet kunt u ziek worden. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen en in zeldzame gevallen tekenencefalitis ( TBE ).

Wat is een TBE?

Tekenencefalitis is een hersen(vlies)ontsteking die veroorzaakt wordt door het tekenencefalitis-virus, ook wel 'tick-borne encephalitis' virus (TBE-virus) genoemd. Besmette teken dragen het TBE-virus over van dier naar dier en soms naar de mens.

Waar komt Lyme het meeste voor?

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat het aantal mensen dat door een beet van het diertje de ziekte van Lyme oploopt beduidend hoger is dan op bijvoorbeeld de Veluwe. Van alle provincies komt Lyme het meest voor in Drenthe, Gelderland en Overijssel.

Waar leven teken in de wereld?

Als je naar tropische bossen gaat, kan je ook teken tegenkomen. Bijvoorbeeld in Panama, Colombia, Suriname of in andere Latijns-Amerikaanse landen. Ook in Azië en Afrika zul je teken vinden in hoog gras, struikgewas en bossen.

Wat voel je bij een tekenbeet?

Voel je een tekenbeet? 'In Nederland komen vooral zachte teken voor, als ze bijten voel je dit niet. Wel kan je jeuk of irritatie aan de huid krijgen als de teek er langer zit. '

Wat zie je bij een tekenbeet?

Je kunt een tekenbeet herkennen als de teek zelf nog in de huid zit. Als de teek zich nog niet heeft volgezogen, zie je een donker puntje dat vastzit in de huid. Als de teek zich al wel heeft volgezogen met bloed is deze plek groter en bolvormiger.

Hoe voorkom je TBE?

Het inspuiten van onbeschermde huid met een insectenwereldmiddel met DEET en je laten vaccineren tegen het TBE-virus zijn andere oplossingen om besmetting te voorkomen. Daarnaast wordt uitgelegd dat het belangrijk is om een teek na een beet zo snel mogelijk te verwijderen.

Wat veroorzaken teken?

Teken zitten vaak in het bos en in hoog gras. Deze dieren bijten in de huid van mensen en dieren om bij het bloed te komen. Bij een tekenbeet kan een teek de bacterie 'Borrelia' geven aan mensen of dieren. Hierdoor kunt u de ziekte van Lyme oplopen.

Waar zijn de meeste besmette teken?

Van zeven patiënten weten we dat ze tussen 20 tekenencefalitis hebben opgelopen. De meest waarschijnlijke plaatsen van besmetting zijn: de Sallandse Heuvelrug, de Utrechtse Heuvelrug, Twente en de Achterhoek (zie bijgevoegde kaart).

Waar zijn teken het meest?

Teken zijn te vinden in duinen, weilanden, tuinen, parken, heidegebieden en bossen. Ze zitten dan vaak in het gras, in struikgewas, tussen dode bladeren of op een plant. Teken vallen niet uit bomen of planten en kunnen niet springen. Ze kruipen op hun gastheer (mens of dier) zodra deze in de buurt is.

Waar vind je de meeste teken?

Teken zijn te vinden in duinen, weilanden, tuinen, parken, heidegebieden en bossen. Ze zitten dan vaak in het gras, in struikgewas, tussen dode bladeren of op een plant. Teken vallen niet uit bomen of planten en kunnen niet springen. Ze kruipen op hun gastheer (mens of dier) zodra deze in de buurt is.

Kan een teek in huis overleven?

Een teek die in een gemiddeld huis terecht kom zal na een dag of 5 sterven omdat de lucht te droog is. Dat geldt ook voor de eitjes. Het tekenvrij houden van huisdieren is wel heel nuttig. Daarmee wordt voorkomen dat teken via een huisdier op plekken in de tuin komen waar ze wel kunnen overleven.

Hoe ziet een besmette tekenbeet eruit?

Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een rode ringvormige vlek op de plaats waar de teek heeft gebeten. Soms is er sprake van een blauwachtige of roze vlek. De vlek verschijnt meestal na enkele dagen tot twee weken na de tekenbeet, maar dat kan ook pas na 3 maanden zijn.

Hoe ziet een teek op de huid eruit?

Je kunt een tekenbeet herkennen als de teek zelf nog in de huid zit. Als de teek zich nog niet heeft volgezogen, zie je een donker puntje dat vastzit in de huid. Als de teek zich al wel heeft volgezogen met bloed is deze plek groter en bolvormiger.

Wat moet je doen als je door een teek gebeten bent?

Wat moet ik doen als ik een tekenbeet heb?
 1. Haal een teek zo snel mogelijk weg! ...
 2. Gebruik geen alcohol, jodium, olie, zeep of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert.
 3. Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit.

Hoe controleer je jezelf op teken?

Controleren op teken Teken kunnen overal op het lichaam bijten. Vergeet niet de liezen, bilspleet, oksels, onder de randen van ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in je nek goed te controleren. Sommige van deze plekken kan je zelf moeilijk zien, gebruik hierbij een spiegel of laat iemand anders controleren.

Wat zijn de symptomen van Lyme?

Soms kunnen langere tijd (enkele dagen tot maanden) na de tekenbeet de volgende klachten ontstaan:
 • rode plekken op andere plekken van uw lichaam (multipele erythema migrans)
 • spierpijn.
 • pijnscheuten, krachtverlies of een doof en tintelend gevoel in uw arm, been of romp.
 • hoofdpijn.
 • pijn in uw gezicht;

Wat doet een volgezogen teek?

Als de teek diep genoeg zit, zal hij bloed vinden en dit opzuigen. Zijn lichaam zwelt dan op tot vele malen zijn originele grootte. Als de teek helemaal vol is, laat hij zich vallen. Hij kan dan een poos leven van het opgenomen bloed en zal zich voortplanten.

Waar zijn besmette teken in Nederland?

De meest waarschijnlijke plaatsen van besmetting zijn: de Sallandse Heuvelrug, de Utrechtse Heuvelrug, Twente en de Achterhoek (zie bijgevoegde kaart). Aan de grens met Duitsland in de Achterhoek en ten oosten van Nijmegen is het TBE-virus in kleine knaagdieren gevonden.

Waar zijn de meeste teken in Nederland?

Daaruit blijkt dat teken het hele jaar door worden aangetroffen. Ze komen vooral voor in bossen, maar ook opvallend vaak in tuinen. Tuiniers en wandelaars lopen daardoor de meeste tekenbeten op.