Inhoudsopgave:

 1. Waarom geen diesel meer kopen?
 2. Is diesel rijden nog voordelig?
 3. Hoe lang kun je nog diesel rijden?
 4. Waarom een diesel auto?
 5. Waar mag je niet met diesel rijden?
 6. Waarom benzine en geen diesel?
 7. Is diesel beter dan benzine?
 8. Heeft een diesel auto nog toekomst?
 9. Is het slim om een diesel te kopen?
 10. Heeft diesel nog toekomst?
 11. Waarom zijn dieselauto's goedkoper?
 12. Hoe moet je met een diesel rijden?
 13. Waar mag je niet komen met een oude diesel?
 14. Welke steden mag je niet in met een diesel Duitsland?
 15. Welke soort diesel tanken?
 16. Waarom is een diesel zuiniger dan benzine?
 17. Waarom is diesel duurder dan benzine?
 18. Hoe slecht is diesel?
 19. Waarom diesel auto goedkoper dan benzine?
 20. Welke diesels mogen straks de milieuzones nog in?

Waarom geen diesel meer kopen?

Dieselverbod. Die schadelijke uitstoot is de belangrijkste reden waarom oude diesels verboden zijn in lage-emissiezones. Het zijn in de eerste plaats de meest vervuilende diesels, die zonder partikel- of NOx-filters, die de steden niet meer binnen mogen.

Is diesel rijden nog voordelig?

De brandstofprijzen van diesel liggen nog altijd lager dan die van benzine. Hoe meer kilometer je in een jaar rijdt, hoe meer geld je met een diesel zou kunnen besparen. Maar de overige kosten voor dieselauto's blijven stijgen. Denk aan de wegenbelasting, fijnstoftoeslag, verzekeringen en een dalende restwaarde.

Hoe lang kun je nog diesel rijden?

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, red.) heeft aangegeven dat gemeentes vanaf 2020 Euro 4-diesels mogen weren en vanaf 2025 zelfs Euro 5-diesels. Dat betekent dat je met zo'n Euro 5-auto in ieder geval nog zeven jaar overal mag rijden."

Waarom een diesel auto?

De voordelen van diesel De CO2 uitstoot van een diesel is lager dan die van een benzineauto, waardoor de auto milieuvriendelijker is. De motor is zuiniger. De auto's hebben een langere levensduur. De literprijzen van de brandstof zijn een stuk lager.

Waar mag je niet met diesel rijden?

In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem ben je in de milieuzone niet langer welkom met een oudere dieselauto. De 'harmonisatie' per 2020 maakt het ook andere Nederlandse steden makkelijk om vervuilende diesels te weren.

Waarom benzine en geen diesel?

Diesel stoot immers weinig CO2 uit, is goedkoper en presteert beter. Toch wordt diesel tegenwoordig met alle zonden van de wereld overladen. ... Voor een gelijk vermogen heeft een diesel echter een lagere CO2-uitstoot dan een benzine, dankzij het betere rendement (en dus het lagere verbruik).

Is diesel beter dan benzine?

Keuze voor diesel of benzine medebepaald door omslagpunt De brandstofprijs van diesel ligt een stuk lager dan van benzine. Bovendien is een dieselmotor over het algemeen zuiniger, en heeft deze dus een lager verbruik. De wegenbelasting van een dieselauto ligt echter een stuk hoger dan van een benzineauto.

Heeft een diesel auto nog toekomst?

De moderne dieselmotor is zo zuiver, dat je - zolang de spelregels niet veranderen - ook na 2028 nog binnen mag in de meeste lage emissiezones. OPGELET: Euro 6- of Euro 6Dt-motoren zijn vanaf 2028 NIET meer welkom. Het gaat specifiek over Euro 6D diesels. Klinkt allemaal puik, toch?

Is het slim om een diesel te kopen?

Verder koop je met een diesel nog altijd een auto met fijne rijeigenschappen, veel trekkracht en lage gebruikskosten. Zeker bij langere ritten verbruikt de uitvinding van Rudolf Diesel immers minder brandstof dan een vergelijkbare benzinemotor, terwijl de prijs per liter aan de pomp al gauw zo'n 40 eurocent lager ligt.

Heeft diesel nog toekomst?

De moderne dieselmotor is zo zuiver, dat je - zolang de spelregels niet veranderen - ook na 2028 nog binnen mag in de meeste lage emissiezones. OPGELET: Euro 6- of Euro 6Dt-motoren zijn vanaf 2028 NIET meer welkom. Het gaat specifiek over Euro 6D diesels. Klinkt allemaal puik, toch?

Waarom zijn dieselauto's goedkoper?

Maar de meer u een diesel rijdt, hoe goedkoper het wordt. Dit komt omdat een diesel minder brandstof verbruikt en doorgaans goedkoper is in onderhoud (mede vanwege de grotere onderhoudsintervallen). Dus afhankelijk van hoeveel kilometers u van plan bent te rijden kan het dus veel voordeliger zijn om diesel te rijden.

Hoe moet je met een diesel rijden?

Tips zuinig rijden
 • Vermijd korte afstanden. ...
 • Schakel zo snel mogelijk (dus niet té snel) naar de hoogste versnelling: tussen 20 toeren Bij veel toeren verbruikt een motor nl. ...
 • Rijd vanaf 80 kilometer per uur al in de 5e versnelling.
 • Laat je auto uitrollen in de versnelling.

Waar mag je niet komen met een oude diesel?

In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem ben je in de milieuzone niet langer welkom met een oudere dieselauto. De 'harmonisatie' per 2020 maakt het ook andere Nederlandse steden makkelijk om vervuilende diesels te weren.

Welke steden mag je niet in met een diesel Duitsland?

Vanaf 2019 zijn de regels voor steden in Duitsland aangescherpt. Steden als Berlijn, Bonn, Darmstadt en Essen hebben allen een Dieselverbod ingesteld. Waar het in sommige gevallen om enkele straten in het stadscentrum gaat geldt in Stuttgart een algeheel Dieselverbod. Het lastige is dat de regels per stad anders zijn.

Welke soort diesel tanken?

Benzine: Standaard benzine (Euro 95 en super) die geschikt is voor alle benzinemotoren mag tot 10% ethanol bevatten. Deze wordt ook wel E10 genoemd. Diesel: Standaard diesel die geschikt is voor alle dieselmotoren mag tot 7% biodiesel bevatten. Deze wordt ook wel B7 genoemd.

Waarom is een diesel zuiniger dan benzine?

De dichtheid van diesel is weliswaar 15% groter dan die van benzine, wat tot een 15% hogere CO2-uitstoot per liter brandstof leidt[1], maar dit is niet voldoende om het 20–40% zuiniger verbruik van een moderne dieselmotor teniet te doen.

Waarom is diesel duurder dan benzine?

Diesel stuurt veel minder CO2 de lucht in dan benzine, maar produceert wel méér fijn stof. ... Ten tweede omdat de overheid een "gezonde spanning" wil behouden tussen de prijzen voor diesel en benzine. Dieselwagens zijn in de aanschaf duurder dan benzinevarianten, en daarbij vaart ook de fiscus goed: meer BTW.

Hoe slecht is diesel?

Een dieselauto is veel vervuilender dan een benzineauto. Benzine- en dieselmotoren hebben als groot nadeel de uitstoot van schadelijke stoffen en de uitstoot van CO2. CO2 is voor een groot deel verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde (broeikaseffect), maar niet direct schadelijk voor de gezondheid.

Waarom diesel auto goedkoper dan benzine?

De brandstofprijs van diesel ligt lager dan die van benzine. Dus hoe meer kilometers, hoe goedkoper je rijdt. Echter is de wegenbelasting van een diesel aanzienlijk hoger dan die van een benzineauto. Wil je precies weten wanneer diesel goedkoper wordt?

Welke diesels mogen straks de milieuzones nog in?

Toegang alleen voor dieselauto's met emissieklasse 3 en hoger. Vanaf wordt de milieueis strenger: dan moet je dieselauto emissieklasse 4 of hoger hebben om de milieuzone in te mogen.