Inhoudsopgave:

  1. Waarom geregistreerd partner?
  2. Wat is het verschil tussen trouwen in gemeenschap van goederen en op huwelijkse voorwaarden?
  3. Wat verandert er als je geregistreerd partnerschap?
  4. Waarom testament bij geregistreerd partnerschap?
  5. Wat is het voordeel van trouwen in gemeenschap van goederen?
  6. Wat houd trouwen op huwelijkse voorwaarden in?
  7. Wat moet je wijzigen als je getrouwd bent?
  8. Wat zijn de gevolgen van trouwen?
  9. Heb je een testament nodig bij geregistreerd partnerschap?

Waarom geregistreerd partner?

Geregistreerd partnerschap: voordelen Je kunt zonder de rechter uit elkaar, tenzij je minderjarige kinderen hebt. Je bent automatisch elkaars erfgenamen. Er geldt een wettelijke alimentatieregeling voor je kinderen. Je hebt recht op elkaars pensioen dat jullie tijdens jullie partnerschap opbouwen.

Wat is het verschil tussen trouwen in gemeenschap van goederen en op huwelijkse voorwaarden?

Als u voor het huwelijk niets afspreekt met uw echtgenoot bent u automatisch in gemeenschap van goederen gehuwd. ... Als u dit niet wilt, dan kunt u voorafgaand aan het huwelijk afwijkende afspraken maken over vermogen en bezittingen. Deze afspraken noemt men ook wel huwelijkse voorwaarden.

Wat verandert er als je geregistreerd partnerschap?

Dit betekent kort gezegd dat alle bezittingen en schulden die tijdens het geregistreerd partnerschap ontstaan, van u samen zijn. Uitzondering vormen erfenissen en schenkingen die u ontvangt tijdens uw geregistreerd partnerschap. Die blijven van u persoonlijk, tenzij anders is aangegeven. Dit is wettelijk zo geregeld.

Waarom testament bij geregistreerd partnerschap?

U kunt bij testament bepalen dat de kinderen hun deel pas kunnen opeisen als uw partner is overleden. U moet dan met uw partner een samenlevingsovereenkomst hebben gesloten bij de notaris. Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan gaat uw erfenis bij overlijden standaard naar uw partner.

Wat is het voordeel van trouwen in gemeenschap van goederen?

Het inkomen, het vermogen en de schulden die jij tijdens je huwelijk krijgt, blijven helemaal van jou. Het zal helemaal gescheiden blijven van het inkomen en vermogen van je partner. Jullie houden dus allebei jullie eigen afzonderlijke vermogens en inkomens.

Wat houd trouwen op huwelijkse voorwaarden in?

In huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden maakt u afspraken over uw bezittingen en schulden. Dit doet u bij een notaris. U spreekt af wat van wie is tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap en als u ooit uit elkaar gaat.

Wat moet je wijzigen als je getrouwd bent?

Bij het trouwen kun je tegenwoordig je eigen naam behouden. Als je de achternaam van je partner wilt overnemen (of andersom) moet je naar het gemeentehuis. In het geval van een naamswijziging moet namelijk het paspoort, rijbewijs, ID-kaart en andere belangrijke documenten aangepast worden.

Wat zijn de gevolgen van trouwen?

Als u getrouwd bent kan dat ook gevolgen hebben voor de omvang van uw vermogen en bezittingen. Als u niets afspreekt met uw echtgenoot bent u automatisch in gemeenschap van goederen gehuwd. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van de echtgenoten gemeenschappelijk worden.

Heb je een testament nodig bij geregistreerd partnerschap?

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan gaat uw erfenis bij overlijden standaard naar uw partner. U heeft dan dus geen testament nodig om dat te regelen.