Inhoudsopgave:

  1. Hoe kan je een mobiele telefoon afluisteren?
  2. Kan een telefoon afgeluisterd worden als die uit staat?
  3. Kan de politie je telefoon afluisteren?
  4. Kan een telefoon je afluisteren?
  5. Kan iemand je iPhone afluisteren?
  6. Kan een hacker mijn camera aanzetten?
  7. Kan ik afgeluisterd worden?
  8. Hoelang mag Politie aftappen?
  9. Wat is telefoon aftappen?

Hoe kan je een mobiele telefoon afluisteren?

De overheid kan elke mobiele telefoon afluisteren. Hier hebben zij allemaal speciale apparatuur die particulieren niet hebben. Vaak gaat de overheid naar de providers omdat dit het makkelijkst is. Dit mogen ze alleen doen als ze iets willen aantonen in een rechtszaak of als iemand ergens van verdacht wordt.

Kan een telefoon afgeluisterd worden als die uit staat?

Hoewel geheime diensten zeggen dat het gaat om metadata (gegevens die bewijzen dat een gesprek bijvoorbeeld heeft plaatsgevonden, maar niet het feitelijke gesprek zelf), meldde The Washington Post dat de NSA wel degelijk in staat is om telefoons af te luisteren, zelfs als deze uit staan.

Kan de politie je telefoon afluisteren?

De politie speelt hier een belangrijke rol in. Telefoons aftappen of gesprekken afluisteren mag alleen als er sprake is van (verdenking van) een ernstig misdrijf en als de rechtsorde gevaar loopt. De periode mag niet langer dan vier weken duren en de rechter-commissaris moet er toestemming voor gegeven hebben.

Kan een telefoon je afluisteren?

Ook is het mogelijk een Android of iPhone te kraken, ook wel 'rooten' of 'jailbreaken' genoemd. Hiervoor is verbinding met een computer nodig. Stalkerware kan daardoor meer geavanceerde functies krijgen, zoals de microfoon of camera op afstand inschakelen of zichzelf verwijderen.

Kan iemand je iPhone afluisteren?

Een iPhone afluisteren of traceren kan namelijk enkel wanneer er vooraf spy software op de iPhone is gezet of men de iPhone voor enkele tijd in bezit heeft zodat de iPhone op een computer kan worden aangesloten en met specials recovery software kan worden gescand.

Kan een hacker mijn camera aanzetten?

Soms zit er een beveiligingslek in het besturingssysteem, een computerprogramma of een app. Via zo'n gat kunnen hackers binnenkomen op je apparaat en vervolgens de camera of microfoon aanzetten. Bij iPhones en MacBooks komt dit overigens minder vaak voor dan bij Android-apparaten en Windows-laptops.

Kan ik afgeluisterd worden?

Als u zeker weet dat alleen u en uw gesprekspartner van de informatie op de hoogte waren (en dus geen andere betrokken personen die 'gelekt' kunnen hebben), dan kan dat een aanwijzing zijn dat uw gesprek is afgeluisterd.

Hoelang mag Politie aftappen?

Het misdrijf is een ernstige inbreuk op de rechtsorde. De rechter-commissaris moet toestemming hebben gegeven. De afluisterperiode mag niet langer dan vier weken duren. Voor verlenging is toestemming van de officier van justitie nodig.

Wat is telefoon aftappen?

Een telefoontap is het door een derde partij aftappen van een telefoonlijn om heimelijk telefoongesprekken tussen twee partijen af te luisteren. Het is illegaal wanneer dit door particulieren gebeurt, maar politie en geheime diensten mogen binnen de kaders van de wet op legale wijze telefoontaps plaatsen.