Inhoudsopgave:

 1. Wat is een comateuze toestand?
 2. Wat betekend in coma liggen?
 3. Hoe lang kun je in coma liggen?
 4. Kan je zelf ademen als je in coma ligt?
 5. Waarom wordt iemand kunstmatig in coma gehouden?
 6. Wat is hersendood zijn?
 7. Wat is Subcomateuze toestand?
 8. Wat zeg je tegen iemand die in coma ligt?
 9. Hoe lang kan iemand kunstmatig in coma worden gehouden?
 10. Kan je 4 jaar in coma liggen?
 11. Kan je zelfstandig ademen als je hersendood bent?
 12. Kun je zelfstandig ademen als je hersendood bent?
 13. Wat gebeurt er als je in coma ligt?
 14. Kan je leven als je hersendood bent?
 15. Hoe lang leeft iemand die hersendood is?
 16. Wat gebeurt er bij een herseninfarct?
 17. Wat is een vernauwd bewustzijn?
 18. Hoe eet je als je in coma bent?
 19. Kunnen mensen in kunstmatige coma je horen?
 20. Kan je jaren in coma liggen?

Wat is een comateuze toestand?

Coma is in de geneeskunde een staat van diepe bewusteloosheid waarbij de persoon de ogen niet opent op aanspreken, geen opdrachten uitvoert en geen verbale reacties geeft. De diepte van de bewustzijnsdaling is bij coma alleen nog af te leiden uit bepaalde motorische reacties op pijnprikkels.

Wat betekend in coma liggen?

Coma is een vorm van bewusteloosheid. Voor andere mensen lijkt het alsof je heel diep slaapt: je reageert niet meer op hun stem of wanneer ze je aanraken. Zelfs als iemand je hard knijpt, zul je hier meestal niet op reageren zoals je normaal zou doen. Dat komt omdat delen van de hersenen niet meer goed werken.

Hoe lang kun je in coma liggen?

de patiënt komt langzamerhand uit het diepe coma steeds meer bij bewustzijn, totdat hij wakker is. Er wordt aangenomen dat een diep coma maximaal 2 maanden duurt. het diepe coma kan overgaan in een coma vigil (zie verderop). de toestand van de patiënt kan zodanig achteruit gaan dat hij komt te overlijden.

Kan je zelf ademen als je in coma ligt?

Je hersenstam is ernstig beschadigd en kan niet meer functioneren. Je kunt dus ook niet meer zelfstandig ademhalen en je zult hier altijd hulp bij nodig hebben. Bij een coma kan je vaak nog zelfstandig ademhalen.

Waarom wordt iemand kunstmatig in coma gehouden?

Waarom wordt een patiënt in een kunstmatig coma gebracht? Meestal gebeurt dat omdat het lichaam van de patiënt veel meer zuurstof nodig heeft dan normaal, bijvoorbeeld als gevolg van een zware operatie, een infectie of een ernstig ongeval. Een slapende patiënt verbruikt namelijk veel minder zuurstof.

Wat is hersendood zijn?

Bij hersendood is er geen elektrische activiteit meer in de hersenen. En die kan ook niet meer terugkomen. Bij coma is er nog wel elektrische activiteit in de hersenen. Dit betekent dat de hersenen nog (voor een deel) werken.

Wat is Subcomateuze toestand?

Een subcomateuze toestand is de toestand waar de patiënt zich bevindt tussen een diep coma en het volledig normaal bewustzijn. In die fase kunnen de ogen afwisselend open of dicht zijn, reageert de patiënt op pijnprikkels, doch is er geen enkele bewuste beweging of interactie.

Wat zeg je tegen iemand die in coma ligt?

Praat tegen degene die in coma ligt. Een comapatiënt heeft nog wel hersenactiviteit. Hoewel het hier niet altijd op lijkt, kan het goed zijn dat een comapatiënt je hoort en/of begrijpt. Het kan fijn en rustgevend zijn voor diegene als je tegen hem praat.

Hoe lang kan iemand kunstmatig in coma worden gehouden?

Een kunstmatig coma kan dagen of zelfs weken duren. En als de medicatie wordt afgebouwd of stopgezet, gaan er soms nog eens dagen tot weken voorbij vooraleer de patiënt volledig wakker is. Dat komt doordat hij moet recupereren van de beademing en de medicatie vaak nog een tijd nawerkt.

Kan je 4 jaar in coma liggen?

Dat kan vele jaren duren. In Nederland liggen naar schatting enkele tientallen mensen in langdurig coma in verpleeghuizen. Hoe jonger en fitter de patiënt, hoe beter het lichaam de toestand kan verdragen.

Kan je zelfstandig ademen als je hersendood bent?

Maar iemand die hersendood is, kan wel kunstmatig beademd worden. Dan komt er nog zuurstof in het lichaam. Hierdoor kan het hart blijven kloppen en krijgen ook de organen nog zuurstof. Maar zelfs dan vallen de organen na verloop van tijd een voor een uit.

Kun je zelfstandig ademen als je hersendood bent?

Iemand die hersendood is, ademt niet meer zelfstandig. De hersenen sturen namelijk de ademhaling aan en omdat er geen hersenactiviteit meer is, stopt de ademhaling. Dat iemand die hersendood is zelfstandig lijkt te ademen, komt door de externe beademingsmachine.

Wat gebeurt er als je in coma ligt?

Neuroloog Albert Hijdra van het AMC: 'Bij een coma leggen de neuronen in de hersenschors en de hersenstam hun normale werk neer. Door het uitvallen van zijn hersenschorsfuncties kan een comapatiënt niet meer zien, horen en voelen, en is er dus geen bewustzijn meer.

Kan je leven als je hersendood bent?

Mensen die hersendood zijn, herstellen soms nog en kunnen weer normaal gaan leven. Mensen die hersendood zijn, kunnen soms nog bewegen en dus leven ze nog. Organen van donoren die overleden door een hartstilstand zijn onbruikbaar.

Hoe lang leeft iemand die hersendood is?

Hersendood is echt dood Dan is dat het officiële tijdstip waarop iemand is overleden. Toch past dit voor sommige mensen niet bij hoe ze denken over het leven. Er zijn bijvoorbeeld mensen die geloven dat iemands ziel dan nog zit in het bloed of in de organen. De medische wetenschap kan daar niets over zeggen.

Wat gebeurt er bij een herseninfarct?

Een herseninfarct ontstaat plotseling. Ineens sluit een stolsel een bloedvat in de hersenen af, waardoor een deel van de hersenen geen zuurstof meer krijgt. Hierdoor ontstaan uitvalsverschijnselen, meestal aan één kant van het lichaam.

Wat is een vernauwd bewustzijn?

v., toestand van het bewustzijn waarbij dat laatste gevangen blijft in een zeer nauwe kring van voorstellingen, en ontoegankelijk is voor andere inhouden.

Hoe eet je als je in coma bent?

Als je in coma bent, kun je namelijk niet meer zelfstandig drinken of eten. Je moet dan via een infuus eten en drinken direct in je bloedvaten krijgen. Het kan echter ook dat je niet meer wakker wordt. Meestal overlijd je dan binnen enkele maanden aan een infectie.

Kunnen mensen in kunstmatige coma je horen?

Neuroloog Albert Hijdra van het AMC: 'Bij een coma leggen de neuronen in de hersenschors en de hersenstam hun normale werk neer. Door het uitvallen van zijn hersenschorsfuncties kan een comapatiënt niet meer zien, horen en voelen, en is er dus geen bewustzijn meer.

Kan je jaren in coma liggen?

Het locked-in-syndroom wordt ook wel een pseudocoma genoemd. Het is een neurologische aandoening, waarbij het lijkt alsof de persoon in coma ligt, terwijl die geestelijk wel bij is. Alle communicatiemogelijkheden zijn weggevallen.