Inhoudsopgave:

 1. Wat gebeurde er na de oorlog met de NSB-ers?
 2. Wat gebeurde er na de oorlog met de landverraders?
 3. Wat deden ze met NSB-ers?
 4. Wie was fout in de oorlog?
 5. Wat gebeurde er na de bevrijding?
 6. Wat gebeurde er in een interneringskamp?
 7. Wat deden ze in het verzet?
 8. Wat is er gebeurd met Anton Mussert?
 9. Hoe fout was Nederland in de oorlog?
 10. Was mijn opa fout in de oorlog?
 11. Wat gebeurde er na de Tweede Wereldoorlog in Nederland?
 12. Welk deel werd later bevrijd dan de rest?
 13. Wat was de functie van de interneringskampen in Nederland?
 14. Wat is er gebeurd in Kamp Vught?
 15. Waarom werd het verzet opgericht?
 16. Hoe kwam je in het verzet?
 17. Welke straf krijgt de leider van de NSB na wo2?
 18. Wat waren de laatste woorden van Mussert?
 19. Wat is een foute Nederlander?
 20. Hoeveel Nederlanders waren fout in de oorlog?

Wat gebeurde er na de oorlog met de NSB-ers?

AMSTERDAM ¿ Onder geïnterneerde NSB'ers zijn kort na de oorlog zeker duizend doden gevallen. Ze werden vermoord of uitgehongerd. ... Veel kamparchievenzijn al snel vernietigd; veel sterfgevallen gingen de boeken in als 'natuurlijke dood'.

Wat gebeurde er na de oorlog met de landverraders?

Na de Bevrijding wordt iedereen die wordt verdacht van verraad, NSB'ers en andere helpers van de Duitsers, opgepakt door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. ... Uiteindelijk krijgen na hun proces 50.000 NSB'ers en verraders een gevangenisstraf. De leider van de NSB, Anton Mussert, wordt doodgeschoten.

Wat deden ze met NSB-ers?

NSB'ers helpen de Duitsers bij het oppakken van joden en worden daarvoor rijkelijk beloond. Maar ze worden door veel Nederlanders gezien als 'vuile landverraaiers'. In mei 1940 bezetten de Duitsers ons land. De NSB, de Nationaal Socialistische beweging, steunt de Duitse bezetter en werkt nauw met hem samen.

Wie was fout in de oorlog?

Met fout wordt meestal bedoeld of ze NSB-ers waren, of de vijand hadden geholpen (bv verraad of collaboratie), of in dienst waren getreden bij de Duitse of Italiaanse krijgsmacht.

Wat gebeurde er na de bevrijding?

Er wordt niet alleen feest gevierd na de bevrijding. Collaborateurs en NSB'ers worden massaal opgepakt, publiekelijk bespot en geïnterneerd.

Wat gebeurde er in een interneringskamp?

Een interneringskamp is een faciliteit om grotere groepen personen vast te zetten, waarbij de controle op politieke tegenstanders of politiek onbetrouwbaar geachte bevolkingsgroepen centraal staat.

Wat deden ze in het verzet?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er overal in Europa personen en organisaties die zich verzetten tegen de Duitse bezetters. Het verzet, ook wel 'de ondergrondse' genoemd, saboteert het beleid van de bezetter door nazi's en collaborateurs te doden en andere aanslagen te plegen. ...

Wat is er gebeurd met Anton Mussert?

Het doodvonnis werd op door de Bijzondere Raad van Cassatie bevestigd. Op , precies een jaar na zijn arrestatie, werd Mussert op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd.

Hoe fout was Nederland in de oorlog?

'Die was fout in de oorlog'! Het is een uitspraak die lange tijd gebruikt werd voor mensen die in de Tweede Wereldoorlog samen werkten met de Duitsers en betrokken waren bij de NSB. Anton Mussert volgde in Nederland het voorbeeld van de nazi's.

Was mijn opa fout in de oorlog?

De grootvader van Bettina Drion was tijdens de oorlog actief als NSB'er. Toen ze daar achterkwam was dat een enorme schok, tot die tijd wist ze alleen dat hij tijdens de oorlog gestorven was. Het bleek dat hij ter dood was veroordeeld als landverrader. "Het was enorm schrikken toen ik hoorde wat er gebeurd was."

Wat gebeurde er na de Tweede Wereldoorlog in Nederland?

De wederopbouw in Nederland vond vooral na afloop van de Tweede Wereldoorlog plaats. Tijdens de oorlog was veel infrastructuur, zoals bruggen, wegen en spoorwegen vernield. Ook waren huizen, fabrieken en gebouwen vernietigd of beschadigd. ... In 1948 was de laatste oorlogsschade aan gebouwen en infrastructuur hersteld.

Welk deel werd later bevrijd dan de rest?

Helaas strandt het geallieerde offensief bij Arnhem. Op dat moment is wel al een deel van Noord-Brabant, Limburg en Gelderland in geallieerde handen. Vanuit deze strook vrij gebied bevrijden de geallieerden in de maanden daarna de rest van Brabant en Limburg.

Wat was de functie van de interneringskampen in Nederland?

De interneringskampen werden door het Japanse bezettingsleger gebruikt om Nederlanders en mensen van andere nationaliteiten, die nog in het land verbleven, te interneren. Er waren krijgsgevangenkampen voor militairen, en kampen voor burgers.

Wat is er gebeurd in Kamp Vught?

Het kamp fungeerde tijdens de Tweede Wereldoorlog als doorvoerkamp voor 12.000 Joden en tevens als kamp waar politiek gevangenen, zwarthandelaren, zigeuners, verzetslieden, gijzelaars, homoseksuelen en Jehovah's Getuigen werden vastgehouden.

Waarom werd het verzet opgericht?

Het gaat vooral om: versterkte repressie tegen de Joden. de verplichte loyaliteitsverklaring voor studenten, waardoor duizenden van hen onderdoken en in het studentenverzet terechtkwamen, vaak actief bij hulp aan onderduikers. nieuwe Duitse maatregelen voor de arbeidsinzet.

Hoe kwam je in het verzet?

Direct na de capitulatie van Nederland op ontstond er verzet. De communistische organisaties CPN en RSAP besloten zich te verenigen om de Duitsers op grote schaal tegen te werken. Ze waren vooral tegen de anti-Joodse maatregelen aangezien een groot deel van de leden een Joodse achtergrond had.

Welke straf krijgt de leider van de NSB na wo2?

Na de bevrijding werd hij schuldig bevonden aan hoogverraad en ter dood veroordeeld. Op werd hij geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte.

Wat waren de laatste woorden van Mussert?

De laatste woorden van NSB-leider Anton Mussert zouden staatsgeheim zijn. Tot vandaag, want 75 jaar na diens executie wegens landverraad, op , zouden ze eindelijk openbaar worden gemaakt. Maar wat blijkt: er zijn helemaal geen laatste woorden vastgelegd.

Wat is een foute Nederlander?

Na de bevrijding rekende Nederland af met 150.000 'foute' Nederlanders. Mensen die in de oorlog collaboreerden met de bezetter, lid waren van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) of verliefd werden op een Duitse militair.

Hoeveel Nederlanders waren fout in de oorlog?

Vandaag vieren we Bevrijdingsdag. De bevrijding van de Duitsers, denken we er vanzelfsprekend achteraan. Maar naar schatting één op de drie Nederlanders heeft "foute" voorouders.