Inhoudsopgave:

 1. Hoe vaak provinciale opcenten betalen?
 2. Welke instantie heft motorrijtuigenbelasting?
 3. Wie heft opcenten?
 4. Welke provincie laagste wegenbelasting?
 5. Hoe vaak betaal je motorrijtuigenbelasting?
 6. Waar kan ik zien of ik nog wegenbelasting moet betalen?
 7. Wie incasseert wegenbelasting?
 8. Waaruit bestaat motorrijtuigenbelasting?
 9. Welke auto betaal je geen wegenbelasting?
 10. Waar is de wegenbelasting het duurst?
 11. Heb ik motorrijtuigenbelasting betaald?
 12. Kan ik zien of wegenbelasting betaald is?
 13. Hoe kan ik zien of ik schuld heb bij de belastingdienst?
 14. Waar zie je wegenbelasting?
 15. Wie int motorrijtuigenbelasting?
 16. Hoe is de wegenbelasting opgebouwd?

Hoe vaak provinciale opcenten betalen?

De motorrijtuigenbelasting verschilt per provincie. Dat komt door de provinciale opcenten. Dit is het deel van de motorrijtuigenbelasting dat naar de provincies gaat. Provincies stellen zelf elk jaar het tarief voor de provinciale opcenten vast, tot een bepaald maximum.

Welke instantie heft motorrijtuigenbelasting?

Provincie heft belasting op je auto Dat gaat via de opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Provincies kunnen deze inkomsten vrij besteden. Het geld gaat dus niet alleen naar wegen, maar ook naar andere zaken. De provinciale politiek bepaalt hoeveel geld er wordt opgehaald en waar het aan wordt besteed.

Wie heft opcenten?

Opcenten worden geheven door de provincies op de motorrijtuigenbelasting (art. 222 Provinciewet). Zo is het dus mogelijk dat deze belasting in de ene provincie hoger uitvalt dan in de andere. De minister van Financiën stelt jaarlijks de maximale hoogte van de provinciale opcenten vast.

Welke provincie laagste wegenbelasting?

Groningse autobezitters betalen het meest aan opcenten Voor een dieselauto van 1 200 kilogram betaalt de Groningse autobezitter in totaal zo'n 323 euro per kwartaal aan wegenbelasting. In vergelijking met de goedkoopste provincie, Noord-Holland, scheelt dat 17,57 euro.

Hoe vaak betaal je motorrijtuigenbelasting?

De meeste tools berekenen automatisch per drie maanden. Dit is het bedrag dat je per kwartaal betaalt. De motorrijtuigenbelasting per drie maanden betaal je per acceptgiro of automatische incasso. De uiterste betaaldatum hangt af van de afgiftedatum van je kentekenbewijs of kentekencard.

Waar kan ik zien of ik nog wegenbelasting moet betalen?

U kunt uw aanslagen en beschikkingen ook vinden in uw Berichtenbox op MijnOverheid. ... Activeer dan eerst uw account op MijnOverheid. Daarna kunt u meteen de juiste aanslag of beschikking opzoeken.

Wie incasseert wegenbelasting?

​​​Wegenbelasting betalen is in Nederland verplicht voor iedereen die een motorvoertuig op zijn naam heeft staan. De wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting, is niet voor elk voertuig hetzelfde. Bereken daarom je belasting voordat je een auto of motor koopt.

Waaruit bestaat motorrijtuigenbelasting?

Je moet als autobezitter betalen voor een autoverzekering, brandstof én onderhoud. Daarnaast betalen alle autobezitters wegenbelasting. ... Het is verplicht om wegenbelasting te betalen. De hoogte van de motorrijtuigenbelasting wordt bepaald door het gewicht van de auto, de brandstof en de provincie waar je woont.

Welke auto betaal je geen wegenbelasting?

Voor sommige auto's betaal je minder of geen wegenbelasting. Bijvoorbeeld voor volledig elektrische auto's (tot en met 2025) en bepaalde oldtimers. Voor dieselauto's geldt sinds 2020 een fijnstoftoeslag. Je betaalt voor een vervuilende diesel dus meer wegenbelasting.

Waar is de wegenbelasting het duurst?

Groningen het duurst Vijf van de twaalf provincies verhogen voor 2021 de opcententarieven: Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, Groningen en Flevoland. Autobezitters in Groningen betalen de meeste wegenbelasting: 64,54 euro per kwartaal.

Heb ik motorrijtuigenbelasting betaald?

U kunt uw aanslagen en beschikkingen ook vinden in uw Berichtenbox op MijnOverheid. Gebruikt u de Berichtenbox nog niet? Activeer dan eerst uw account op MijnOverheid. Daarna kunt u meteen de juiste aanslag of beschikking opzoeken.

Kan ik zien of wegenbelasting betaald is?

Op de website www.rdwkenteken.nu kun je op basis van het type voertuig, de gewichtsklasse en de provincie waar je woont berekenen hoeveel wegenbelasting je voor het voertuig dient te betalen. Op deze manier wordt inzichtelijk voor je welk bedrag je aan belasting kwijt bent aangaande de kosten aan je voertuig.

Hoe kan ik zien of ik schuld heb bij de belastingdienst?

Nieuwe manieren om overzicht belastingschulden op te vragen
 1. Via de bestellijn van de Belastingdienst: 107. ...
 2. Bij een schuldenoverzicht van meerdere klanten is het raadzaam om dat te doen via e-mail: [email protected]

Waar zie je wegenbelasting?

U kunt uw aanslagen en beschikkingen ook vinden in uw Berichtenbox op MijnOverheid. Gebruikt u de Berichtenbox nog niet? Activeer dan eerst uw account op MijnOverheid. Daarna kunt u meteen de juiste aanslag of beschikking opzoeken.

Wie int motorrijtuigenbelasting?

De Belastingdienst krijgt namelijk automatisch de benodigde gegevens van de RDW. Wij sturen u korte tijd later een rekening. Daarop staat het bedrag dat u aan motorrijtuigenbelasting moet betalen. Het maakt daarbij niet uit of u met het motorrijtuig gebruikmaakt van de weg of dat het stilstaat op privéterrein.

Hoe is de wegenbelasting opgebouwd?

De hoogte van de motorrijtuigenbelasting hangt af van 5 factoren: De CO2 uitstoot. Is deze 0 gram per kilometer (volledig elektrisch) dan is je auto vrijgesteld van MRB. Ligt de uitstoot tussen 1 en 50 gram per kilometer (semi-elektrisch) dan betaal je halftarief MRB, daarboven voltarief.