Inhoudsopgave:

 1. Hoe groot moet een badkamer zijn Bouwbesluit?
 2. Wat is een verblijfsgebied Bouwbesluit?
 3. Is een badkamer een verblijfsgebied?
 4. Wat is een integraal toegankelijke badruimte?
 5. Hoe breed moet een badkamer zijn?
 6. Hoe groot is de gemiddelde wc?
 7. Wat zijn verblijfsruimten in een woning?
 8. Wat is een verblijfsgebied en verblijfsruimte?
 9. Is een kleedruimte een verblijfsruimte?
 10. Is een hobbyruimte een verblijfsruimte?
 11. Wat is integraal toegankelijk?
 12. Wat is een Toegankelijkheidssector?
 13. Hoe groot is een ruime badkamer?
 14. Hoeveel ruimte heb je nodig voor een toilet?
 15. Hoeveel ruimte voor inbouw toilet?
 16. Wat valt er onder Bijeenkomstfunctie?
 17. Welke ruimtes vallen onder verblijfsgebied?
 18. Is zolder verblijfsruimte?
 19. Wat wordt verstaan onder verblijfsgebied?
 20. Wat is het verschil tussen een verblijfsgebied en een verblijfsruimte?

Hoe groot moet een badkamer zijn Bouwbesluit?

Een badruimte als bedoeld in artikel 4.18 heeft een vloeroppervlakte van ten minste 1,6 m² en een breedte van ten minste 0,8 m.

Wat is een verblijfsgebied Bouwbesluit?

Wat is een verblijfsgebied (VG)? Een verblijfsgebied is een gedeelte van een gebruiksfunctie bestaande uit een of meer op dezelfde bouwlaag gelegen aan elkaar grenzende ruimten anders dan een toiletruimte, een badruimte, een technische ruimte of een verkeersruimte.

Is een badkamer een verblijfsgebied?

Een verblijfsruimte in een "woonfunctie" moet bestemd zijn voor het verblijven van mensen. ... Voorbeelden van verblijfsruimten zijn woonkamer, slaapkamer, keuken, kantoor (en bijvoorbeeld niet: toiletruimte, badruimte, garage, berging, technische ruimte, verkeersruimte).

Wat is een integraal toegankelijke badruimte?

Integraal toegankelijk is de term die gebruikt wordt bij bijvoorbeeld het toilet en de badkamer om aan te geven dat deze ruimten toegankelijk zijn voor gebruikers van rolstoelen.

Hoe breed moet een badkamer zijn?

De minimale afmetingen van een badkamer volgens het bouwbesluit: De vloeroppervlak van een verplichte badruimte moet minimaal 1,6 m2 bedragen, de breedte minimaal 0,8 meter en de hoogte minimaal 2,3 meter.

Hoe groot is de gemiddelde wc?

De toiletruimte in een bestaande woning moet minstens een vloeroppervlakte van 0,64 M2 hebben met een breedte van 60 cm en een hoogte van ten minste 2 m (artikel 4.13, 4.14, 4.16).

Wat zijn verblijfsruimten in een woning?

Een verblijfsruimte is een ruimte in een gebouw waarin de mensen verblijven of waarin activiteiten plaatsvinden volgens de gebruiksfunctie. Een verblijfsruimte maakt altijd deel uit van een verblijfsgebied.

Wat is een verblijfsgebied en verblijfsruimte?

Afgekort: VG. Een verblijfsgebied is een gedeelte van een gebruiksfunctie (bijvoorbeeld wonen) met ten minste één verblijfsruimte, bestaande uit één of meer op dezelfde bouwlaag gelegen ruimten anders dan een toiletruimte, een badruimte, een technische ruimte of een verkeersruimte.

Is een kleedruimte een verblijfsruimte?

Weliswaar is kleedruimte niet genoemd in artikel 1.1, eerste lid, als zijnde niet gelegen in een verblijfsgebied, maar gelet op de geschiedenis van het Bouwbesluit (2003) ligt ook deze ruimte niet in een verblijfsgebied.

Is een hobbyruimte een verblijfsruimte?

Een verblijfsruimte ligt altijd in een verblijfsgebied. Indien de ontwerper het verblijfsgebied niet heeft ingedeeld in één of meerdere verblijfsruimten is de verblijfsruimte gelijk aan het verblijfsgebied. Voorbeelden van ruimten die verblijfsruimten kunnen zijn: slaapkamer, woonkamer, keuken, hobbyruimte e.d.

Wat is integraal toegankelijk?

Integrale toegankelijkheid wil zeggen 'toegankelijkheid voor iedereen'. Zo kan iedereen zich zelfstandig, veilig en comfortabel in zijn of haar leefomgeving bewegen. ... Een integraal toegankelijke leefomgeving is de sleutel tot een maatschappij waarin iedereen gelijke kansen heeft.

Wat is een Toegankelijkheidssector?

Een toegankelijkheidssector is een voor personen met een functiebeperking zelfstandig bruikbaar en toegankelijk gedeelte van een gebouw. Zie voor het begrip «toegankelijkheidssector» de toelichting op artikel 1.1, eerste lid.

Hoe groot is een ruime badkamer?

Daarnaast is een ruime badkamer fijn voor extra opbergruimte voor bijvoorbeeld handdoeken. Heeft u niet al teveel ruimte in uw huis, dan is een badkamer van ongeveer 2,5 m breed en 3,5 m lang zeker voldoende. Er zijn een aantal mogelijkheden om uw kleine badkamer iets groter te laten lijken dan hij werkelijk is.

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een toilet?

Omdat je ook wat ruimte nodig hebt om op de wc te kunnen zitten moet je minstens 60cm breed rekenen. Reken daarbij 50 cm op voor je benen en om voor de wc te kunnen staan (voor de staande plassers onder ons). Zo kom je uit op een plaatsruimte + gebruiksruimte van cm voor een wc-pot.

Hoeveel ruimte voor inbouw toilet?

Bedenk dat een wandcloset een stuk naar voren komt, doordat het inbouwreservoir weggewerkt wordt in een voorzetwand. Zorg voor ongeveer 50 cm beenruimte aan de voorkant en aan weerszijden minimaal 20 cm.

Wat valt er onder Bijeenkomstfunctie?

Definitie Bijeenkomstfunctie: gebruiksfunctie voor het samenkomen van personen voor kunst, cultuur, godsdienst, communicatie, kinderopvang, het verstrekken van consumpties voor het gebruik ter plaatse of het aanschouwen van sport.

Welke ruimtes vallen onder verblijfsgebied?

Afgekort: VG. Een verblijfsgebied is een gedeelte van een gebruiksfunctie (bijvoorbeeld wonen) met ten minste één verblijfsruimte, bestaande uit één of meer op dezelfde bouwlaag gelegen ruimten anders dan een toiletruimte, een badruimte, een technische ruimte of een verkeersruimte.

Is zolder verblijfsruimte?

Wanneer de zolder een extra woonetage wordt bij de ondergelegen woning, noemt men dat een omzetting naar woonruimte of verblijfsruimte. Men kan de zolder ook omzetten naar een zelfstandige woning.

Wat wordt verstaan onder verblijfsgebied?

Een verblijfsgebied (afgekort VG) is in Nederland volgens het bouwbesluit de bouwkundige term voor een deel van een gebouw, waar ten minste één verblijfsruimte deel van uitmaakt. ... Volgens het Nederlandse Bouwbesluit moet minimaal 55% van de gebruiksoppervlakte van een gebruiksfunctie een verblijfsgebied zijn.

Wat is het verschil tussen een verblijfsgebied en een verblijfsruimte?

Wat is het verschil tussen gebruiksoppervlaktes een verblijfsgebied en een verblijfsruimte? Een verblijfsruimte (volgens bouwbesluit) is een ruimte bedoeld voor het verblijven van mensen en ligt altijd in een verblijfsgebied. Waarbij een verblijfsgebied kan bestaand uit één of meer verblijfsruimtes.