Inhoudsopgave:

 1. Wat doet PKK?
 2. Wat is PKK adept?
 3. Wat is PKK afkorting?
 4. Wie is de leider van de PKK?
 5. Wat is er separatistisch aan de PKK?
 6. Hoe is PKK ontstaan?
 7. Wat is het verschil tussen Turken en Koerden?
 8. Wat is het probleem tussen Turken en Koerden?
 9. Wat is Kurdish?
 10. Wat willen de Koerden?
 11. Wat is typisch Koerdisch?
 12. Wat geloven Yezidi's?
 13. Hoe lang bestaan de Koerden?
 14. Hoeveel Koerden zijn er in Turkije?
 15. Is Koerdistan een taal?
 16. Wat zijn Druzen in Israel?
 17. Welke landen steunen Koerdistan?
 18. Hoeveel Koerden zijn er in de wereld?
 19. Waar zijn de Koerden?
 20. Is Koerdistan een land?

Wat doet PKK?

PKK staat voor Partiya Karkerên Kurdistan en is de arbeiderspartij van de Koerden die in 1978 werd opgericht door Abdullah Ö–calan. De Koerden die zich in deze partij verenigen strijden voor een eigen staat. ... Alleen in het noorden van Irak hebben de Koerden een autonome status, al horen ze wel bij Irak.

Wat is PKK adept?

Wapenstilstand met Turkije van tot nieuwe gevechten 2015. De PKK wordt gezien als terroristische organisatie in de Verenigde Staten, Canada, Australië, de EU en Turkije. In het verleden ontving de PKK steun uit Griekenland, Iran, Irak en Syrië. ...

Wat is PKK afkorting?

Koerdische Arbeiderspartij = De Koerdische Arbeiderspartij (Koerdisch: Partiya Karkerên Kurdistan, afgekort pkk; letterlijke vertaling: `Arbeiderspartij van Koerdistan`) is een separatistische terroristische groepering, die een onafhankelijke, marxistis...

Wie is de leider van de PKK?

PKK-leider Abdullah Öcalan, die sinds 1999 een levenslange celstraf uitzit op een eiland in de Zee van Marmara, heeft opgeroepen tot "diepgaande maatschappelijke verzoening" in Turkije.

Wat is er separatistisch aan de PKK?

De Partiye Karkeran Kurdistan (Koerdische Arbeiderspartij, PKK) is een separatistische groepering die streeft naar politieke rechten van Koerden in Turkije. ... De Koerdische arbeiderspartij wordt door onder Amerika, de Europese Unie en de NAVO bestempeld als een terroristische organisatie.

Hoe is PKK ontstaan?

1978, Lice, Turkije Koerdische Arbeiderspartij/Opgericht

Wat is het verschil tussen Turken en Koerden?

De Koerden wonen in Turkije, Syrië, Irak (Koerdische Autonome Regio), Iran, Armenië en in de vroegere Sovjet-Unie. Er is ook een Koerdische diaspora, die vooral in Noord-Amerika en Europa woont. De Koerden vormen een van de volkeren die een eigen taal en cultuur hebben, maar geen eigen staat.

Wat is het probleem tussen Turken en Koerden?

Tussen de Koerdische PKK en Turkije brak op een nieuw gewapend conflict uit, na enkele jaren van vredesonderhandelingen tussen beide partijen. Rechtstreekse aanleiding vormde een reeks van incidenten die in gang werd gezet door de bomaanslag in Suruç van 22 juli.

Wat is Kurdish?

De Koerden (Koerdisch: کورد Kurd) zijn een volk verspreid over verschillende landen, met ruim 45.6 miljoen mensen die voornamelijk in het Midden-Oosten wonen. Tegenwoordig verblijven naar schatting ruim één miljoen Koerden in Europa.

Wat willen de Koerden?

De Koerden willen een eigen land, omdat ze een apart volk zijn met een eigen taal, cultuur en religie en omdat ze niet als onderdrukte minderheid willen leven. Hoewel de Koerden onder Saddam Hoessein een autonome regio krijgen, hebben ze te maken met veel geweld. Het bekendste voorbeeld is de gifgasaanval in Halabja.

Wat is typisch Koerdisch?

Eten, heel veel lekker eten. Koken voor tien mensen, terwijl er maar vier mensen aanschuiven. Dat is typisch Koerdisch. Het liefst delen Koerden hun laatste maaltijd met een ander.

Wat geloven Yezidi's?

De jezidi's zijn geen moslims en hun religie maakt geen deel uit van de islam. ... Ze geloven in één god Jezdan (Ezid), de schepper van de wereld, en in de 'Pauwenengel' Melek Taus, de voornaamste van de zeven aartsengelen die de wereld besturen.

Hoe lang bestaan de Koerden?

Oude stam Koerden - Voorouders en oorsprong De Koerden leefden meer dan 2000 jaar in aaneengesloten bergachtige gebieden van Turkije, Syrië, Irak, Iran en Armenië. Ze bleven min of meer autonoom, hoewel ze zelden het gebied dat ze Koerdistan noemen, het land van de Koerden, konden besturen.

Hoeveel Koerden zijn er in Turkije?

Naar schatting zijn er wereldwijd 25 tot 45 miljoen Koerden. De grootste groepen wonen in Turkije (15 miljoen), Iran (8 miljoen), Irak (6,5 miljoen) en Syrië (2 miljoen).

Is Koerdistan een taal?

Het Koerdisch behoort tot de noordwestelijke tak van de Iraanse talen en is daarmee verwant aan de taal van de oude Meden en Parthen en het huidige Beloetsji. ... De Iraanse talen behoren tot de Indo-Europese taalfamilie.

Wat zijn Druzen in Israel?

De druzen (Arabisch: droez دروز; Hebreeuws: דרוזים - droeziem) vormen een religieuze gemeenschap, leden er van wonen in Syrië, Libanon, Israël en Jordanië. Ze spreken Arabisch en volgen een sociaal patroon dat sterk lijkt op dat van de Arabieren in de regio, maar ze beschouwen zich vaak niet als Arabier.

Welke landen steunen Koerdistan?

De grootste groepen wonen in Turkije (15 miljoen), Iran (8 miljoen), Irak (6,5 miljoen) en Syrië (2 miljoen). Vanwege onderdrukking slaan Koerden regelmatig op de vlucht. Dat doen ze voornamelijk naar andere Koerdische gebieden, maar er is ook een Koerdische diaspora van ongeveer 1,5 miljoen mensen.

Hoeveel Koerden zijn er in de wereld?

De Koerden (Koerdisch: کورد Kurd) zijn een volk verspreid over verschillende landen, met ruim 45.6 miljoen mensen die voornamelijk in het Midden-Oosten wonen.

Waar zijn de Koerden?

De meeste Koerden wonen in het zuidoosten van Turkije (12 miljoen), daarnaast zijn er nog 6 miljoen in het noorden van Irak, nog eens 6 miljoen in Iran en iets minder dan 2 miljoen in Noordoost-Syrië (donkere gebieden op de kaart).

Is Koerdistan een land?

De Koerden staan bekend als het grootste volk zonder eigen staat. Zij zijn verdeeld in een geografische gebied dat zich verspreid over Turkije, Iran, Irak, Syrië en Armenië.