Inhoudsopgave:

 1. Hoe kom ik achter mijn stamboom?
 2. Hoe kan ik weten wie mijn voorouders zijn?
 3. Hoe weet je of iemand familie is?
 4. Welke site voor stamboomonderzoek?
 5. Wie onderzoekt wie register?
 6. Hoe maak je een familie stamboom?
 7. Hoe weet je wat je afkomst is?
 8. Wat is mijn bloedlijn?
 9. Hoe weet ik of ik een familiewapen heb?
 10. Wat kost genealogisch onderzoek?
 11. Hoe familie opzoeken?
 12. Waar kan ik mijn familie vinden?
 13. Hoe maak je een parenteel?
 14. Welke gegevens nodig voor stamboom?
 15. Wat is mijn etnische achtergrond?
 16. Hoeveel generaties gaat MyHeritage terug?
 17. Wat kost een stamboomonderzoek?
 18. Wat betekent het als je een familiewapen hebt?
 19. Wie heeft een wapenschild?
 20. Hoe onderzoek ik mijn familiegeschiedenis?

Hoe kom ik achter mijn stamboom?

Op Stamboomzoeker en GenDex Network kun je op personen zoeken in stambomen op internet. Deze websites indexeren (door middel van een Gendex-bestand) gepubliceerde stambomen op het web en maken ze doorzoekbaar als één grote database.

Hoe kan ik weten wie mijn voorouders zijn?

Tik een naam van een voorouder in op Wiewaswie.nl. Via deze zoekpagina van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis is het merendeel van de Nederlandse voorouders te vinden in openbare archieven, zoals de burgerlijke stand, bevolkingsregisters en kerkboeken.

Hoe weet je of iemand familie is?

Mensen lijken namelijk niet altijd op hun ouders. Als je toch twijfelt, kun je een verwantschapstest laten doen. Dat is een DNA-onderzoek waaruit blijkt of mensen wel of geen familie van elkaar zijn.

Welke site voor stamboomonderzoek?

Top 5 Nederlandse stamboom sites
 • 1 – Genealogie Online.
 • 2 – Stamboom (NGV)
 • 3 – Stamboom Onderzoek.
 • 4 – Uw Stamboom Online.
BE

Wie onderzoekt wie register?

Het Stamboom Forum is een online sociaal netwerk voor genealogen. Gebruikers kunnen in hun profiel vastleggen welke familienamen zij (onder)zoeken. Deze verzameling heet het Wie (onder)zoekt wie? register en bevat op dit moment 125.947 familienamen!

Hoe maak je een familie stamboom?

Verzamel binnen je eigen archief en dat van je familie alle gegevens over geboorten, huwelijken en overlijden. Praat met familieleden. Noteer de volledige voornamen, roepnamen, achternamen, plaatsnamen van je ouders, grootouders, ooms, tantes, nichten etc. Hou rekening met fouten.

Hoe weet je wat je afkomst is?

Wil je weten waar je voorouders vandaan kwamen? Allerlei webdiensten beloven je afkomst in kaart te brengen op basis van je DNA. Je stuurt wat speeksel op en je krijgt gegevens terug over je etniciteit en afkomst. David testte de twee diensten MyHeritage en Ancestry en vergelijkt de resultaten.

Wat is mijn bloedlijn?

CBG Familienamen bevat informatie over meer dan 320.000 Nederlandse familienamen die Nederland rijk is. Het is de voortzetting van de Nederlandse Familienamenbank. Zoeken op naam geeft informatie over de betekenis en herkomst van de naam en de verspreiding van de naam over Nederland.

Hoe weet ik of ik een familiewapen heb?

U kunt in de bekende archieven (zoals bijvoorbeeld die van het Centraal Bureau voor de Genealogie) speuren of er een familiewapen voor uw familienaam te vinden is. ... Elke familie in Nederland mag een familiewapen maken. Het wapen moet voldoen aan de regels van de heraldiek en uniek zijn.

Wat kost genealogisch onderzoek?

Tarieven onderzoek en scannen m.i.v. 1 januari 2021
€ (incl. BTW)ParticulierVrienden (klassiek)*
Starttarief€ 44,90€ 39,40
Per kwartier€ 22,45€ 19,70
Volledig onderzoek€ 1.020,00€ 1.020,00

Hoe familie opzoeken?

Genealogie: waar beginnen?
 1. Verzamel wat voor het rapen ligt.
 2. Bevraag uw familieleden.
 3. Vraag uittreksels of reproducties van akten van de burgerlijke stand.
 4. Wandel over kerkhoven.
 5. Gebruik de zoekrobotten van het Rijksarchief.
 6. Raadpleeg het gedigitaliseerd archief op de website van het Rijksarchief.

Waar kan ik mijn familie vinden?

www.cbg.nl (Centraal bureau voor genealogie) www.stamboomgids.nl (Internet gids op het gebied van genealogie, stamboom, familienamen en archief)

Hoe maak je een parenteel?

Parenteel. Wil je alle nakomelingen van je stamvader in mannelijke én in vrouwelijke lijn weten, dan maak je een 'parenteel'. Je zoekt dan gezinsgegevens van zowel zoons als dochters, vervolgens van hun zoons en dochters, enzovoort. Een parenteel is dus de meest uitgebreide vorm van afstammingsonderzoek.

Welke gegevens nodig voor stamboom?

U begint namelijk bij u zelf en het gezin waarin u bent opgegroeid. Verzamel alle gegevens over uw geboorte, uw doop en die van uw evt. broers en zusters. Vervolgens informeert u bij uw ouders naar hun geboorte-, doop en huwelijksdata, enz.

Wat is mijn etnische achtergrond?

Een etniciteit is een sociaal-culturele identiteit met gezamenlijke kenmerken als nationaliteit, verwantschap, religie, taal, fysieke kenmerken, cultuur of geschiedenis en de daaraan ontleende normen en waarden die een groep mensen of een aantal bevolkingsgroepen verbindt.

Hoeveel generaties gaat MyHeritage terug?

Het is ook belangrijk om te onthouden dat etniciteitsschattingen gebaseerd zijn op locaties en etnische groepen die 6-15 generaties teruggaan. Het kan nauwkeurig schatten waar je voorouders zich in 1750 bevonden, maar niet noodzakelijkerwijs in 1350.

Wat kost een stamboomonderzoek?

Het vooronderzoek is gratis en vrijblijvend en dient om een inschatting te kunnen maken van de benodigde tijd.

Wat betekent het als je een familiewapen hebt?

Een familiewapen is sinds de middeleeuwen het onderscheidende kleur- en vormrijk beeldmerk van een familie of persoon, uitgebeeld op een wapenschild. Een familiewapen kan voor naamdragende afstammelingen erfelijk of persoonlijk zijn.

Wie heeft een wapenschild?

Familiewapen. Oorspronkelijk had elke heer of ridder een uniek eigen wapenschild. Hun zonen gingen in de late 12e eeuw hun vaders wapen, als het wapen steeds bekender en beroemder werd door de daden van pa, soms ongewijzigd ook gebruiken.

Hoe onderzoek ik mijn familiegeschiedenis?

Ga naar de website WieWasWie of één van de databases die het CBG heeft ontsloten. Hier kun je geboorteaktes, huwelijksaktes en overlijdensberichten vinden van personen met jouw familienaam.