Inhoudsopgave:

 1. Wat is een verloskunde arts?
 2. Is verloskunde een arts?
 3. Wat is een klinisch verloskundige?
 4. Hoe lang duurt het om verloskundige te worden?
 5. Wat ga je verdienen als arts?
 6. Wat heeft een verloskundige gestudeerd?
 7. Wat is de rol van een verloskundige?
 8. Wat is het verschil tussen verloskundige en klinisch verloskundige?
 9. Wat valt er onder verloskundige zorg?
 10. Welke opleiding nodig voor verloskundige?
 11. Wat is het salaris van een verloskundige?
 12. Wat moet je doen als arts?
 13. Hoeveel verdient een huisarts netto?
 14. Wat mag een verloskundige doen?
 15. Welke vakken heb je nodig om verloskundige te worden?
 16. Wat zijn de taken van een kraamhulp?
 17. Wat doet een verloskundige in het ziekenhuis?
 18. Wat is een klinisch gynaecoloog?
 19. Hoe wordt een verloskundige betaald?
 20. Wat betaal je voor verloskundige?

Wat is een verloskunde arts?

Als verloskundearts word je geschoold in de verloskundige zorg en zal je zowel de klinische als poliklinische taken rondom de zwangere en haar pasgeboren kind verzorgen. Per komen er twee opleidingsplaatsen vrij. Kiezen voor deze opleiding is kiezen voor een baan in de verloskunde.

Is verloskunde een arts?

De verloskundearts is géén verloskundige. Het is een dokter, die zich heeft gespecialiseerd in bevallingen. Het is een nieuw, nog niet officieel erkend - al zet het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zich hiervoor in - specialisme, zelf bedacht door twee gynaecologen van Medisch Centrum Haaglanden (MCH).

Wat is een klinisch verloskundige?

Klinisch verloskundigen werken zelfstandig of onder verantwoordelijkheid of in samenspraak met de gynaecoloog. De gynaecoloog is en blijft medisch eindverantwoordelijk voor de begeleiding en controle van vrouwen bij wie een verhoogd risico bestaat op complicaties tijdens de zwangerschap en/of de bevalling.

Hoe lang duurt het om verloskundige te worden?

De voltijd opleiding Verloskunde op HBO-niveau duurt 4 jaar en leidt op tot het medische beroep verloskundige.

Wat ga je verdienen als arts?

Een arts in Nederland verdient gemiddeld € 4.370 bruto per maand. Salarissen variëren van € 3.715 (laagste) tot € 5.030 (hoogste). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.

Wat heeft een verloskundige gestudeerd?

Om Verloskundige te worden moet je de HBO opleiding Verloskunde hebben afgerond. Deze opleiding duurt vier jaar. Een Verloskundige moet zich verplicht registreren. Hierdoor heb je recht op een beschermde titel.

Wat is de rol van een verloskundige?

De verloskundige controleert jouw gezondheid en die van je baby, maar ze bespreekt ook met jou (en je partner) hoe je je zwangerschap beleeft. De verloskundige is er om naar jou te luisteren. Heb je bijvoorbeeld vragen over je zwangerschap, de bevalling, je rol als moeder of de relatie straks met je partner?

Wat is het verschil tussen verloskundige en klinisch verloskundige?

Wat is een klinisch verloskundige? Een klinisch verloskundige is een verloskundige die in het ziekenhuis werkt. De klinisch verloskundige ziet hierdoor voornamelijk patiënten met die vanwege een medische indicatie in het ziekenhuis bevallen.

Wat valt er onder verloskundige zorg?

Verloskundige zorg is de zorg aan de (aanstaande) moeder en haar kind. De zorg wordt geleverd door een verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Het gaat zowel om de zorg die wordt gegeven vóór, tijdens en na de bevalling. Verloskundige zorg wordt vergoed uit het basispakket.

Welke opleiding nodig voor verloskundige?

Verloskunde is een HBO studie, waarbij je een HAVO of MBO niveau 4 diploma moet hebben. Daarnaast zijn er verschillende selectierondes en opdrachten die je moet doen.

Wat is het salaris van een verloskundige?

Een Verloskundige in loondienst verdient tussen de €2065 en €3945 per maand. Je salaris is afhankelijk van je werkgever, zo kan je bijvoorbeeld in loondienst zijn van een ziekenhuis of van een verloskundige praktijk.

Wat moet je doen als arts?

Als arts ben je bevoegd tot het beoefenen van geneeskunde. Je houdt je bezig met het bevorderen, verbeteren en herstellen van de menselijke gezondheid. Dit door je door middel van het bestuderen, diagnoses stellen en behandelen van zieke mensen.

Hoeveel verdient een huisarts netto?

Netto heeft een dokter dus zo'n 16 à 18 euro per uur, het maandtotaal komt daardoor gemiddeld op zo'n 3.200 euro netto. Niet weinig, maar er komt wel enorm veel verantwoordelijkheid en expertise bij de job kijken, en – niet te vergeten - er kruipen wel wat arbeidsuren in.

Wat mag een verloskundige doen?

Als verloskundige begeleid je de normaal verlopende zwangerschap, bevalling en het kraambed. Gedurende deze periode ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van moeder en kind. Maar het is ook je taak om te zien wanneer er complicaties ontstaan, zodat je zonodig naar een medisch specialist kunt doorverwijzen.

Welke vakken heb je nodig om verloskundige te worden?

Je kunt deze opleiding starten met:
 • Havo. Profiel Economie & Maatschappij (Biologie + Scheikunde vereist) Profiel Cultuur & Maatschappij (Biologie + Scheikunde + Wiskunde A of B vereist) ...
 • Vwo. Profiel Economie & Maatschappij (Biologie + Scheikunde vereist) ...
 • Mbo en andere. Mbo-4 diploma.

Wat zijn de taken van een kraamhulp?

Ze helpt je met het in bad doen van je kindje, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van je kindje. Zo heeft de kraamverzorgende veel kennis van borstvoeding, zodat ze jou kan begeleiden bij het opstarten van de borstvoeding.

Wat doet een verloskundige in het ziekenhuis?

In het ziekenhuis zal een kraamverzorgster of verpleegkundige jullie dan steunen tot je verloskundige er weer is. Je verloskundige ondersteunt jou en je partner tijdens de bevalling, ze helpt je de weeën op te vangen door bijvoorbeeld tips te geven om de pijn te verzachten.

Wat is een klinisch gynaecoloog?

Een klinisch verloskundige begeleidt en behandelt zwangere vrouwen die in het ziekenhuis worden gezien, zowel poliklinisch als tijdens de bevalling.

Hoe wordt een verloskundige betaald?

De verloskundige hulp tijdens de bevalling wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Of een eigen bijdrage van toepassing is, hangt af van de plaats waar je bevalt én of je daarvoor een medische indicatie hebt. Voor een bevalling in het ziekenhuis heb je een medische indicatie nodig.

Wat betaal je voor verloskundige?

Verloskundige zorg hoort tot het basispakket van de Zorgverzekering. Dat betekent dat de kosten voor de verloskundige, verloskundig actieve huisarts, gynaecoloog en kraamverzorgende vanuit de basisverzekering vergoed worden.