Inhoudsopgave:

 1. Waarom niet te lang neusspray?
 2. Wat doet neusspray hooikoorts?
 3. Is neusspray zoutoplossing schadelijk?
 4. Welke neusspray bevat Xylometazoline?
 5. Hoe lang stoppen met neusspray?
 6. Hoe lang afkicken van neusspray?
 7. Hoe snel werkt neusspray tegen hooikoorts?
 8. Welke neusspray is het beste voor hooikoorts?
 9. Hoelang kun je neusspray bewaren?
 10. Welke toedieningsvormen zijn er voor xylometazoline?
 11. Welke neusspray bij bijholteontsteking?
 12. Wat als je te lang neusspray gebruikt?

Waarom niet te lang neusspray?

'Je kunt verslaafd raken aan neusspray' - Waar! Daardoor kunt u weer vrij ademen. Maar als u de spray langer dan zeven dagen gebruikt, raken de vaten eraan gewend. Dat betekent dat uw neusslijmvlies juist opzwelt, als u met de neusspray stopt. U heeft dan steeds neusspray nodig om uw neus open te houden.

Wat doet neusspray hooikoorts?

Als je in contact komt met pollen komen er stoffen vrij zoals histamine. Histamine en andere stoffen veroorzaken allergische reacties. Een neusspray met cromoglicinezuur voorkomt het vrijkomen van histamine. Hierdoor worden de allergische klachten zoals een loopneus, verstopte neus en niesbuien voorkomen.

Is neusspray zoutoplossing schadelijk?

Natriumchloride is de chemische naam voor keukenzout. Een sterkte van ongeveer 9 mg per ml water (0,9%) wordt fysiologische zoutoplossing genoemd. Deze sterkte is niet irriterend voor huid en slijmvliezen. Het is te gebruiken bij verkoudheid, hooikoorts en bijholteontsteking.

Welke neusspray bevat Xylometazoline?

In tegenstelling tot andere neussprays, is Otrivin Duo een geneesmiddel met twee werkzame bestanddelen, werkzaam tegen een verstopte neus en loopneus en bevat 2 actieve ingrediënten, Xylometazoline hydrochloride en Ipratropium bromide.

Hoe lang stoppen met neusspray?

Gebruik dit medicijn maximaal 7 dagen achtereen. Als u het langer gebruikt, kan uw neusslijmvlies beschadigen. Hierdoor kunt u continu een verstopte neus hebben. Een gewone verkoudheid is binnen 2 weken over.

Hoe lang afkicken van neusspray?

Afkicken van neusspray: hoe lang duurt dat? Als je de neusspray nog niet zo lang gebruikt, kun je cold-turkey stoppen met de neusspray. Je ervaart dan enkele dagen afkickverschijnselen zoals een verstopte neus, maar dit gaat vanzelf over.

Hoe snel werkt neusspray tegen hooikoorts?

U heeft af en toe hooikoortsklachten: Dan kunt u medicijnen tegen allergie (antihistaminica) gebruiken. Deze medicijnen zijn er als neusspray en als tabletten. De neusspray werkt binnen een kwartier, de tabletten binnen enkele uren. U hoeft de medicijnen niet iedere dag te gebruiken.

Welke neusspray is het beste voor hooikoorts?

Neusspray op basis van corticosteroïden is een van de meest gebruikte types bij hooikoorts en andere allergieën, en met reden. Ze gaan ontstekingsremmend te werk, verminderen de overgevoeligheidsreacties van je lichaam op de pollen en zijn erg doeltreffend wanneer je langdurig last hebt van hooikoorts.

Hoelang kun je neusspray bewaren?

Neusspray* Voor neussprays geldt een bewaartermijn van 3 maanden.

Welke toedieningsvormen zijn er voor xylometazoline?

Neusdruppels/neusspray 0,5 mg/ml: 1–2 druppels of 1 verstuiving in elk neusgat 1–3×/dag met een tussenperiode van 8–10 uur, max. 3×/dag.

Welke neusspray bij bijholteontsteking?

Sommige mensen gebruiken xylometazoline spray of druppels. Dit vermindert de slijmvlieszwelling in de neus-keelholte en vermindert de klachten van een verstopte neus. Xylometazoline is bij de drogist en apotheek verkrijgbaar. U kunt het 3 keer per dag gebruiken, maar niet langer dan 1 week.

Wat als je te lang neusspray gebruikt?

Wanneer je de neusspray langer dan 7 dagen gebruikt, loop je het risico verslaafd te raken aan neusspray, ook wel 'Otrivinisme' genoemd. Langdurig gebruik kan schadelijk voor je neusslijmvlies zijn en je loopt zelfs het risico op een operatie aan je neusslijmvlies bij de KNO-arts.