Inhoudsopgave:

 1. Wat kost echte wasabi?
 2. Hoe herken je echte wasabi?
 3. Wat is echte wasabi?
 4. Wat kost een kilo wasabi?
 5. Is wasabi goed voor je?
 6. Waar wordt echte wasabi van gemaakt?
 7. Wat is het verschil tussen wasabi en mierikswortel?
 8. Waarom voel je wasabi in je neus?
 9. Waar kun je wasabi bij eten?
 10. Wat gebeurt er als je veel wasabi eet?
 11. Kan wasabi slecht worden?
 12. Wat in plaats van wasabi?
 13. Wat zit er in wasabi saus?
 14. Wat is wasabi paste?
 15. Hoe pittig is wasabi?
 16. Waarom prikt mosterd in je neus?
 17. Waarom krijg je een loopneus van pittig eten?
 18. Wat kan je doen met wasabi?
 19. Wat doe je met wasabi?
 20. Hoe lang kun je wasabi bewaren?

Wat kost echte wasabi?

Voor 50 gram verse wasabi (goed voor ongeveer 4-6 porties) betaal je ongeveer 27,50 euro. Verse Wasabi is in de winkel nog bijna niet te krijgen. Online kan je al wel wasabi kopen maar vaak wordt hier 'Oka' wasabi aangeboden van een mindere kwaliteit en smaak voor een prijs van 'sawa' wasabi A-kwaliteit.

Hoe herken je echte wasabi?

Heel eenvoudig. Echte Wasabi is een plant genaamd Wasabia Japonica. Van de wortelstam maak je de Wasabi past door deze te raspen op een speciale rasp. Alle andere “Wasabi” die u kent, zoals uit de tubes, poeders etc is geen echte Wasabi, maar Mierikswortel met Chinese Mosterd en zeer ongezonde chemische kleurstoffen.

Wat is echte wasabi?

In Nederland wordt de meeste wasabi namelijk gemaakt van een mengsel mierikswortel, mosterd en een aantal E-stoffen. ... De echte wasabiplant, genaamd Wasabia Japonica, wordt haast niet gebruikt omdat je er per kilo soms meer dan 200 euro voor betaalt.

Wat kost een kilo wasabi?

Verse wasabi is heel lastig te kweken vanwege zijn kieskeurige voorliefde voor koele, schaduwrijke omstandigheden. Daarom hangt er ook het schokkende prijskaartje van ongeveer 230,- euro per kilo aan het plantje.

Is wasabi goed voor je?

Artsen geloven dat wasabi anti-microbiële en anti-inflammatoire effecten zou hebben. Of in gewoon Nederlands: het doodt bacteriën en voorkomt ontstekingen. Het zou daarnaast ook nog tandbederf, astma en bloedstolsels voorkomen en zorgen voor een goede leverfunctie.

Waar wordt echte wasabi van gemaakt?

De meeste 'wasabi' die verkocht wordt, is niet gemaakt van de plant Wasabia japonica. Het is een imitatie, die gemaakt is van groengekleurde radijs, of een mengsel van mierikswortel, radijs, mosterd, bladgroen en andere stoffen.

Wat is het verschil tussen wasabi en mierikswortel?

Wasabi is een groene, pittige pasta, gemaakt van de Japanse wasabia japonica-wortel welke veel weg heeft van de mierikswortel. ... In plaats van wasabia japonica wordt er bij vele varianten gebruik gemaakt van een mengsel van mierikswortel, mosterd, radijs en bladgroen.

Waarom voel je wasabi in je neus?

In de ontwikkeling van het Wasabi brandalarm heeft het onderzoeksteam eerst de irriterende stof geïsoleerd in Wasabi, genaamd Allyl Isothiocyanaat. Het is geen geurige stof maar een zogenaamde “somatosensatie”. Ons zenuwstelsel ervaart deze stof als pijnlijk en stekend.

Waar kun je wasabi bij eten?

Wasabi wordt voornamelijk bij sushi en andere visgerechten gegeten.

Wat gebeurt er als je veel wasabi eet?

Door een hevige schrikreactie kan je het 'gebroken hart syndroom' krijgen. Je hart neemt de vorm aan van een Japanse kruik. Een Israëlische vrouw is opgenomen in het ziekenhuis met het 'Broken Heart Syndrome' nadat ze te veel wasabi had gegeten.

Kan wasabi slecht worden?

Verse Wasabi kan tot 2 weken in de koelkast bewaard worden. Wasabi uit een geopende tube kan tot 1 jaar in de koelkast bewaard worden. Verse geraspte Wasabi kan tot 6 maanden in de vriezer bewaard worden.

Wat in plaats van wasabi?

Zelfs in Japan kiezen veel restaurants voor een goedkoper en minder prijzig alternatief. Hiervoor wordt het broertje van wasabi gebruikt: mierikswortel. In combinatie met mosterd, radijs en bladgroen krijg je een specerijenpasta die lijkt op het echte werk.

Wat zit er in wasabi saus?

ingrediënten: mierikswortel (30%), sorbitol (E420), lactose, soja olie, zout, water, mosterdzaad olie, antioxidant (E330), xanthaangom (E415), kurkumapoeder, kleurstoffen (E102, E133).

Wat is wasabi paste?

Saitaku wasabi paste is een pikante pasta gemaakt met verse wasabi wortel die een volle, pittige smaak heeft. Wasabi pasta is heerlijk als garnering bij sushi. Serveer sushi met Saitaku sushi soy sauce en wasabi paste.

Hoe pittig is wasabi?

De smaak van echte Wasabi is zoet, heeft een aangenaam (zachtere) pittige smaak die kortstondig van duur is. ... De imitatie Wasabi smaakt zout, bitter en is 1.5x scherper dan (echte) Wasabi en blijft ook heel lang nabranden. De veel scherpere en bittere smaak komt van de Mierikswortel.

Waarom prikt mosterd in je neus?

'Wanneer je voedsel met AITC eet, worden de trigeminale zenuwen in de mond- en neusholte geprikkeld', zegt Voets. 'Die zenuwen zijn verantwoordelijk voor zintuiglijke waarneming – temperatuur, druk, prikkelende chemische stoffen, pijn – in de mondholte, ogen, neus en de rest van het gezicht.

Waarom krijg je een loopneus van pittig eten?

Hoe meer geïrriteerd de slijmvliezen raken, hoe meer snot ze produceren. Toch hoeven we capsaïcine niet als 'des duivels' te beschouwen. Het kan namelijk soelaas bieden tijdens warme dagen. Bij het eten van pikant eten gaat de hartslag omhoog, waardoor de lichaamstemperatuur lichtjes stijgt.

Wat kan je doen met wasabi?

Wasabi recepten Deze Japanse, groene variant op mierikswortel is pittiger dan zijn Europese broertje en wordt meestal als smeuïge pasta of in poedervorm verkocht. Wasabi geeft een pittige smaak aan visgerechten en rijst, maar heeft als voordeel dat het niet na blijft branden (wat rode pepers bijvoorbeeld wel doen).

Wat doe je met wasabi?

Wasabi wordt voornamelijk bij sushi en andere visgerechten gegeten. Echter, met het in Europa brengen van wasabi wordt het nu ook op andere manieren toegepast. Enele voorbeelden: Puur als een soort dip (maar dan wel voorzichtig) bij traditionele zelfgemaakt kroepoek.

Hoe lang kun je wasabi bewaren?

Verse Wasabi is vochtig en koel in de koelkast minimaal 2 weken te bewaren.