Inhoudsopgave:

 1. Welk ziekenhuis is gespecialiseerd in galblaas?
 2. Welke arts verwijdert galblaas?
 3. Hoe wordt de galblaas verwijderd?
 4. Hoe lang in het ziekenhuis na galblaasoperatie?
 5. Welke specialist voor galstenen?
 6. Wat zijn de klachten van galblaas?
 7. Kan de galblaas knappen?
 8. Wat is een galsteen?
 9. Kun je zonder een galblaas?
 10. Hoelang duurt galblaas verwijderen?
 11. Kun je na een galblaasoperatie weer galstenen krijgen?
 12. Hoe lang duurt het verwijderen van een galblaas?
 13. Waar zit de galblaas links of rechts?
 14. Kan een galsteen vanzelf verdwijnen?
 15. Wat zijn de symptomen van een ontstoken lever?
 16. Hoe weet ik of ik last heb van mijn galblaas?
 17. Hoe voelt een ontstoken galblaas?
 18. Waaruit bestaat een galsteen?
 19. Waar bestaat een galsteen uit?
 20. Waar moet je op letten als je geen galblaas meer hebt?

Welk ziekenhuis is gespecialiseerd in galblaas?

HIN: specialist in galblaasoperaties, kijkoperatie is standaard. Het Heelkunde Instituut is gespecialiseerd in galblaasverwijderingen door middel van een kijkoperatie. Het grote voordeel van een kijkoperatie is dat u minder pijn heeft na de behandeling en dat u sneller weer op de been bent.

Welke arts verwijdert galblaas?

De chirurg verwijdert nu de galblaas. Wanneer blijkt dat er nog galstenen in de galwegen zitten, opent de chirurg de galwegen om de stenen te verwijderen. De galwegen worden daarna weer gesloten en er wordt een drain (slangetje) achtergelaten, dat via een aparte opening door de buikwand naar buiten wordt geleid.

Hoe wordt de galblaas verwijderd?

De operatie om de galblaas te verwijderen wordt meestal laparoscopisch uitgevoerd. Dit betekent door middel van een kijkoperatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een buis waarop een videocameraatje en een lampje gemonteerd zijn.

Hoe lang in het ziekenhuis na galblaasoperatie?

Naar huis. Na de operatie mag u dezelfde dag weer naar huis of u blijft één nacht in het ziekenhuis. Als u een nacht moet blijven en er zijn geen onverwachte problemen, dan mag u de volgende dag naar huis. Van de verpleegkundige krijgt u informatie over het verzorgen van de wond en pijnstilling.

Welke specialist voor galstenen?

Het UMC Utrecht is gespecialiseerd in het onderzoek naar en de behandeling van galstenen. Er is kennis en ervaring om verschillende behandelingen uit te voeren voor galstenen. Als een galsteen in de galblaas klachten geeft, wordt een galblaasoperatie uitgevoerd door de chirurg (cholecystectomie).

Wat zijn de klachten van galblaas?

Galblaas klachten die worden veroorzaakt door een toename van gal zijn: Diarree. Verstopping. Koorts....Gasblaas klachten als gevolg van een tekort aan gal zijn te herkennen aan de volgende symptomen:
 • Pijn rechts onder de ribbenboog.
 • Klachten die toenemen bij het eten van vet voedsel.
 • Braken.
 • Licht gekleurde, vettige ontlasting.

Kan de galblaas knappen?

De meest voorkomende klacht bij een galblaasontsteking is scherpe pijn rechtsboven in de buik. Daarnaast kunt u zich misselijk voelen, braken en koorts krijgen. Vooraf aan de galblaasontsteking hebben sommige mensen aanvallen van pijn in de rechter bovenbuik die gepaard gaan met bewegingsdrang.

Wat is een galsteen?

Galstenen zijn stenen of klontjes die zich ontwikkelen in de galblaas of galwegen. Vanuit gal kan na verloop van tijd een galsteen ontstaan door indikken van de gal in de galblaas. Dit kan met of zonder klachten gepaard gaan. Indien de galsteen tot klachten leidt, is vaak behandeling nodig.

Kun je zonder een galblaas?

De behandeling. Wanneer de galstenen klachten veroorzaken of wanneer de galblaas is ontstoken, wordt meestal de gehele galblaas verwijderd, inclusief stenen. Dit wordt ook wel cholecystectomie genoemd. U kunt prima leven zonder galblaas.

Hoelang duurt galblaas verwijderen?

Duur van de galblaasoperatie Beide operaties duren een uur tot anderhalf uur. Bij geen onvoorziene omstandigheden, gaat u na een kijkoperatie nog dezelfde dag naar huis. Na een klassieke operatie kan de opnameduur langer zijn.

Kun je na een galblaasoperatie weer galstenen krijgen?

Gal is een vrij dikke geelgroene vloeistof. Wanneer deze langere tijd stil staat in de galblaas kunnen zich galstenen vormen. Ook in de galweg kunnen zich galstenen vormen. Na een galblaasoperatie bestaat er dus een kleine kans dat iemand opnieuw klachten van galstenen krijgt.

Hoe lang duurt het verwijderen van een galblaas?

Duur van de galblaasoperatie Beide operaties duren een uur tot anderhalf uur. Bij geen onvoorziene omstandigheden, gaat u na een kijkoperatie nog dezelfde dag naar huis. Na een klassieke operatie kan de opnameduur langer zijn.

Waar zit de galblaas links of rechts?

De galblaas is een peervormig orgaan dat tegen de onderkant van de lever ligt, rechts boven in de buik. De galblaas is door een klein gangetje verbonden met de afvoergang van gal, tussen lever (waar de gal wordt gemaakt) en de twaalfvingerige darm. Gal is een vloeistof die belangrijk is voor de vertering van vetten.

Kan een galsteen vanzelf verdwijnen?

Galstenen gaan niet vanzelf over. Maar zolang galstenen geen klachten veroorzaken, hoeft u niet behandeld te worden. Als u wel klachten heeft, dan is een galblaasoperatie de meest effectieve behandeling. Hierbij wordt uw galblaas inclusief stenen verwijderd.

Wat zijn de symptomen van een ontstoken lever?

Symptomen
 • vermoeidheid;
 • misselijkheid en braken;
 • verminderde eetlust;
 • spier- en gewrichtspijn;
 • jeuk;
 • grieperig gevoel;
 • pijn in de bovenbuik;
 • geel worden van de huid en het oogwit;

Hoe weet ik of ik last heb van mijn galblaas?

Symptomen van galblaas klachten Pijn rechts onder de ribbenboog. Klachten die toenemen bij het eten van vet voedsel. Braken. Licht gekleurde, vettige ontlasting.

Hoe voelt een ontstoken galblaas?

Symptomen. Bekende klachten van een galblaasontsteking zijn: hevige pijn rechtsboven in de buik en soms met uitstraling naar de schouder, misselijkheid, braken, koorts en ontkleurde urine of ontlasting.

Waaruit bestaat een galsteen?

Eén op de tien mensen heeft galstenen, vaak zonder er last van te hebben. Galstenen zijn harde, steenachtige massa's die in de galblaas of in het galkanaal zitten. Ze kunnen bestaan uit cholesterol, kalk of bilirubine (afbraakproduct van rode bloedcellen).

Waar bestaat een galsteen uit?

Het hebben van galstenen wordt cholelithiasis genoemd (van Grieks chole, gal; lithos, steen; iasis, ziekte). Ze worden gevormd uit gal en bestaan voornamelijk (80%) uit cholesterol. De resterende 20% zijn pigmentstenen die bestaan uit bilirubine en calciumzouten.

Waar moet je op letten als je geen galblaas meer hebt?

Sla geen maaltijden over en gebruik tijdelijk geen voedingsmiddelen die last geven. Als u klachten blijft houden of de pijnaanvallen blijven telkens terug komen, dan kan dit een reden zijn om uw galblaas te verwijderen. Na de operatie moet u de eerste weken na de operatie voorzichtig zijn met vette voedingsmiddelen.