Inhoudsopgave:

 1. Hoe groot is de kans dat je hiv oploopt in Nederland?
 2. Hoeveel vrouwen hebben hiv?
 3. Hoe vaak komt hiv voor in de wereld?
 4. Hoeveel mannen hebben hiv?
 5. Hoe groot is de kans dat je hiv oploopt?
 6. Kan je hiv oplopen als je orale seks?
 7. Kunnen vrouwen ook hiv krijgen?
 8. Hoe vaak komt hiv voor bij vrouwen?
 9. Hoe groot is de kans op besmetting met hiv?
 10. Hoe lang kan je leven met hiv?
 11. Hoeveel hiv?
 12. Hoeveel procent van de bevolking heeft hiv?
 13. Kun je hiv krijgen van voorvocht?
 14. Kun je hiv hebben zonder symptomen?
 15. Kan je hiv krijgen door te kussen?
 16. Kan je hiv krijgen van iemand die het niet heeft?
 17. Kan je zomaar hiv krijgen?
 18. Hoe krijgen vrouwen hiv?
 19. Hoe vaak komt een SOA voor in Nederland?
 20. Is hiv erg besmettelijk?

Hoe groot is de kans dat je hiv oploopt in Nederland?

In Nederland leven er naar schatting 23.700 mensen met hiv. Van hen weten er 1.730 niet dat ze hiv hebben. Hoewel het aantal nieuwe hiv-infecties geleidelijk afneemt, kregen in 2019 toch nog 580 mensen te horen dat ze hiv hebben.

Hoeveel vrouwen hebben hiv?

Hoe staat het ervoor met hiv in Nederland? In 2017 waren er 19.582 mensen met hiv in zorg. Hiervan zijn 12.378 mannen die seks hebben met mannen (MSM) (63%), 3.593 heteroseksuele mannen (18%), en 3.611 vrouwen (18%). Er zijn 19.390 volwassenen (99%) en 192 kinderen en adolescenten (0-17 jaar) (1%) met hiv.

Hoe vaak komt hiv voor in de wereld?

Wereldwijd zijn er 37,9 miljoen mensen met HIV, volgens cijfers van UNAIDS uit 2018. Wereldwijd zijn er 1,7 miljoen nieuwe HIV-besmettingen in 2018. In 2018 zijn er 770.000 mensen gestorven aan de gevolgen van AIDS.

Hoeveel mannen hebben hiv?

SHM database: aantal geregistreerde personen in 2019
Totaal ooit geregistreerd tot 31 december 201928.593
Volwassenen27.402
Mannen22.297
Vrouwen5.105
Kinderen481

Hoe groot is de kans dat je hiv oploopt?

Uit studies blijkt de kans op HIV-overdracht te verschillen van geen enkele overdracht na jaren onbeschermde heteroseksuele gemeenschap met een HIV-positieve partner, tot een kans van 10% (één besmetting met HIV per 10 sekscontacten) bij aanwezigheid van hoogrisicofactoren, zoals: het hebben van een SOA.

Kan je hiv oplopen als je orale seks?

Ook zonder klaarkomen is er risico op hiv omdat het virus zich bevindt in voorvocht. Orale seks (beffen, pijpen, anus likken), waarbij sperma of (menstruatie) bloed in de mond komt. Als er géén sperma of (menstruatie) bloed in de mond komt (alleen voorvocht / vaginaal vocht) is er geen kans op hiv-overdracht.

Kunnen vrouwen ook hiv krijgen?

Aids is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak onder vrouwen tot 49 jaar. En elke dag lopen zo'n 1.000 meisjes en jonge vrouwen hiv op. Onnodig. We hebben de kennis en medicijnen om dit te voorkomen.

Hoe vaak komt hiv voor bij vrouwen?

Hiv komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen (2,4 per 1.000 mannen; 0,7 per 1.000 vrouwen) (Staritsky et al., 2020).

Hoe groot is de kans op besmetting met hiv?

Uit studies blijkt de kans op HIV-overdracht te verschillen van geen enkele overdracht na jaren onbeschermde heteroseksuele gemeenschap met een HIV-positieve partner, tot een kans van 10% (één besmetting met HIV per 10 sekscontacten) bij aanwezigheid van hoogrisicofactoren, zoals: het hebben van een SOA.

Hoe lang kan je leven met hiv?

De levensverwachting van een 20-jarige die met hiv-therapie startte na 2008 is momenteel 78 jaar. Twintigers die met hiv-therapie startten in 2010 zullen tien jaar langer leven dan zij die in 1996 een eerste behandeling kregen.

Hoeveel hiv?

Stichting Hiv Monitoring meldt ongeveer 580 nieuwe hiv-diagnoses in 2019. Het aantal nieuwe hiv-diagnoses neemt de afgelopen jaren steeds verder af. In totaal zijn in Nederland 20.612 mensen met hiv geregistreerd in zorg. Naar schatting weten 1.730 mensen in Nederland niet dat ze hiv hebben.

Hoeveel procent van de bevolking heeft hiv?

Overzicht hiv/aids-epidemie wereldwijd (2019)
In 2019Schatting
Aantal mensen met hivTotaal38,0 miljoen
Aantal mensen met nieuwe hiv-diagnoseTotaal1,7 miljoen
Aids-gerelateerde sterftecijfersTotaal690.000

Kun je hiv krijgen van voorvocht?

Je kunt hiv krijgen door sperma, voorvocht of vocht uit de vagina. Je kunt het krijgen door: Seks in de kont.

Kun je hiv hebben zonder symptomen?

Als je besmet raakt met hiv kun je milde klachten krijgen die lijken op griep: een algeheel ziektegevoel, hoofdpijn, koorts, spierpijn en opgezette lymfeklieren. Niet iedereen krijgt deze klachten. Daarna volgt een periode vrijwel zonder klachten. Deze periode kan jaren duren.

Kan je hiv krijgen door te kussen?

Hoewel hiv in speeksel is aangetoond, kun je door zoenen niet besmet worden met hiv. Antwoord: dat is juist. Hiv wordt vooral overgedragen via sperma, bloed of vaginaal vocht en bij contact tussen de slijmvliezen.

Kan je hiv krijgen van iemand die het niet heeft?

Hiv kan niet overgedragen worden via zoenen, hoesten, een kopje delen, iemand aanraken of via een wc-bril. De kans op overdracht van hiv in het dagelijks leven (bijvoorbeeld op school of werk) is niet aanwezig, zelfs niet als iemand (nog) geen onderdrukt virus heeft.

Kan je zomaar hiv krijgen?

Hiv kan overgedragen worden via seks, intraveneus drugsgebruik, bloedcontact, en van moeder op kind. Hiv kan niet overgedragen worden via seks als iemand een onderdrukt virus heeft. Hiv kan niet overgedragen worden via zoenen, hoesten, een kopje delen, iemand aanraken of via een wc-bril.

Hoe krijgen vrouwen hiv?

Je kunt hiv krijgen door sperma, voorvocht of vocht uit de vagina. Je kunt het krijgen door: Seks in de kont. Seks in de vagina.

Hoe vaak komt een SOA voor in Nederland?

Het totale aantal soasoaSeksueel overdraagbare aandoeningen-gerelateerde (infecties en 'angst voor soa') episodes dat bij de huisarts werd geregistreerd in 2018 is ruim het dubbele van het aantal bij de Centra Seksuele Gezondheid, met naar schatting 334.700 episodes (19,5 per 1.000 personen) (Staritsky et al., 2020).

Is hiv erg besmettelijk?

Blootstelling aan het virus betekent niet meteen dat je ook daadwerkelijk besmet bent. Hiv is namelijk niet zo besmettelijk als vaak wordt gedacht. Het risico op overdracht hangt voornamelijk af van de aard van het contact en de virale lading van de persoon met hiv.