Inhoudsopgave:

 1. Wat is illegaal drugs?
 2. Wat wordt bedoeld met illegale en legale drugs?
 3. Waar zijn drugs legaal?
 4. Welke drug is legaal in Belgie?
 5. Welke drugs er in Nederland illegaal zijn en welke legaal?
 6. Welke drugs mag je op zak hebben?
 7. Welke drugs vallen onder de Opiumwet?
 8. Is het gebruiken van drugs strafbaar?
 9. Wat voor straf krijg je voor drugsbezit?
 10. Welke drugs zijn illegaal in Belgie?
 11. Wat zegt de wet over genotmiddelen?
 12. Welke drugs vallen onder softdrugs?
 13. Wat voor wet is de Opiumwet?
 14. Wat is er vastgesteld in de Opiumwet?
 15. Is lean legaal in Belgie?
 16. Welke leeftijd drugs gebruiken?

Wat is illegaal drugs?

Harddrugs. Harddrugs (XTC, cocaïne, heroïne etc.) bezitten, verhandelen, verkopen of maken is geheel verboden.

Wat wordt bedoeld met illegale en legale drugs?

Drugs worden soms ingedeeld naar wettelijke status: legale (wettelijk toegestaan) en illegale (verboden) middelen. Illegale middelen staan op de Opiumwet. De Opiumwet verbiedt het bezit, de handel, de verkoop, het vervoer en de productie van de middelen die onder die wet vallen.

Waar zijn drugs legaal?

Een gebruiker wordt in Nederland meestal niet vervolgd voor bijvoorbeeld 5 gram wiet of 1 xtc-pil. ... Zo is cannabis al legaal in Uruguay, Canada en tientallen Amerikaanse staten. Als iemand in het buitenland wordt gepakt met drugs, valt hij niet onder de Nederlandse wet.

Welke drug is legaal in Belgie?

Illegale drugs
Illegale drugsStimulerendVerdovend
NaturellesKhat
Semi-synthetischCocaïne CrackHeroïne
SynthetischAmfetamines MDMA, ecstasyGHB
NSP (bv. PMA, PMMA, MDA, MDEA, MEA)

Welke drugs er in Nederland illegaal zijn en welke legaal?

Normaal gesproken wordt bezit voor eigen gebruik van zowel harddrugs als softdrugs niet opgespoord en vervolgd. Met een gebruikshoeveelheid wordt bedoeld: minder dan 5 gram bij softdrugs (hasj of wiet) en maximaal een halve gram bij harddrugs (cocaïne, speed etc.), 1 XTC pil en minder dan 5 ml GHB.

Welke drugs mag je op zak hebben?

Normaal gesproken wordt bezit voor eigen gebruik van zowel harddrugs als softdrugs niet opgespoord en vervolgd. Met een gebruikshoeveelheid wordt bedoeld: minder dan 5 gram bij softdrugs (hasj of wiet) en maximaal een halve gram bij harddrugs (cocaïne, speed etc.), 1 XTC pil en minder dan 5 ml GHB.

Welke drugs vallen onder de Opiumwet?

Op lijst I van de Opiumwet staan de harddrugs; middelen die volgens de overheid een onaanvaardbaar groot risico met zich meebrengen. Bijvoorbeeld heroïne, cocaïne, amfetamine, LSD en XTC, zware pijnstillers en Ritalin. Op lijst II staan softdrugs zoals hennepproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen.

Is het gebruiken van drugs strafbaar?

Drugsgebruik is niet strafbaar. Maar als de politie je aantreft als je aan het gebruiken bent, zal er ongetwijfeld een onderzoek of een gesprek volgen. Zeker als je nog geen 18 bent. Bezit van drugs is altijd strafbaar, zowel hard– als softdrugs.

Wat voor straf krijg je voor drugsbezit?

Zo staan, afhankelijk van het precieze delict, op het drugsbezit of de drugshandel in drugs uit lijst I een maximumstraf van zes maanden tot twaalf jaar gevangenisstraf. ... Ook hier zijn de maximumstraffen afhankelijk van het delict en variëren ze van één maand tot zes jaar gevangenisstraf.

Welke drugs zijn illegaal in Belgie?

Illegale drugs
Illegale drugsStimulerendVerdovend
NaturellesKhat
Semi-synthetischCocaïne CrackHeroïne
SynthetischAmfetamines MDMA, ecstasyGHB
NSP (bv. PMA, PMMA, MDA, MDEA, MEA)

Wat zegt de wet over genotmiddelen?

Dat betekent dat er geen harddrugs over de toonbank mag gaan, ze geen reclame mogen maken, ze geen overlast mogen veroorzaken, jongeren onder de 18 jaar niet mogen worden toegelaten en niemand meer dan vijf gram per dag mag kopen. Deze regels worden ook wel het gedoogbeleid genoemd.

Welke drugs vallen onder softdrugs?

In de volksmond wordt met softdrugs meestal marihuana (of wiet) en hasj bedoeld. Officieel vallen ook veel benzodiazepinen en andere slaapverwekkende en kalmerende middelen hieronder, alsmede een groot aantal hallucinogene paddenstoelen (paddo's).

Wat voor wet is de Opiumwet?

De Opiumwet is de wet waarin de meeste drugs staan beschreven. De Opiumwet bestaat uit lijst I en lijst II. Middelen op lijst I zijn volgens de wet gevaarlijker dan middelen op lijst II. Heroïne, cocaïne, XTC en GHB zijn voorbeelden van middelen die op lijst I staan; cannabis staat op lijst II.

Wat is er vastgesteld in de Opiumwet?

De Opiumwet verbiedt het bezit van bepaalde middelen die staan vermeld op lijst l en ll van de Opiumwet. Het vervaardigen, bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, afleveren, verstrekken en vervoeren ervan is ook verboden. Het gebruik van Opiumwet-middelen voor medische en wetenschappelijke doeleinden mag wel.

Is lean legaal in Belgie?

Purple lean, een mixdrankje van een bepaalde hoestsiroop met frisdrank, maakt meer en meer opgang bij Vlaamse jongeren. Het goedje gebruiken is strafbaar en kan dodelijke gevolgen hebben. Een tiental politiezones heeft al jongeren betrapt.

Welke leeftijd drugs gebruiken?

In Nederland is het gebruiken van drugs niet strafbaar, ook niet als je jonger bent dan 18 jaar. Maar minderjarige jongeren kunnen wel een boete krijgen voor bezit van drugs. Net zoals dat geldt voor alcohol.