Inhoudsopgave:

 1. Waarom Google in Eemshaven?
 2. Waarom datacenter in Nederland?
 3. Waar staat Google in Nederland?
 4. Hoeveel mensen werken er in een datacenter?
 5. Wie bouwt Google Eemshaven?
 6. Waar staan de servers van Google?
 7. Hoeveel datacenters in Nederland?
 8. Waarom willen we datacenters?
 9. Welke diensten is onderdeel van Google?
 10. Waar staan de cloud servers?
 11. Waar staan servers?
 12. Welke datacenters zijn er?
 13. Hoeveel datacenters in de wereld?
 14. Wat leveren datacenters op?
 15. Hoeveel datacenters Nederland?
 16. Welke soorten Google zijn er?
 17. Is FB onderdeel van Google?
 18. Waar staan de servers van Microsoft?
 19. Hoeveel datacenters zijn er in Nederland?
 20. Wat gebeurt er in een datacenter?

Waarom Google in Eemshaven?

Vanaf 2030 moeten alle datacenters en kantoren van Google CO₂-vrije energie gebruiken. In het datacenter in de Eemshaven van Google wordt water gebruikt om servers te koelen, in plaats van lucht. Daardoor heeft het datacenter aanzienlijk minder energie nodig voor de koeling.

Waarom datacenter in Nederland?

Datacenters in Nederland ondersteunen een breed scala aan activiteiten in de overheid, het bedrijfsleven en de samenleving. Ze vormen daarmee een belangrijk onderdeel van onze nationale, kritische digitale infrastructuur, dragen bij aan de Nederlandse economie en zorgen daarnaast voor energie-efficiëntie.

Waar staat Google in Nederland?

Het hoofdkantoor van Google Nederland is gevestigd in Amsterdam vlakbij Station Amsterdam-Zuid. Hier werken zo'n 150 marketing- en verkoopmedewerkers.

Hoeveel mensen werken er in een datacenter?

Datacenters genereren enorm veel werkgelegenheid. In totaal waren er in 2019 ruim 4.800 mensen in dienst bij alle Nederlandse datacenters zelf.

Wie bouwt Google Eemshaven?

Zegt Dieter Kern, Hardware Operations Manager bij Google én Ambassadeur van Groningen. Zoekmachinegigant Google bouwt in de Eemshaven aan een gigantisch datacenter. Het Amerikaanse bedrijf heeft voor de Eemshaven gekozen vanwege de aanwezigheid van voldoende duurzame energie en de goede ict-infrastructuur.

Waar staan de servers van Google?

Het tweede datacenter van Google in Nederland is in gebruik genomen. In het datacenter in het Noord-Hollandse Middenmeer gaan 125 mensen aan de slag. Het eerste serverpark van Google werd vier jaar geleden in Eemshaven in Groningen geopend. Hoewel de datacenters banen opleveren, is er ook kritiek.

Hoeveel datacenters in Nederland?

Momenteel telt Nederland 184 colocatie-datacenterfaciliteiten, zo blijkt uit het onderzoek. Het datavloeroppervlakte nam in 2020 met 6 procent toe tot 400.000 m2, waarvan 74 procent zich in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) bevindt.

Waarom willen we datacenters?

Datacenters vormen een essentieel onderdeel van deze digitale infrastructuur. Vele grote en kleine bedrijven willen dan ook datacenters met voldoende serverruimte in hun nabijheid hebben en gebruik kunnen maken van de connectiviteit in onze regio.

Welke diensten is onderdeel van Google?

Google Android is een besturingssysteem voor mobiele apparaten. Google Sites is een dienst waarmee gebruikers een website kunnen bouwen. Google Voice is een telefoniedienst, waarbij gratis gebeld kan worden binnen een land tussen mobiele telefoons. Deze dienst is voorlopig alleen beschikbaar in de VS.

Waar staan de cloud servers?

De locaties van de Google Cloud datacenters
 • Changhua County, Taiwan (asia-east1)
 • Hong Kong (asia-east2)
 • Tokyo, Japan (asia-northeast1)
 • Osaka, Japan (asia-northeast2)
 • Seoul, South Korea (asia-northeast3)
 • Mumbai, India (asia-south1)
 • Delhi, India (asia-south2)
 • Jurong West, Singapore (asia-southeast1)
BE

Waar staan servers?

Behuizing: Omdat de meeste servers in een datacenter staan, worden vaak rackservers gebruikt. Deze servers kunnen in een rack geschoven worden, waardoor er zo veel mogelijk servers per vierkante meter kunnen staan. Toch bestaan er ook towerservers en bladeservers.

Welke datacenters zijn er?

In Nederland zijn er bijvoorbeeld datacenters van Google (Eemshaven en Middenmeer) en Microsoft (Middenmeer). Verder komt er een nieuwe hyperscaler in de regio Zeewolde. Deze datacenters zijn speciaal gebouwd voor de servers van deze techreuzen. Zij zijn dus de enige gebruiker van zo'n datacenter.

Hoeveel datacenters in de wereld?

Het aantal hyperscale datacenters wereldwijd zal naar verwachting meer dan verdubbelen tussen 2015 (259) en 2021 (628), terwijl hun aandeel in al het datacenterverkeer zal stijgen van 34% naar 55% (Cisco, 2018).

Wat leveren datacenters op?

Nationale datacenters versterken de lokale economie; en doen zaken met lokale bedrijven, de gezondheidszorg of het onderwijs, lokale IT-dienstverleners, hosters en (cloud) softwareleveranciers.

Hoeveel datacenters Nederland?

Momenteel telt Nederland 184 colocatie-datacenterfaciliteiten, zo blijkt uit het onderzoek. Het datavloeroppervlakte nam in 2020 met 6 procent toe tot 400.000 m2, waarvan 74 procent zich in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) bevindt.

Welke soorten Google zijn er?

Ontdek de verschillende soorten Google!...
 • Google zoekmachine. ...
 • Google Chrome. ...
 • Gmail. ...
 • Android. ...
 • YouTube. ...
 • Google AdSense. ...
 • Google Drive. ...
 • Google Ads.

Is FB onderdeel van Google?

In 2007 maakten Google en Microsoft bekend te azen op een belang in het bedrijf. Op 25 oktober 2007 werd bekend dat Microsoft voor US$ 240 miljoen een aandelenbelang had genomen van 1,6% in Facebook. De totale waarde van Facebook werd hierdoor nu geschat op US$ 15 miljard.

Waar staan de servers van Microsoft?

Data van Microsoft 365 wordt opgeslagen in datacenters in Amsterdam, Dublin, Helsinki en Wenen. Uw data blijft dus binnen de EU.

Hoeveel datacenters zijn er in Nederland?

Momenteel telt Nederland 184 colocatie-datacenterfaciliteiten, zo blijkt uit het onderzoek. Het datavloeroppervlakte nam in 2020 met 6 procent toe tot 400.000 m2, waarvan 74 procent zich in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) bevindt.

Wat gebeurt er in een datacenter?

Een datacenter is een fysieke locatie - meestal een gebouw - met essentiële IT- en computerdiensten en -infrastructuur. Eenvoudiger gezegd, een datacenter is een fysieke plaats om gegevens op te slaan en met computers te verwerken.