Inhoudsopgave:

 1. Hoe duur is de pil?
 2. Waarom anticonceptie gratis?
 3. Hoelang is de pil gratis?
 4. Welke zorgverzekering vergoed de pil?
 5. Hoe duur is de pil vanaf 21?
 6. Hoe duur is een anticonceptiestaafje?
 7. Waarom is de pil uit het basispakket gehaald?
 8. Wat is de beste anticonceptie voor mij?
 9. Hoeveel kost de pil onder 18?
 10. Kun je de pil zonder voorschrift krijgen?
 11. Kan ik mijn pil declareren?
 12. Wat is de functie van de pil?
 13. Hoe duur is de pil ethinylestradiol?
 14. Hoeveel kost het om een spiraal te laten zetten?
 15. Doet een Implanon plaatsen pijn?
 16. Hoeveel pillen zitten er op een strip?
 17. Welk voorbehoedsmiddel wordt je niet meer ongesteld?
 18. Wat vraagt de dokter voor de pil?
 19. Is de pil verzekerd?
 20. Hoe kom ik aan de pil zonder huisarts?

Hoe duur is de pil?

De kosten van de anticonceptiepil verschillen per merk, maar liggen grofweg tussen de 10 en 40 euro per jaar. Voor een aanvullende verzekering met dekking voor anticonceptie betaal je al snel 70 euro per jaar. Het is dus verstandig om uit te rekenen of het zin heeft om je voor anticonceptie aanvullend te verzekeren.

Waarom anticonceptie gratis?

Het idee is dat door gratis anticonceptie vrouwen op een meer gelijkwaardige manier kunnen meedraaien in de samenleving. Op dit moment is het zo dat als je ouder bent dan 21 jaar, je geen vergoeding krijgt voor anticonceptie vanuit je basisverzekering. Je kunt wel een aanvullende verzekering afsluiten.

Hoelang is de pil gratis?

Voorbehoedsmiddelen zoals de pil en het spiraaltje worden binnenkort volledig terugbetaald aan vrouwen tot 25 jaar. De Kamercommissie Volksgezondheid heeft daarover een wetsvoorstel van de PS goedgekeurd.

Welke zorgverzekering vergoed de pil?

U krijgt een vergoeding uit de basisverzekering voor:
 • Anticonceptiepil.
 • Evrapleister.
 • Implanon.
 • Mirenaspiraal.
 • NuvaRing.
 • Prikpil.
 • Koperspiraaltje.
 • Pessarium (pessarium behandeling bij een baarmoederverzakking is een andere vergoeding)

Hoe duur is de pil vanaf 21?

Zodra je als vrouw 21 jaar oud bent, wordt de pil of een spiraaltje niet meer vergoed vanuit het basispakket. Je hebt dan 3 opties: Zelf voor de pil betalen (kosten zijn circa 30 euro per jaar) Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis.

Hoe duur is een anticonceptiestaafje?

Een anticonceptiestaafje kost tussen de €120,00 en €140,00. Dit zijn de kosten voor het staafje en het plaatsen door de huisarts. Dit moet je in 1 keer betalen, maar je bent dan ook 3 jaar beschermd.

Waarom is de pil uit het basispakket gehaald?

De anticonceptiepil werd in 2011 uit de basisverzekering gehaald, omdat er geen medische noodzaak voor zou bestaan. Meisjes onder de achttien jaar krijgen de pil nog wel vergoed uit de basisverzekering. Tussen de 18 en 21 jaar is dat ook zo, maar gaan kosten van het eigen risico af.

Wat is de beste anticonceptie voor mij?

Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.

Hoeveel kost de pil onder 18?

Ben je tussen de 18 en 21 jaar? Dat betaal je de pil sowieso zelf. Tot je 21e vergoedt de basisverzekering namelijk anticonceptie. Maar vanaf je 18e moet je ook je eigen risico betalen.

Kun je de pil zonder voorschrift krijgen?

Om het aantal ongewenste zwangerschappen en abortussen te verminderen, kunnen vrouwen sinds 2017 zonder doktersbriefje bij hun apotheker terecht voor een noodpil. Tot nog toe moest je dan de volle prijs betalen. Je apotheker gaf je een terugbetalingsformulier mee dat je moest indienen bij je ziekenfonds.

Kan ik mijn pil declareren?

De pil wordt tot je 21ste vergoed vanuit de basisverzekering. Declaraties voor de pil worden wel verrekend met je eigen risico.

Wat is de functie van de pil?

De hormonen in de pil zorgen dat er juist géén eicel vrijkomt. Ze beïnvloeden ook de baarmoederwand, zodat een bevrucht eitje zich daar niet kan nestelen. Bovendien wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen minder goed in de baarmoeder kunnen doordringen.

Hoe duur is de pil ethinylestradiol?

Kostenoverzicht ethinylestradiol/levonorgestrel (eenfase)
ESTRADIOL/DIENOGEST
DDDGemiddelde prijs per dag
GENERIEK, TABLET 30/150 μg0,75 stuks€ 0,02
MICROGYNON, TABLET 30/150 μg0,75 stuks€ 0,06
STEDIRIL, TABLET 30/150 μg0,75 stuks€ 0,07

Hoeveel kost het om een spiraal te laten zetten?

Kosten spiraal
METHODEPRIJSINDICATIEGEREGISTREERDE VERBLIJFSDUUR
Flexi-T€ 52,-Tot 5 jaar
Gynefix€ 110,-Tot 5 jaar
Mirena€ 150,-Tot 6 jaar
Kyleena€ 150,-Tot 5 jaar

Doet een Implanon plaatsen pijn?

Door de verdoving voel je dit niet. Je krijgt een pleister en een drukverband. Het drukverband moet je vaak een dag laten zitten, zodat het prikgaatje niet kan bloeden. De prikplek kan nog een paar dagen een beetje pijn doen.

Hoeveel pillen zitten er op een strip?

Er zijn verschillende soorten pillen. Het verschil zit in de hoeveelheid hormonen die erin zit en de onderlinge verhouding tussen de hormonen. Meestal zitten er 21 pillen in een strip.

Welk voorbehoedsmiddel wordt je niet meer ongesteld?

De prikpil is een injectie die je arts om de 12 weken toedient. Hij is er in twee soorten: een injectie in de spier of een injectie onder de huid. Je hebt geen invloed meer op je menstruatie en het terugkeren van de vruchtbaarheid kan na het gebruik van de prikpil een jaar of langer duren.

Wat vraagt de dokter voor de pil?

Je arts zal wel vragen stellen over je medische en seksuele voorgeschiedenis, die belangrijk zijn om uit te zoeken wat voor jou een goede vorm van anticonceptie is. Die vragen kunnen gaan over geneesmiddelen die je neemt, je seksuele voorgeschiedenis en levensgewoonten zoals roken en voeding.

Is de pil verzekerd?

Zodra je als vrouw 21 jaar oud bent, wordt de pil of een spiraaltje niet meer vergoed vanuit het basispakket. ... Zelf voor de pil betalen (kosten zijn circa 30 euro per jaar) Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis.

Hoe kom ik aan de pil zonder huisarts?

De pil wordt gemaakt in veel verschillende sterktes. Daarom is de pil alleen verkrijgbaar met een recept. Het eerste recept voor de pil krijg je bij je huisarts of bij het Sense-spreekuur bij jou in de buurt. Herhaalrecepten kun je gewoon via de apotheek krijgen.