Inhoudsopgave:

 1. Kan je dood gaan van insuline?
 2. Wat gebeurt er als je teveel insuline gebruikt?
 3. Wat gebeurd er als een gezond persoon insuline spuit?
 4. Wat zijn de symptomen van hypoglykemie?
 5. Kan je overlijden door een hypo?
 6. Wat gebeurt er als je te weinig insuline inspuit?
 7. Wat zijn normale oorzaken van een stijging van de bloedsuikerspiegel?
 8. Hoeveel eenheden insuline hond?
 9. Hoe snel werkt insuline kat?
 10. Wat kun je doen tegen hypoglykemie?
 11. Wat gebeurt er als de suikerspiegel te laag is?

Kan je dood gaan van insuline?

Insuline is een hormoon dat het suikergehalte in het bloed reguleert. Mensen met diabetes hebben een tekort aan de natuurlijke variant, die het lichaam zelf aanmaakt. Voor mensen zonder suikerziekte is een extra dosis insuline gevaarlijk. Voor ouderen kan het dodelijk zijn.

Wat gebeurt er als je teveel insuline gebruikt?

Teveel insuline veroorzaakt een lage bloedsuikerspiegel, de medische term daarvoor is hypoglykemie. Hierdoor wordt te veel suiker opgeslagen en is er minder suiker beschikbaar als brandstof om je spieren en organen te laten functioneren.

Wat gebeurd er als een gezond persoon insuline spuit?

Volwassenen zonder diabetes die een normale dosis insuline toegediend krijgen zullen er geen ernstige gevolgen aan overhouden. Maar een te laag bloedsuiker kan wel leiden tot zweten, beven, duizeligheid, bleekheid of een coma. Ook bij gezonde volwassenen. Het risico hierop is nog groter bij ouderen en jonge kinderen.

Wat zijn de symptomen van hypoglykemie?

Verschijnselen van hypoglycemie
 • zweten.
 • beven.
 • plotse hevige honger.
 • geeuwen.
 • troebel zicht.
 • hoofdpijn.
 • hartkloppingen.
 • Wisselend humeur.

Kan je overlijden door een hypo?

Dit wordt ook wel hypoglycemie genoemd. Hypoglymecie komt vaak 's nachts voor, maar is zelden fataal zoals bij Sophia. Waarschijnlijk is ze toen ze leek in slaap te vallen, het bewustzijn verloren door gebrek aan glucose.

Wat gebeurt er als je te weinig insuline inspuit?

Volwassenen zonder diabetes die een normale dosis insuline toegediend krijgen zullen er geen ernstige gevolgen aan overhouden. Maar een te laag bloedsuiker kan wel leiden tot zweten, beven, duizeligheid, bleekheid of een coma. Ook bij gezonde volwassenen. Het risico hierop is nog groter bij ouderen en jonge kinderen.

Wat zijn normale oorzaken van een stijging van de bloedsuikerspiegel?

Er wordt in tijden van stress onder invloed van adrenaline en cortisol extra glucose vrijgemaakt uit lever en spieren, waardoor de bloedsuikerspiegel verhoogd wordt. Ook kun je in periodes van stress door de verhoogde energiebehoefte meer trek in suiker krijgen.

Hoeveel eenheden insuline hond?

Hond: Aanvangsdosering: Eenmaal daags 0,5 IE insuline per kg lichaamsgewicht, naar beneden afgerond op een geheel aantal eenheden.

Hoe snel werkt insuline kat?

Een kat mag de hele dag door blijven eten. De gewone insuline heeft twee pieken van werking: de eerste rond het tijdstip van prikken, de tweede bij de kat 4 a 5 uur later en bij de hond 7 a 8 uur na de insulinegift.

Wat kun je doen tegen hypoglykemie?

Bij een hypo moet u voedsel kiezen waarbij de suikers snel beschikbaar zijn, zoals dextro (druivensuiker) of suikerhoudende limonade. Als u dit niet bij de hand heeft kunt u ook kiezen voor koekjes, boterham met beleg, een banaan of vruchtensap. Deze producten hebben een minder snelle werking.

Wat gebeurt er als de suikerspiegel te laag is?

Als uw bloedsuiker te laag is (hypo) of als u klachten heeft die daarbij passen, doet u dit:
 1. Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank).
 2. Of drink een groot glas water leeg met daarin een flinke scheut limonadesiroop of een lepel suiker (goed roeren).
 3. Of eet 6 tabletten druivensuiker.