Inhoudsopgave:

 1. Hoe werkt electroshock?
 2. Hoe lang werkt ECT?
 3. Hoe effectief is ECT?
 4. Hoeveel mensen ECT?
 5. Hoe werkt shockwave therapie?
 6. Hoe vaak ECT behandeling?
 7. Wat als ECT niet werkt?
 8. Hoeveel keer ECT?
 9. Is ECT gevaarlijk?
 10. Wat is schoktherapie?
 11. Hoe voelt shockwave therapie?
 12. Wat doet shocktherapie?
 13. Wie komt in aanmerking voor ECT?
 14. Hoe duur is shockwave therapie?
 15. Doet ESWT pijn?
 16. Is hielspoor te opereren?
 17. Is shockwave therapie gevaarlijk?
 18. Wat kost een shockwave behandeling?
 19. Waar ECT behandeling?
 20. Welke verzekering vergoed shockwave therapie?

Hoe werkt electroshock?

Een behandeling met electro convulsie therapie (ECT, vroeger ook vaak electroshock-therapie genoemd) bij depressie stimuleert de aanmaak van nieuwe zenuwcellen. De ECT vergroot een specifiek deel van de hersenen, de gyrus dentatus; alleen dit deel van de hersenen is in staat om nieuwe zenuwcellen aan te maken.

Hoe lang werkt ECT?

Resultaten van ECT Gemiddeld blijken 10 tot 20 behandelingen (in 5 tot 10 weken) voldoende te zijn. Veel patiënten knappen door ECT snel op, soms begint dat al na 3 of 4 behandelingen. Bij anderen zijn meer behandelingen nodig. Bij de meeste patiënten (50 – 90%) wordt een goed resultaat bereikt.

Hoe effectief is ECT?

Haar onderzoek bewees dat het ook een effectieve behandelmethode kan zijn voor mensen met een bipolaire depressie: Iets meer dan 50% van de onderzochte mensen in de uitgevoerde meta-analyse herstelde volledig.

Hoeveel mensen ECT?

Zo'n 900 mensen worden jaarlijks met ECT behandeld in Nederland. Bij Parnassia behandelden we in 2019 in totaal 117 patiënten, de meesten voor depressieve klachten. Een behandeling bestaat uit meerdere sessies, onder narcose. Sommige patiënten waren na enkele sessies weer psychisch in evenwicht.

Hoe werkt shockwave therapie?

Bij ECT, ook vaak elektroshocktherapie genoemd, wordt met kleine stroomstoten een soort epileptische aanval in de hersenen opgewekt. ECT wordt vooral toegepast bij mensen met een ernstige depressie, die onvoldoende verbeterd zijn tijdens behandeling met antidepressiva.

Hoe vaak ECT behandeling?

Gemiddeld zijn er ongeveer 12 behandelingen nodig, in bijvoorbeeld een frequentie van twee keer per week. Na beëindiging van de ECT krijgt de patiënt opnieuw medicijnen; deze zijn bedoeld om de verkregen verbetering te behouden.

Wat als ECT niet werkt?

"Wanneer we kunnen aantonen dat het oraal innemen van esketamine even goed werkt bij ernstige niet-psychotische therapieresistente depressie, dan beschikken we over een patiëntvriendelijker, maar ook goedkoper alternatief voor ECT dat in de toekomst via de basisverzekering zal worden vergoed."

Hoeveel keer ECT?

Het aantal ECT-behandelingen is per patiënt verschillend. Ook het effect van de behandeling kan per patiënt verschillen. De behandelingen vinden 2 maal per week plaats en gemiddeld worden er 6 tot 12 behandelingen gegeven. Met de behandeling wordt doorgegaan tot het maximaal haalbare resultaat.

Is ECT gevaarlijk?

Tegenwoordig breken patiënten zelden botten, omdat er eerst 'spierverslappers' worden toegediend, waardoor ECT minder wreed lijkt. De spierverslapper zelf kan echter zeer gevaarlijk zijn. Het is bekend dat het hartstilstand veroorzaakt en mogelijk levensbedreigende en/of fatale allergische reacties.

Wat is schoktherapie?

Bij ECT, ook vaak elektroshocktherapie genoemd, wordt met kleine stroomstoten een soort epileptische aanval in de hersenen opgewekt. ECT wordt vooral toegepast bij mensen met een ernstige depressie, die onvoldoende verbeterd zijn tijdens behandeling met antidepressiva.

Hoe voelt shockwave therapie?

De schokgolven brengen namelijk allerlei reacties op gang in je lichaam en veel mensen omschrijven dat gevoel wel als oncomfortabel. Slechts bij een kleine minderheid wordt de behandeling echt pijnlijk en in dat geval wordt de intensiteit van de golven simpelweg verlaagd.

Wat doet shocktherapie?

Shockwave therapie (ESWT) is een onderzoeksvorm waarmee er met schokgolven pijnlijke plekken in het lichaam worden behandeld. Met behulp van een apparaat voor shockwave therapie worden deze schokgolven met relatief veel energie overgebracht naar het te behandelen gebied.

Wie komt in aanmerking voor ECT?

Wie komt ervoor in aanmerking? ECT wordt toegepast bij mensen met een ernstige depressie waarbij andere behandelopties zoals medicijnen niet goed aanslaan of geen optie zijn. Ook kan het worden toegepast bij katatonie (apathische bewustzijnstoestand) en schizofrenie.

Hoe duur is shockwave therapie?

Kosten shockwave therapie Onderzoekers stellen dat het optimale resultaat van shockwave therapie wordt bereikt bij 2 tot 6 behandelingen. De kosten voor één behandeling bedragen ongeveer 75 euro. Een behandeltraject kost dus doorgaans zo'n 1 euro.

Doet ESWT pijn?

De behandeling zelf kan vrij pijnlijk zijn, maar elke patiënt ervaart dit weer anders.. De geluidsgolven (een soort hard tik-geluid) kunnen behoorlijk stevig aankomen, zeker in het begin van de behandeling. De intensiteit kan echter aangepast worden aan de pijngrens van de patiënt.

Is hielspoor te opereren?

Gelukkig hoeft een hielspoor maar heel zelden geopereerd te worden, want meestal helpen de niet operatieve behandelingen genoeg. Maar als de klachten toch blijven aanhouden, ondanks nachtspalken, het stretchen van de kuitspier, shockwavetherapie, etc., kan een operatie een uitkomst zijn.

Is shockwave therapie gevaarlijk?

Er worden immers extreem krachtige schokgolven door je lichaam gestuurd. Dat klinkt als iets dat best pijnlijk zou kunnen zijn. De werkelijkheid valt echter best mee, en de meeste mensen ondervinden slechts zeer milde pijn na een korte behandeling en die pijn verdwijnt nadien vanzelf weer.

Wat kost een shockwave behandeling?

Kosten shockwave therapie Onderzoekers stellen dat het optimale resultaat van shockwave therapie wordt bereikt bij 2 tot 6 behandelingen. De kosten voor één behandeling bedragen ongeveer 75 euro. Een behandeltraject kost dus doorgaans zo'n 1 euro.

Waar ECT behandeling?

In Nederland komen steeds meer plaatsen waar ECT mogelijk is. Op dit moment bestaat de behandeling in alle academische ziekenhuizen. Verder kan een groot aantal algemene psychiatrische ziekenhuizen en psychiatrische afdelingen van algemene ziekenhuizen verspreid over Nederland de behandeling toepassen.

Welke verzekering vergoed shockwave therapie?

Shockwave therapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Shockwave therapie valt onder de behandelmethodes van de fysiotherapeut. Om de kosten vergoed te krijgen zul je dus een aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie moeten afsluiten.