Inhoudsopgave:

 1. Wat zegt je peop?
 2. Wat zegt structuur ontlasting?
 3. Wat zegt je stoelgang over je gezondheid?
 4. Wat zegt de kleur van de ontlasting?
 5. Wat zegt dunne poep?
 6. Wat moet je eten voor vastere ontlasting?
 7. Wat moet je eten als je dunne ontlasting hebt?
 8. Wat is ontkleurde ontlasting?
 9. Wat betekent kleur ontlasting?
 10. Wat betekent donkergroene ontlasting?
 11. Wat betekent slijm bij ontlasting?
 12. Wat moet je doen als je moet poepen maar het lukt niet?

Wat zegt je peop?

Een vuistregel is dat het gezond is als er vaste regelmaat in je stoelgang zit en dat je ontlasting er normaal uitziet (een vaste, stevige vorm en bruin van kleur). Als je minder dan drie keer in de week poept, is de kans wel groot dat je met verstopping te maken hebt.

Wat zegt structuur ontlasting?

2.Structuur Een gezonde drol is zacht, soepel en heeft scheurtjes in de oppervlakte. Qua vorm lijkt de gezonde drol op een worstje of slangetje en heeft één soepele vorm. Maar iedereen heeft wel eens wat dunnere of waterige ontlasting, meestal duidt dit op acute diarree.

Wat zegt je stoelgang over je gezondheid?

Gezonde poep is een goed teken dat alles in jouw darmen goed werkt. Normaal gesproken heeft deze ontlasting een samenhangende consistentie, aan één stuk met een zacht-tot-stevige textuur. Iedereen is anders, maar een of twee keer poepen per dag wordt als gezond gezien, met een minimum van drie keer per week.

Wat zegt de kleur van de ontlasting?

De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is.

Wat zegt dunne poep?

Dunne of waterdunne poep (diarree). Als je hier vaak last van hebt, kan er iets aan de hand zijn. Het kan zijn dat je poep te snel door de dikke darm is gegaan, waardoor er te weinig vocht onttrokken is aan de ontlasting. Dit kan door een verkeerd voedingspatroon, een voedselinfectie of buikgriep.

Wat moet je eten voor vastere ontlasting?

Vezelrijke producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen, zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en daarmee voor een goede ontlasting. Vezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terecht komen.

Wat moet je eten als je dunne ontlasting hebt?

Wat helpt tegen diarree?
 • Elke dag 1,5 tot 2 liter water drinken.
 • Veel vezels eten uit groente, fruit en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.
 • Goed kauwen. ...
 • Rustig de tijd nemen voor je maaltijd.
 • Regelmatig eten zonder maaltijden over te slaan.

Wat is ontkleurde ontlasting?

Een ontkleurde ontlasting kan ontstaan als er weinig of geen galvloeistof in de ontlasting zit. Galvloeistof wordt geproduceerd door de lever en tijdelijk opgeslagen in de gablaas. Via de galwegen wordt galvloeistof afgegeven aan de dunne darm. Daar wordt het vermengd met de voedselbrij.

Wat betekent kleur ontlasting?

De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is.

Wat betekent donkergroene ontlasting?

Infectie: groene poep kan het gevolg zijn van een parasitaire of bacteriële infectie. Denk aan Salmonella, Giardia of het norovirus. Gluten- en lactose-intolerantie: een glutenintolerantie en lactose-intolerantie kunnen een groene kleur in uw ontlasting veroorzaken.

Wat betekent slijm bij ontlasting?

Als er slijm op of bij de ontlasting zit, is dat een teken dat de darm geïrriteerd is. Dit kan wijzen op verschillende darmaandoeningen of klachten; van onschuldig tot ernstig. Heeft u regelmatig last van slijm bij de ontlasting of zat er veel slijm bij uw ontlasting? Bespreek het dan met uw huisarts.

Wat moet je doen als je moet poepen maar het lukt niet?

Zorg ervoor dat je iedere dag ten minste een halfuur matig tot intensief beweegt. Drie keer tien minuten of twee keer een kwartier mag ook. Ga bijvoorbeeld wandelen, lopen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Dit zet de darmen in beweging waardoor de ontlasting beter op gang komt.