Inhoudsopgave:

  1. Waarom veel zout eten?
  2. Waarom is te veel zout eten slecht voor je?
  3. Wat gebeurt er als je geen zout eet?
  4. Hoeveel gram zout is dodelijk?
  5. Is suiker slecht voor je bloeddruk?

Waarom veel zout eten?

Waarom er zout in je eten zit ,,Zout zorgt ook voor een betere houdbaarheid van producten. Het zit in veel gewone voedingsmiddelen zoals brood, kaas, vleeswaren, soepen en sauzen. Ook kant-en-klaarmaaltijden, snacks en pakjes en zakjes bevatten veel zout: het is nu eenmaal een goedkope smaakmaker.

Waarom is te veel zout eten slecht voor je?

Mensen die meer zout binnenkrijgen, hebben een hogere bloeddruk. Dit kan leiden tot (verergering van) nierschade en (sterfte door) hart- en vaatziekten. Iedere 5 gram zout per dag extra wordt in verband gebracht met een 14% hoger risico op hart- en vaatziekten en 23% hoger risico op een beroerte.

Wat gebeurt er als je geen zout eet?

Welke klachten kun je krijgen als je te weinig zout binnenkrijgt? Klachten die kunnen optreden bij een tekort zijn lusteloosheid, misselijkheid en braken, hoofdpijn, verwardheid of sufheid, en epileptische aanvallen. Uitdroging door diarree of braken is te voorkomen door extra veel te drinken en daarbij zout te eten.

Hoeveel gram zout is dodelijk?

Daarnaast werd nog een studie uitgevoerd bij meer dan 100.000 mensen: van diegenen die ongeveer 15 gram zout per dag consumeren (de aanbeveling is maximum 5 gram per dag), hadden er meer hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten en beroertes, en liepen daardoor meer risico op een vroegtijdige dood.

Is suiker slecht voor je bloeddruk?

Het gevolg: hoge bloedspiegels van glucose en insuline. En laat nu al in de jaren twintig van de vorige eeuw, kort na de ontdekking van insuline, beschreven zijn dat deze combinatie van veel glucose en insuline leidt tot verhoging van de bloeddruk.