Inhoudsopgave:

 1. Waarom wel of niet hypotheek aflossen?
 2. Is het verstandig om een hypotheek af te lossen?
 3. Welk deel van hypotheek aflossen?
 4. Kan ik aflossingsvrije hypotheek aflossen?
 5. Kan je een spaarhypotheek eerder aflossen?
 6. Wat is beter aflossen Annuiteit of aflossingsvrij?
 7. Welke maand hypotheek aflossen?
 8. Hoe betaal je aflossingsvrije hypotheek terug?
 9. Kan ik beter aflossen op mijn annuïteitenhypotheek of op mijn aflossingsvrije lening?
 10. Wat gebeurt er met de hypotheek als je je huis verkoopt?
 11. Hoeveel mag ik aflossen op mijn hypotheek ING?
 12. Hoeveel mag je aflossen op je hypotheek?
 13. Welk leningdeel eerst aflossen?
 14. Hoeveel moet je aflossen bij een hypotheek?
 15. Wat is verstandiger hypotheek aflossen of sparen?

Waarom wel of niet hypotheek aflossen?

Door af te lossen zit er meer eigen geld in de woning en minder geld van de bank. ... Door af te lossen heb je bovendien minder kans om te blijven zitten met een restschuld als de woning in waarde daalt. Maar let op, als je aflost, ben je ook voor dit bedrag de hypotheekrente-aftrek definitief kwijt.

Is het verstandig om een hypotheek af te lossen?

Bij een hypotheek die hoger is dan zo'n 50 á 60% van de waarde van de woning rekent de bank een rente-opslag. Als je voldoende aflost kan die opslag bij veel banken omlaag. Aflossen is zinvol als je daardoor in een lagere risicoklasse terecht komt. ... Doet de bank dit automatisch dan hoef je geen actie te ondernemen.

Welk deel van hypotheek aflossen?

Veel banken hebben de regel dat je per leningdeel 10% (of soms 15% of 20%) van de oorspronkelijke hypotheeksom per jaar mag aflossen. Dus ging je ooit een leningdeel aan van €150.000? Dan mag je bij 10% €15.000 per jaar extra aflossen. Die maximale percentages kunnen verschillen.

Kan ik aflossingsvrije hypotheek aflossen?

Kan ik aflossen op mijn aflossingsvrije hypotheek? Ja, dit is mogelijk. Je kunt ieder jaar een percentage van het bedrag dat je oorspronkelijk hebt geleend aflossen zonder dat je hier een vergoeding voor betaalt. Meestal gaat het om 20% van het totale hypotheekbedrag.

Kan je een spaarhypotheek eerder aflossen?

De spaarhypotheek en bankspaarhypotheek zijn minder geschikt voor extra aflossen dan andere hypotheekvormen. Je kunt bij een (bank)spaarhypotheek vaak beter extra storten in de polis of op de bankrekening, maar het eindkapitaal mag niet hoger worden en de looptijd van de polis mag niet worden verlengd.

Wat is beter aflossen Annuiteit of aflossingsvrij?

Dit klinkt dramatisch, maar aflossen op de hypotheek op basis van een annuïteit kan u meer opleveren dan het u kost. Ook indien u tot in lengte der jaren in uw huidige huis blijft wonen! Aflossen op de hypotheek levert meer rendement op dan een losse spaarrekening bij uw bank op basis van de laatste jaren.

Welke maand hypotheek aflossen?

Het aflossen van een hypotheek is het terugbetalen van het geleende bedrag binnen je hypotheek. In veel gevallen doe je dit al maandelijks, wanneer je je maandelijkse lasten betaalt. Binnen het afgesproken aantal jaren (bijvoorbeeld binnen 30 jaar) heb je dan je hypotheek volledig afgelost.

Hoe betaal je aflossingsvrije hypotheek terug?

Een aflossingsvrije hypotheek hoef je niet af te lossen Gedurende de looptijd van je hypotheek betaal je alleen hypotheekrente. Na dertig jaar moet je de hypotheekschuld aflossen. Dat doe je bijvoorbeeld met spaargeld, door een nieuwe hypotheek af te sluiten of door te verhuizen.

Kan ik beter aflossen op mijn annuïteitenhypotheek of op mijn aflossingsvrije lening?

Re: Op welk hypotheekdeel aflossen? (fiscaal) Het beste is op de delen met de hoogste rente-% af te lossen: dus de lineaire en de annuïteiten.

Wat gebeurt er met de hypotheek als je je huis verkoopt?

Bij verkoop van een woning moet u meteen uw hypotheek helemaal aflossen. ... Restschuld ontstaat als de verkoop van de woning niet genoeg oplevert om de openstaande hypotheekschuld af te lossen. Het bedrag dat u nog niet heeft kunnen terugbetalen is de restschuld, waarover u rente betaalt.

Hoeveel mag ik aflossen op mijn hypotheek ING?

U mag elk jaar 10% van uw oorspronkelijke hypotheekbedrag kosteloos aflossen. 1. Het renteverlies voor ING is 1,0% op jaarbasis. Ofwel € 180.000 x 1,0% = € 1.800.

Hoeveel mag je aflossen op je hypotheek?

Vaak mag 10 tot 20 procent van de hoofdsom per jaar boetevrij ingelost worden. Als je meer dan dit boetevrije gedeelte aflost, kan het zo zijn dat je een boeterente verschuldigd bent. Als je vervroegd aflost betaal je meestal een boete, maar in sommige situatie is dit echt niet het geval.

Welk leningdeel eerst aflossen?

Voor zover je boetevrij kunt aflossen, is het verstandig om eerst het hypotheekdeel af te lossen waar je de hoogste hypotheekrente over betaalt. Daarnaast is het van belang dat je let op de duur van de resterende rentevaste periode.

Hoeveel moet je aflossen bij een hypotheek?

De regel van het gezond verstand stelt dat je niet meer dan 30 à 40% van je maandelijks inkomen mag spenderen aan het terugbetalen van je krediet (je kan natuurlijk ook gaan voor minder).

Wat is verstandiger hypotheek aflossen of sparen?

U houdt geen buffer over Uw hypotheek aflossen met uw spaargeld is niet verstandig als er daarna geen buffer meer overblijft. ... In de meeste gevallen is het dus verstandig om uw hypotheek af te lossen als u voldoende spaargeld heeft. Uw spaargeld levert immers bijna niets op, en een besparing is bijna altijd mogelijk.