Inhoudsopgave:

 1. Waar komt de naam orka vandaan?
 2. Hebben orka's ogen?
 3. Hoe oud kunnen orka's worden?
 4. Waar zit het oog van een orka?
 5. Hoe wordt een orka geboren?
 6. Wat eten orka's het meest?
 7. Wat doet een orka?
 8. Hoe lang kunnen orka's onder water?
 9. Hoe paren orka's?
 10. Is de orka familie van de dolfijn?
 11. Wat is de vijand van de orka?
 12. Wat eten baby orka?
 13. Hoe praten orka's met elkaar?
 14. Welk dier eet een orka op?
 15. Hoe lang kan een walvis onder water blijven?
 16. Hoe snel kan een orka zwemmen?
 17. Waar zwemmen orka's?
 18. Hoe intelligent zijn orka's?
 19. Wat is het verschil tussen een orka en een dolfijn?
 20. Hoeveel orka's in gevangenschap?

Waar komt de naam orka vandaan?

Afkomstig van het Latijnse orca ("walvis").

Hebben orka's ogen?

Orka's zijn gemakkelijk te herkennen: ze zijn van boven zwart, van onderen wit, en hebben een witte vlek net boven de ogen. Iedere orka heeft zijn eigen unieke patroon, dat net iets afwijkt van andere orka's, waardoor voor een geoefend oog herkenning en identificatie mogelijk wordt.

Hoe oud kunnen orka's worden?

Vrouwelijk: 10 – 45 jaarIn gevangenschap Mannelijk: 10 – 30 jaarIn gevangenschap Orka/Levensduur

Waar zit het oog van een orka?

Een oog in zwarte huid, met daar vlak naast een wit vlak.

Hoe wordt een orka geboren?

Meestal komt eerste de staart, maar af en toe komt het hoofd als eerst. Dan gaat de orka wild in het rond draaien zodat het jong eruit komt. De navelstreng breekt na of tijdens de geboorte. Na de geboorte wordt het kalf door zijn moeder zo snel mogelijk naar boven gebracht, zodat het kalf adem kan halen.

Wat eten orka's het meest?

Waarom is het belangrijk om de orka te beschermen? Dit grote zeezoogdier staat als roofdier aan de top van de voedselketen. Hij eet vis, kleinere zeezoogdieren zoals zeehonden, vogels en soms zelfs langzame walvisachtigen.

Wat doet een orka?

Orka's eten vis, inktvis, zeevogels, schildpadden, zeeleeuwen, zeehonden en andere zeezoogdieren. Mensen worden niet aangevallen. Werkzaam als een team, zoals een troep wolven, kunnen orka's alle soorten en maten prooidieren aan.

Hoe lang kunnen orka's onder water?

Orka's zijn goede duikers, ze duiken met gemak 350 meter diep. Als ze duiken kunnen ze ook nog eens lang onder water blijven, namelijk wel 20 minuten, zonder dat ze naar boven moeten om adem te halen!

Hoe paren orka's?

Door met de buiken tegen elkaar te paren, kunnen de mannetjes de vrouwtjes naar boven duwen en het wateroppervlak als een soort barrière gebruiken.

Is de orka familie van de dolfijn?

Dolfijnen Orka/Familie

Wat is de vijand van de orka?

Orka's staan aan de top van het ecosysteem, ze hebben geen natuurlijke vijanden boven zich in de voedselketen.

Wat eten baby orka?

Een pasgeboren orka weegt tussen de 2 kilo. Ze blijven meestal een jaar bij hun moeder. Het kalf drinkt moedermelk met veel vetten. Dit is goed voor de baby zodat hij lekker warm blijft in het koude water.

Hoe praten orka's met elkaar?

Orka's produceren niet alleen geluid door hun neus, maar communiceren ook door met hun staart en vinnen op het water te slaan in een bepaald ritme. Deze non-verbale manier van communiceren werd wel al eerder aangetoond. Het geluid dat orka's maken, heeft een enorme draagwijdte, van soms wel 160 kilometer ver.

Welk dier eet een orka op?

Zo zijn sommige orka's echte viseters en jagen op vissoorten zoals zalm, haring, tonijn en kabeljauw. Ook zijn er groepen orka's die hoofdzakelijk zeezoogdieren eten zoals bruinvissen en zeehonden. Andere dieren die worden gegeten door de orka zijn haaien, inktvis, octopus, zeevogels en schildpadden.

Hoe lang kan een walvis onder water blijven?

De potvis kan tot 90 minuten onder water blijven, op zoek naar voedsel, zonder te ademen. Andere zeezoogdieren, zoals bijvoorbeeld de bultrug, de walrus of de zeekoe (foto onder), kunnen ook makkelijk 20 minuten zonder zuurstof.

Hoe snel kan een orka zwemmen?

56 km/hMaximum, Zwemmend Orka/Snelheid

Waar zwemmen orka's?

Orka's worden vaak aangetroffen bij ijsschotsen. Ze kunnen zich aan bijna alle omstandigheden aanpassen en lijken zich net zo goed thuis te voelen in zowel open zee als in kustwateren, maar ze hebben een voorkeur voor diepe wateren. Soms zwemmen ze riviermondingen in, maar ook dan blijven ze nooit ver van de zee.

Hoe intelligent zijn orka's?

De orka is het meest intelligente roofdier dat we op aarde kennen. Hun intelligente is zelfs zo ver ontwikkeld dat orka-groepen eigen culturen kennen, een eigen taal gebruiken en zelfs een lange termijn geheugen hebben. Hun echolocatiesysteem is bijzonder geavanceerd, het is een soort zesde zintuig.

Wat is het verschil tussen een orka en een dolfijn?

De orka is de op een na grootste tandwalvis; de grootste is de potvis. Ook al behoren orka's, zwarte zwaardwalvissen en grienden tot de familie delfinidae (dolfijnen: de grootste familie in de suborde tandwalvissen), worden ze 'walvis' genoemd, en dolfijnen, die tot dezelfde familie behoren en kleiner zijn, niet.

Hoeveel orka's in gevangenschap?

Wereldwijd leven er sinds vandaag 62 orka's, voor zover we weten, in gevangenschap in 14 amusementsparken in acht landen. 28 daarvan werden gevangen in het wild, 34 werden er in die parken geboren. Sinds 19 orka's uit de oceaan gehaald en naar zo'n park gebracht.