Inhoudsopgave:

 1. Wat handelt de VOC?
 2. Wat is het VOC?
 3. Wat haalde de VOC in Batavia?
 4. Wat zijn de specerijen?
 5. Wat mocht de VOC als enige in Nederland?
 6. Wat betekent het als de VOC het monopolie heeft op iets?
 7. Waar ging de VOC heen?
 8. Wat was het belangrijkste handelsproduct voor de VOC?
 9. Wat haalde de VOC uit Azië?
 10. Wat was een gevolg van het handelsmonopolie van de VOC?
 11. Welke specerijen komen uit Indonesie?
 12. Waar haalde de VOC specerijen?
 13. Wat maakte de VOC anders dan andere compagnieën?
 14. Hoe kan het dat de VOC zo rijk is geworden?
 15. Hoe kwam het dat de VOC ten onder ging?
 16. Waarom kwam er een einde aan de VOC?
 17. Waarom ging de VOC naar Indie?
 18. Hoe kwam de VOC aan bemanning?
 19. Waar haalde de VOC kaneel vandaan?
 20. Wat was een gevolg van de oprichting van de VOC voor de republiek?

Wat handelt de VOC?

De onderneming dreef handel met verschillende Aziatische landen als Oost-Indië, Ceylon en Japan en verhandelde de meest uiteenlopende producten, zoals specerijen, textiel, koffie en porselein.

Wat is het VOC?

In 1602 werd in de Republiek de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) opgericht. Twee eeuwen lang zou deze compagnie het monopolie hebben op de overzeese handel tussen de Republiek en Azië en binnen Azië.

Wat haalde de VOC in Batavia?

Aan het begin vooral specerijen als peper, foelie, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel, maar ook porselein, ruwe olie, ivoor, tijger-, waterbuffel- en hertenvellen, hout, koper, zilver, robijnen, saffieren, zwavel, borax, Chinees muntgeld, muskus, gember, hennep, salpeter, betelnoten, kamfer, tin, benzoë, technische zink ...

Wat zijn de specerijen?

Met specerij wordt meestal verwezen naar een smaakmaker uit andere, voornamelijk tropische klimaten. Van deze planten worden ook de bloemknoppen, meeldraden, zaadjes, vruchten, bast, en wortelstok gebruikt.

Wat mocht de VOC als enige in Nederland?

In 1602 werd de 'Verenigde Oost-Indische Compagnie' opgericht. De VOC kreeg, als enige in Nederland, het recht om handel te drijven in Azië. In naam van Nederland mocht de VOC verdragen sluiten en oorlogen beginnen.

Wat betekent het als de VOC het monopolie heeft op iets?

De Vereenigde Oostindische Compagnie of in hedendaagse spelling Verenigde Oost-Indische Compagnie, afgekort tot VOC (), was een particuliere Nederlandse handelsonderneming met een monopolie op de overzeese handel tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het gebied ten oosten van Kaap de Goede ...

Waar ging de VOC heen?

De Vereenigde Oostindische Compagnie of in hedendaagse spelling Verenigde Oost-Indische Compagnie, afgekort tot VOC (), was een particuliere Nederlandse handelsonderneming met een monopolie op de overzeese handel tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het gebied ten oosten van Kaap de Goede ...

Wat was het belangrijkste handelsproduct voor de VOC?

Andere handelsproducten Rijst was vooral afkomstig vanaf de Molukken. Opium afkomstig van de Bengalen. Koffie kwam voornamelijk uit Jemen. Suikerriet (suiker) kwam vooral van de Bengalen, Formosa en Batavia.

Wat haalde de VOC uit Azië?

In Azië komen veel verschillende soorten specerijen voor en deze werden ook door de VOC verhandeld, zoals kurkuma en kardemom uit India, gember uit Siam en steranijs uit China. De belangrijkste specerijen waren voor de VOC: peper, kaneel, kruidnagel, foelie en nootmuskaat.

Wat was een gevolg van het handelsmonopolie van de VOC?

Vereenigde Oostindische Compagnie
Oorzaak eindeVerovering Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden door Frankrijk, Vierde Engels-Nederlandse Oorlog, corruptie, mismanagement, verlies winstgevende opiumhandel aan Engeland.
Oprichter(s)De Staten-Generaal op initiatief van Johan van Oldenbarnevelt

Welke specerijen komen uit Indonesie?

Op de afbeelding zie je drie specerijen uit Indonesië: kruidnagel, foelie en nootmuskaat. Dit zijn specerijen van de Molukse eilanden. Peper komt uit andere delen van Azië, zoals India en de Indonesische eilanden Sumatra en Java.

Waar haalde de VOC specerijen?

In Azië komen veel verschillende soorten specerijen voor en deze werden ook door de VOC verhandeld, zoals kurkuma en kardemom uit India, gember uit Siam en steranijs uit China. De belangrijkste specerijen waren voor de VOC: peper, kaneel, kruidnagel, foelie en nootmuskaat.

Wat maakte de VOC anders dan andere compagnieën?

Alle plaatselijke compagnieën werden samengevoegd tot één Verenigde Oost-Indische Compagnie. Deze V.O.C. kreeg het alleenrecht voor alle Nederlandse handel en scheepvaart op Azië. Ook mocht de VOC oorlog voeren, verdragen sluiten met Aziatische vorsten en forten bouwen.

Hoe kan het dat de VOC zo rijk is geworden?

Het kapitaal voor de eerste tochten van de VOC wordt ingezameld door aandelen te verkopen. Dat gebeurt wel vaker maar met de aandelen van de VOC is iets bijzonders aan de hand: ze zijn verhandelbaar. Daarmee heeft de compagnie een primeur.

Hoe kwam het dat de VOC ten onder ging?

`De eerste multinational ter wereld' gaat na twee eeuwen van bloeiende handel en machtsuitoefening in Azië in 1800 over de kop. De Britten geven de handelscompagnie de doodsteek, maar de VOC is dan allang verrot. Gebrek aan flexibiliteit en een falend financieel beleid doen het bedrijf de das om.

Waarom kwam er een einde aan de VOC?

Op nam de staat alle schulden en bezittingen van de VOC over, waarna de Verenigde Oost-Indische Compagnie officieel ontbonden werd. Op 31 december 1799 verliep het laatst lopende octrooi en hield de VOC op te bestaan.

Waarom ging de VOC naar Indie?

Nadat Portugal met Spanje – waarmee de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in oorlog was – één land was geworden, werd het de Nederlanders verboden om Spaanse en Portugese havens aan te doen. Daarop werd in de Republiek besloten om zelf de specerijen te gaan halen in Oost-Indië.

Hoe kwam de VOC aan bemanning?

Je vraagt je natuurlijk af, hoe kwam het VOC dan aan zijn bemanning? Ze voerden gewoon veel mannen in cafés dronken, zodat ze zonder enige twijfel of moeite het contract ondertekenen. Zo moesten ze wel mee. De meeste bemanning was Nederlands, sommige hadden ze meegenomen op de heen weg als ze ergens stopten.

Waar haalde de VOC kaneel vandaan?

Kaneel was één van de vier zogenaamde fijne specerijen, waar de VOC al vroeg zijn zinnen op had gezet. Kaneelbomen groeiden destijds in het wild langs de kust en in de binnenlanden van Ceylon. Het kustgebied was echter in de 16e eeuw door de Portugezen veroverd.

Wat was een gevolg van de oprichting van de VOC voor de republiek?

Maar een voor een namen de Engelsen de Nederlandse handelsposten in bezit. Uiteindelijk kon de VOC de gevolgen van de oorlogen met concurrenten niet meer dragen. De directie van de VOC kwam onder overheidstoezicht te staan, personeel werd ontslagen, de schepen werden verkocht en de werven afgestoten.