Inhoudsopgave:

 1. Waarom heten afrikaantjes zo?
 2. Hoe heten de afrikaantjes?
 3. Hoe groot wordt een Afrikaantje?
 4. Kun je afrikaantjes overhouden?
 5. Waarom afrikaantjes verbouwen?
 6. Hoe kweek ik afrikaantjes?
 7. Hoeveel soorten afrikaantjes zijn er?
 8. Wat zijn stinkers?
 9. Welke Afrikaantjes zijn winterhard?
 10. Wat is een Stinkertje?
 11. Hoe lang duurt het voordat afrikaantjes uitkomen?
 12. Hoe lang duurt ontkiemen afrikaantjes?
 13. Waarom Tagetes planten?
 14. Waarom afrikaantjes planten?
 15. Hoe lang duurt het voordat Afrikaantjes uitkomen?
 16. Hoe ver plant je Afrikaantjes uit elkaar?
 17. Welke kleuren afrikaantjes zijn er?
 18. Welke kleuren hebben afrikaantjes?
 19. Welke afrikaantjes in moestuin?
 20. Waarom Stinkertjes?

Waarom heten afrikaantjes zo?

Overigens komen afrikaantjes oorspronkelijk helemaal niet uit Afrika, ze vinden hun oorsprong in Mexico. De bloemen heten zo, omdat ze in de zestiende eeuw door de Spanjaarden naar Noord-Afrika zijn gebracht, waar ze bloeiden in de Moorse tuinen. Pas daarna heeft de bloem ook Europa veroverd.

Hoe heten de afrikaantjes?

Moren komen oorspronkelijk uit Afrika en men denkt dat de plant om die reden de naam 'afrikaantje' heeft gekregen. De wetenschappelijke naam, 'Tagetes', komt van het Etruskische Tages: 'een God met het gezicht van een kind en de wijsheid van een oude man. '

Hoe groot wordt een Afrikaantje?

Afrikaantjes worden maximaal 80 cm hoog en zijn niet winterhard. Haal daarom op tijd de oude bloemen weg zodat hij goed door kan blijven groeien. Afrikaantjes houden van veel water, geef je dit niet dan stagneert de groei. Wanneer de plant is uitgebloeid kun je de zaadjes gebruiken om opnieuw te planten.

Kun je afrikaantjes overhouden?

wordt hoog en heeft grote bloemen. herfst gooi je de uitgebloeide planten dan niet op de composthoop, maar je spit ze onder. En het zijn uitstekende snijbloemen! Afrikaantjes uit de Patula Groep, met enkele bloemen en lange stelen, blijven in een vaas zeker tien dagen mooi.

Waarom afrikaantjes verbouwen?

Wie goed oplet ziet ze steeds vaker op de akkers: Afrikaantjes. Ze symboliseren de 21e eeuwse gewasbescherming. De 'giftige' sappen in de wortels van de planten zuiveren de grond van schadelijk ongedierte.

Hoe kweek ik afrikaantjes?

Hoe zaai je afrikaantjes?
 1. Spit een deel van de tuin om of vul een bloempot of bloembak met potgrond. ...
 2. Strooi de zaadjes uit over de bodem en dek héél licht toe met aarde. ...
 3. Verzorg de zaadjes door ervoor te zorgen dat onkruid geen kans heeft door het te verwijderen.

Hoeveel soorten afrikaantjes zijn er?

Afrikaantjes zaaikalender
Afrikaantjes soortenZaaienBloei
Lage Afrikaan Yellow Boymaart - meimei - augustus
Hoge Afrikaan Hawaii oranje Tagetesmaart - meimei - augustus
Lage Afrikaan Golden Age Tagetesmaart - meijuli - september
Randjes Afrikaan Starfire Tagetesmaart - meimei - augustus

Wat zijn stinkers?

Afrikaantje (Tagetes) is een geslacht van eenjarige en meerjarige planten uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Er zijn vele tientallen soorten die van nature voorkomen in de warmere streken van Midden-Amerika en vooral in Mexico. ... Het afrikaantje wordt vaak gebruikt als sierplant in een tuin.

Welke Afrikaantjes zijn winterhard?

Het Afrikaantje heeft geen bijzondere verzorging nodig, maar er zijn wel een paar tips die je in je achterhoofd moet houden. De plant is niet winterhard, haal oude bloeien op tijd weg zodat de plant goed kan doorgroeien. Denk er ook aan dat een Afrikaantje veel water nodig heeft, anders stagneert de bloei.

Wat is een Stinkertje?

Afrikaantjes -in de volksmond ook wel stinkertjes genoemd- kunnen behalve als biologische grondontsmetter dienen als groenbemester. Een fotospread in het vakblad Landbouwmechanisatie laat bovendien zien dat de teelt van Afrikaantjes kleurrijke landschappen geeft.

Hoe lang duurt het voordat afrikaantjes uitkomen?

Na het zaaien van de Afrikaantjes is het dus zaak de grond vochtig te houden. De zaden zullen snel ontkiemen en je zult dan ook binnen enkele dagen de eerste plantjes boven de grond uit zien steken.

Hoe lang duurt ontkiemen afrikaantjes?

Daar strooi ik de zaadjes overheen (ze mogen elkaar wel raken) en dek het af met een dun laagje aarde (paar mm). Beetje water geven (voorzichtig en met een plantenspuit, ze mogen niet wegspoelen) en eventueel afdekken met plastic met gaatjes. Daarna vochtig houden. Ze kiemen na 7 dagen.

Waarom Tagetes planten?

Ze lokken nuttige insecten of weren juist schadelijke insecten. Bijvoorbeeld stinkertjes (Tagetes), deze mogen dan wel wat stinken, maar het is een ideale plant voor in de moestuin.

Waarom afrikaantjes planten?

Als borderplant heeft het afrikaantje een extra, gunstige bijkomstigheid: ze werken goed tegen aaltjes. Aaltjes leven in de bodem en vreten aan de wortels van planten. Het gevolg is dat de planten verzwakken of zelfs dood gaan. Aan afrikaantjes kunnen aaltjes echter beter niet beginnen, dat overleven ze niet.

Hoe lang duurt het voordat Afrikaantjes uitkomen?

Na het zaaien van de Afrikaantjes is het dus zaak de grond vochtig te houden. De zaden zullen snel ontkiemen en je zult dan ook binnen enkele dagen de eerste plantjes boven de grond uit zien steken.

Hoe ver plant je Afrikaantjes uit elkaar?

Daarna vochtig houden. Ze kiemen na 7 dagen. Als de plantjes wat groter zijn en 4 tot 6 blaadjes hebben kun je ze uitplanten op de uiteindelijke plek van bestemming. Zet ze dan ongeveer 20 tot 40 cm uit elkaar.

Welke kleuren afrikaantjes zijn er?

Er is één overeenkomst: er bestaan geen blauwe, roze, lila en helderwitte afrikaantjes. De kleuren zijn altijd crèmewit, groengeel, geel, oranje, rood, mahonie, en dan in alle tussenkleuren en dubbelkleuren natuurlijk.

Welke kleuren hebben afrikaantjes?

Bloeitijd: van midden juni tot eind oktober. Tip: als je bloemhoofdjes na de bloei tijdig weghaalt (voor de zaadvorming), behoud je een langdurige bloei. Kleuren: gaan van geel, oranje tot bruinrode bloemen en kleurenmengsels hiervan.

Welke afrikaantjes in moestuin?

Welke soorten tagetes kies je wel/niet?
 • Tagetes patula: kies hiervan de wildste vormen, niet de siercultivars. Ground Control (Nemagon) is een ras dat speciaal ontwikkeld werd tegen aaltjes.
 • Tagetes minuta: wordt twee meter hoog, groeit traag en bloeit nauwelijks. ...
 • Tagetes erecta en tagetes tenuifolia: niet geschikt.

Waarom Stinkertjes?

Waarom Afrikaantjes? Je ziet ze veel in boeren moestuinen, het is dus een oud gebruik en niet voor niets. Afrikaantjes scheiden een stof af die aaltjes dood. Dit zijn mini wormen die aan de wortels van de planten eten, waardoor de plant dood kan gaan, wil je dit voorkomen?