Inhoudsopgave:

 1. Kun je als Nederlander een huis kopen in België?
 2. Hoe kan ik huis kopen in België?
 3. Kan ik een hypotheek krijgen in België?
 4. Wat kosten Huizen in België?
 5. Kan ik als Nederlander in België wonen?
 6. Wat zijn de kosten koper in België?
 7. Hoeveel kost een notaris bij aankoop huis?
 8. Waar moet je aan voldoen om een hypotheek te krijgen?
 9. Heb je eigen geld nodig om een huis te kopen in Belgie?
 10. Waarom zijn huizen in België goedkoper?
 11. Wat is de gemiddelde huizenprijs in Nederland?
 12. Waar moet ik rekening mee houden als ik in België ga wonen?
 13. Wat zijn de extra kosten bij aankoop van een huis?
 14. Wat zijn de kosten koper bij aankoop woning?
 15. Wat zijn de kosten bij het kopen van een huis?
 16. Wat kosten notariskosten?
 17. Waar moet je aan voldoen om een huis te kopen?
 18. Wat kan ik lenen in 2021?
 19. Hoeveel eigen geld nodig om huis te kopen?

Kun je als Nederlander een huis kopen in België?

Hoe een huis in België financieren Nederlandse banken verstrekken doorgaans geen hypotheken meer op Belgisch onroerend goed. Die moet u dus bij een Belgische bank afsluiten. Houd u er wel rekening mee dat sommige Belgische banken daartoe niet bereid zijn als het gehele inkomen in Nederland wordt verdiend.

Hoe kan ik huis kopen in België?

Huis kopen in België in 3 stappen
 • De eerste stap is de optie. De koper en verkopende partij stellen een prijs vast. ...
 • Zodra beide partijen het eens zijn wordt overgegaan op stap 2 in het aankoopproces: de compromis de vente. ...
 • De laatste stap is het ondertekenen van de notariële akte.
BE

Kan ik een hypotheek krijgen in België?

Er kan gekozen worden voor een Nederlandse hypotheek of voor een Belgische hypotheek. Een groot aantal Nederlandse banken bieden de laatste jaren een België hypotheek aan, speciaal voor Nederlanders die verhuizen naar België. Dit komt eigenlijk neer op een standaard hypotheekaanbod met kleine afwijkingen.

Wat kosten Huizen in België?

De belangrijkste resultaten:
 • De Belgische mediaanprijs voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing bedroeg 225.000 euro. ...
 • Het Waals Gewest is het goedkoopste gewest met een mediaanprijs van 159.000 euro voor huizen in halfopen of gesloten bebouwing, en 261.000 euro voor huizen in open bebouwing.
BE

Kan ik als Nederlander in België wonen?

Als u van plan bent om in België te komen wonen, moet u afhankelijk van uw persoonlijke situatie enkele formaliteiten vervullen en in het bezit zijn van de nodige verblijfsdocumenten: U bent Belg, heeft een tijdje in het buitenland gewoond en bent van plan om terug te keren.

Wat zijn de kosten koper in België?

1. De registratierechten. Bij elke registratie van een akte moet je in België belastingen betalen, de registratierechten. Voor een bestaand huis bedragen deze belastingen in Vlaanderen sinds 1 Januari 2020 6% van de verkoopprijs en 12,5% in Brussel en in Wallonië.

Hoeveel kost een notaris bij aankoop huis?

Ereloon van de notaris Het ereloon bedraagt gemiddeld 1% van de verkoopprijs. Het percentage is degressief (van 1,3% naar 0,057%): hoe hoger de verkoopprijs, hoe lager het percentage. De erelonen van de notaris zijn bij wet vastgelegd en kunnen dus niet onderhandeld worden.

Waar moet je aan voldoen om een hypotheek te krijgen?

Er zijn twee eisen om een hypotheek te krijgen: je hebt voldoende inkomen om je maandelijkse hypotheeklasten te dragen en de tweede eis is dat de verhouding tussen de lening en je huis (het onderpand) in lijn staat. Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten, dan is de vraag of je genoeg verdient de belangrijkste.

Heb je eigen geld nodig om een huis te kopen in Belgie?

Sinds begin 2020 gelden striktere voorwaarden. Bij een woonkrediet voor een huis of appartement waar je zelf gaat wonen, mag je volgens de Nationale Bank nog maximaal 90 procent van het aankoopbedrag lenen. De resterende 10 procent én de bijkomende kosten dien je dus met eigen middelen te financieren.

Waarom zijn huizen in België goedkoper?

De grondprijs en huizen zijn goedkoper in België. U heeft minder vergunningen nodig en dus meer vrijheid. Woonlasten zijn in België een stuk lager.

Wat is de gemiddelde huizenprijs in Nederland?

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het tweede kwartaal van dit jaar naar 410 duizend euro. Dit is bijna 20 procent meer dan een jaar geleden. De makelaarsvereniging NVM, die donderdag cijfers presenteerde, spreekt van de grootste prijsstijging sinds 1995, toen de metingen zijn gestart.

Waar moet ik rekening mee houden als ik in België ga wonen?

Inschrijven gemeente: u moet zich tijdens het emigreren uitschrijven bij de Nederlandse gemeente en inschrijven bij de Belgische gemeente. Dit moet binnen 8 dagen nadat u in België bent aangekomen. Regel alle praktische zaken: sluit een zorgverzekering af en open een Belgische bankrekening.

Wat zijn de extra kosten bij aankoop van een huis?

Naast de koopsom zijn er bij het kopen van een huis ook altijd bijkomende kosten, zoals: advies- en bemiddelingskosten, makelaarskosten, notariskosten en indien van toepassing bouwrente, taxatiekosten, overdrachtsbelasting, NHG, etc.

Wat zijn de kosten koper bij aankoop woning?

Kosten koper, afgekort k.k., zijn de kosten die gemaakt moeten worden om eigenaar van een woning te worden. De kosten koper bestaat uit onder andere uit overdrachtsbelasting en notariskosten voor de hypotheekakte en eigendomsakte. Gemiddeld ben je ongeveer zes procent van de woningwaarde kwijt aan de kosten koper.

Wat zijn de kosten bij het kopen van een huis?

Naast de koopsom zijn er bij het kopen van een huis ook altijd bijkomende kosten, zoals: advies- en bemiddelingskosten, makelaarskosten, notariskosten en indien van toepassing bouwrente, taxatiekosten, overdrachtsbelasting, NHG, etc.

Wat kosten notariskosten?

De kosten van een notaris zijn afhankelijk van je vraag en situatie. Gemiddeld kost een notaris €105,-per uur. Het laten opstellen van een samenlevingscontract kost ongeveer €180,- tot €300,- en een testament tussen de €150,- en 300,-. Een hypotheekakte opstellen door een notaris kost €500,- tot €1.200,-.

Waar moet je aan voldoen om een huis te kopen?

Volg ons stappenplan en bereid je goed voor!
 1. Hoeveel hypotheek kan je krijgen? ...
 2. Een geschikt koophuis zoeken. ...
 3. Huis bezichtigen. ...
 4. De waarde van het huis bepalen. ...
 5. Een bod uitbrengen op een koophuis. ...
 6. De koopakte ondertekenen. ...
 7. Hypotheek afsluiten. ...
 8. Bouwkundige keuring.

Wat kan ik lenen in 2021?

Sinds een aantal jaar kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. En ook in 2021 is het 100%. Oftewel: jouw hypotheekbedrag mag niet hoger zijn dan de woningwaarde. De bijkomende kosten moet je zelf betalen.

Hoeveel eigen geld nodig om huis te kopen?

Anders gezegd: je moet 10% van de aankoopprijs zelf ophoesten. Die 90% is de uiterste grens, maar de Nationale Bank is in feite nog strenger. Ze adviseren banken namelijk om 80% te hanteren als maatstaf. Dat wil zeggen dat je zelf nog 20% moet betalen, aangevuld met 10% aankoopkosten.