Inhoudsopgave:

 1. Waarom mag je een frituurpan niet blussen met water?
 2. Kan een frituurpan tegen regen?
 3. Hoe blus je frituurpan?
 4. Hoe kan ik de brand van een frietketel blussen?
 5. Waarom niet blussen met water?
 6. Waarom vat een frietketel gemakkelijk vuur?
 7. Hoe bewaar je frituurpan?
 8. Kan een frietketel ontploffen?
 9. Hoe blus je een druipende brand?
 10. Hoe blus je oliebrand?
 11. Wat te doen bij een Frituurbrand?
 12. Hoe moet je een benzine brand blussen?
 13. Wat mag je niet blussen met water?
 14. Wat kan je blussen met water?
 15. Waarom afzuigkap uit bij vlam in de pan?
 16. Kan een frietketel in brand vliegen?
 17. Hoe Ossewit bewaren?
 18. Hoe lang duurt het voordat de friteuse warm is?
 19. Waarom stroomt frituurpan over?
 20. Kan motorolie vlam vatten?

Waarom mag je een frituurpan niet blussen met water?

Als u water op het brandende vet gooit, is er meteen sprake van de vorming van stoom. Daardoor neemt het volume van het gebruikte water enorm toe en de stoom perst het brandende vet als het ware uit de pan. ... Na het zien van onderstaande video snapt u waarom u een vetbrand niet met water moet blussen.

Kan een frituurpan tegen regen?

Reacties. Ja, gewoon aanzetten er is niets aan de hand. Eventueel water verdampt snel.

Hoe blus je frituurpan?

Blus een brandende pan vet nooit met water! Hierdoor kan een steekvlam ontstaan. Doof de vlam in de pan met een vetbrandblusser (een brandblusser met vermelding klasse F).

Hoe kan ik de brand van een frietketel blussen?

Friteuse in brand ?
 1. Probeer zeker niet het vuur met water te blussen.
 2. Zet de elektriciteit af.
 3. Verplaats de friteuse niet.
 4. Wikkel een NATTE MAAR GOED UITGEWRONGEN doek rond uw handen om ze te beschermen.
 5. Nader voorzichtig de friteuse en bescherm u met het doek.
 6. Leg voorzichtig het doek of de branddeken op de friteuse.

Waarom niet blussen met water?

Blussen. Een oliebrand kan niet met een waterstraal worden geblust, omdat het water doorgaans zwaarder is dan de te blussen vloeistof en daardoor de brandhaard niet afdekt. In het ergste geval ontstaat stoom die de brandende vloeistof met grote kracht in de omgeving verspreidt.

Waarom vat een frietketel gemakkelijk vuur?

Dat gebeurt als de olie of het vet oververhit raakt. Dat kan zowel bij een elektrische frietketel gebeuren als bij een pot of pan op een gas- of elektrisch fornuis.

Hoe bewaar je frituurpan?

Bewaar je frituurpan (zeker bij vorst) liever niet in een onverwarmde schuur. Niet alleen is het de vraag of je frituur de vorst wel goed kan weerstaan, ook kan het vloeibare vet bevriezen. Je kunt een frituurpan zodoende beter op een iets warmere plek bewaren.

Kan een frietketel ontploffen?

een frituurpan mag niet zomaar ontploffen, dus zou even contact opnemen met de fabrikant.

Hoe blus je een druipende brand?

Blus met de windrichting mee. Blus druipende vloeistoffen van boven naar beneden, liefst met meerdere blussers tegelijk. Blus een brandende muur van onder naar boven. Zet meerdere brandblussers tegelijkertijd in.

Hoe blus je oliebrand?

Bij een oliebrand kun je het beste de brandstof afsluiten van de zuurstof. Dat doe je bijvoorbeeld door het deksel op de pan te doen, een blusdeken te gebruiken of te blussen met speciaal daarvoor bedoeld blusschuim.

Wat te doen bij een Frituurbrand?

Een frituurbrand kan het beste bestreden worden door middel van een vetbrandblusser. De temperatuur van een frituurbrand moet snel omlaag om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen. Door met de vetbrandblusser de frituurbrand te blussen wordt de oppervlakte van het vet in de frituurpan bedekt met een laag schuim.

Hoe moet je een benzine brand blussen?

Brandblusser benzinebrand. De beste brandblusser om een benzine beginbrand te blussen is een ABC poederblusser of schuimblusser. Aan de hand van de brandklasse indeling zijn de juiste brandblussers die geschikt zijn om een benzinebrand effectief te blussen snel te vinden.

Wat mag je niet blussen met water?

Niet gebruiken
 • Metaalbranden: alkalimetalen en aardalkalimetalen reageren zeer heftig met water.
 • Een hete brand in een kleine ruimte.
 • Schoorsteenbrand. ...
 • Hete vetten, oliën en wassen met een temperatuur boven 100 graden Celsius. ...
 • Vloeistoffen die lichter dan water zijn, zoals benzine en dieselolie.

Wat kan je blussen met water?

Het blusmiddel wat uit de brandslanghaspel komt is water, gewoon leidingwater. Met dit blusmiddel kan alleen de brandklasse A geblust worden. Komt water in aanraking met een brandbare vloeistof kan dit resulteren in een geweldige steekvlam (vlam in de pan) of dat de vloeistof op het water gaat drijven.

Waarom afzuigkap uit bij vlam in de pan?

Zorg dat het gas wordt uitgedraaid of de kookplaat wordt uitgeschakeld. Bij vlam in de pan kan het vuur overslaan in de afzuigkap. Omdat het afvoerkanaal niet zichtbaar is kan dit plaatsvinden zonder dat u dit de gaten heeft. De brand in het afvoerkanaal van de afzuigkap is niet zelf te blussen.

Kan een frietketel in brand vliegen?

nieuws Elk jaar worden tientallen woningbranden veroorzaakt door een brandende frietketel of pan. Dat gebeurt als de olie of het vet oververhit raakt. Dat kan zowel bij een elektrische frietketel gebeuren als bij een pot of pan op een gas- of elektrisch fornuis.

Hoe Ossewit bewaren?

Na gebruik wordt Ossewit weer vast. Meng Ossewit niet met andere vetten. Het is aanbevolen Ossewit te bewaren op een droge en koele plaats.

Hoe lang duurt het voordat de friteuse warm is?

Binnen 10 minuten nadat het apparaat aan is gezet is de temperatuur van het vet al rond de 180 graden. Ik zou graag willen weten hoe lang het duurt tot het frituurvet weer is afgekoeld naar kamertemperatuur nadat de frituurpan weer uitgeschakeld is.

Waarom stroomt frituurpan over?

Zorg ook dat je de juiste olie gebruikt. Veel chefs zweren bij geraffineerde arachideolie, vanwege het hoge kookpunt en de lange gebruiksduur. Als je dit doet, overstroomt je frituurpan door de bubbels die ontstaan in de olie.

Kan motorolie vlam vatten?

INFO: Hete olie of vet kan vlam vatten. Nu zal het beetje olie of boter waar iets in gebakken wordt weinig gevaar opleveren, maar een (frituur) pan vol met olie of vet die vlam vat kan een reëel gevaar zijn.