Inhoudsopgave:

 1. Wat te doen tegen jeuk processierupsen?
 2. Welk middel tegen eikenprocessierups?
 3. Hoe lang jeuk na eikenprocessierups?
 4. Hoe ziet jeuk van processierups?
 5. Welke zalf helpt tegen jeuk eikenprocessierups?
 6. Wat te doen bij processierups in de tuin?
 7. Hoe lang Fohnen eikenprocessierups?
 8. Waar zit de eikenprocessierups kaart?
 9. Hoe processierups herkennen?
 10. Welke stof werkt verkoelend bij huidirritatie door processierups?
 11. Hoe beschermen tegen processierups?
 12. Welke rupsen geven jeuk?
 13. Welke rupsen zijn er in Nederland?
 14. Waar komen eikenprocessierupsen vandaan?
 15. Waar eitjes eikenprocessierups?
 16. Hoe haal ik een processierups weg?
 17. Hoe dood je een processierups?

Wat te doen tegen jeuk processierupsen?

Wat kunt u doen als u klachten heeft door de eikenprocessierups?
 1. Trek kleding uit waarin brandharen zitten.
 2. Heeft u ergens jeuk of rode plekjes? ...
 3. Spoel uw huid en ogen goed met veel lauw water. ...
 4. Ga niet krabben of wrijven! ...
 5. Bij veel jeuk kan een verkoelende zalf of crème met bijvoorbeeld menthol helpen.

Welk middel tegen eikenprocessierups?

Raadpleeg bij ernstige jeuk je huisarts. Die kan een corticosteroïden zalf voorschrijven die niet alleen helpt tegen de jeuk, maar ook een ontstekingsremmende werking heeft. € 8.25 8 .

Hoe lang jeuk na eikenprocessierups?

De brandhaartjes van de rups kunnen zorgen voor jeuk, pijn en irritatie aan de huid, ogen, luchtwegen en het maagdarmkanaal. De klachten kunnen per persoon verschillen en gaan binnen twee weken meestal vanzelf over.

Hoe ziet jeuk van processierups?

Wat zijn de symptomen van een processierups uitslag? We zien op de huid een sterk jeukende uitslag bestaande uit rode of rozerode ronde bultjes of blaasjes die kunnen samenvloeien. Deze uitslag kan in principe overal optreden, maar vaak aan de binnenzijde van de armen richting de oksels, de hals, borst, buik en rug.

Welke zalf helpt tegen jeuk eikenprocessierups?

Menthol crème: Menthol creme werkt tegen jeuk van de processierups net als Aloe Vera. Het verkoelt de huid waardoor de jeuk wordt tegengegaan. Corticosteroïdenzalf: Deze hormoonzalf zorgt ervoor dat het afweersysteem van de huid wordt onderdrukt.

Wat te doen bij processierups in de tuin?

Om te voorkomen dat de processierups zich ook volgend jaar in je tuin nestelt, kun je ervoor kiezen om valletjes te plaatsen. Rond juli/ augustus/ september gaan de rupsen zich ontpoppen tot vlinder. Met de processierups valletjes kunnen mannelijke processierups vlinders gelokt worden door middel van feromeencapsules.

Hoe lang Fohnen eikenprocessierups?

"Als je de bultjes door de brandharen van de eikenprocessierups eenmaal hebt, dan helpt een föhn niet", zegt Jans maar meteen. "Die bultjes ontstaan door histamine, die door je cellen wordt vrijgemaakt als reactie op de lichaamsvreemde eiwitten van de brandharen van de eikenprocessierups.

Waar zit de eikenprocessierups kaart?

Er is geen landelijke overzichtskaart met lokaties van processierupsen. Overal in Nederland waar eikenbomen staan, kun je de rupsen en hun nesten tegenkomen. Vooral in het oosten en het zuiden van Nederland zijn veel eikenbomen.

Hoe processierups herkennen?

Hoe is de eikenprocessierups te herkennen? De jonge rupsen hebben een oranje kleur als ze in april uit hun eitjes komen. Als ze volgroeid zijn, verandert de kleur in grijsgrauw met lichtgekleurde zijden. De rupsen kunnen ongeveer 3 centimeter groot worden.

Welke stof werkt verkoelend bij huidirritatie door processierups?

Zinkcarbonaat werkt net als zinkoxide jeukstillend, beschermend en verkoelend. Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. En jeuk kan veroorzaken.

Hoe beschermen tegen processierups?

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen de rupsen?
 1. Bedek je hals, armen en benen.
 2. Vermijd contact met rupsen, (oude) brandharen en de spinselnesten van de rups.
 3. Vermijd wegen waar eikenbomen met processierupsen staan. ...
 4. Verwijder brandharen uit je kleding door ze grondig te wassen, bij voorkeur op 60 graden.

Welke rupsen geven jeuk?

Niet weg te slaan uit de media, en evenmin uit Nederlandse eikenbomen. Van mei tot juli, wanneer ze in optocht (processie) op zoek gaan naar nieuwe eikenbladeren, verspreiden ze brandharen die bij mensen ernstige irritaties kunnen geven. Denk aan jeuk, rode uitslag, ademhalings- en oogklachten.

Welke rupsen zijn er in Nederland?

 • agaatvlinder (Phlogophora meticulosa)
 • citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)
 • dagpauwoog (Aglais io)
 • donsvlinder (Euproctis similis)
 • eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea)
 • grote beer (Arctia caja)
 • grote wintervlinder (Erannis defoliaria)
 • hageheld (Lasiocampa quercus)

Waar komen eikenprocessierupsen vandaan?

De processierups komt van oorsprong uit Zuid-Europa, maar heeft zich in de afgelopen 30 jaar vanuit het zuiden naar het noorden verplaatst. De eerste nesten in Nederland zijn in 1991 waargenomen. In 20 was er al een piek in het aantal meldingen. Sindsdien heeft de rups zich verder noordwaarts verspreid.

Waar eitjes eikenprocessierups?

De Eikenprocessierups is de larve van een gelijknamige nachtvlinder die in september haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen. Ze overwinteren daar en vanaf april komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom.

Hoe haal ik een processierups weg?

Je kunt de rupsen beter niet zelf bestrijden. De kans is groot dat je met de brandharen in contact komt en ze verspreidt naar de omgeving. Zichtbare vervellingshuidjes/nesten op de stam of in de eerste oksels van de takken, kan je eventueel inspuiten met haarlak of spuitlijm om het nest te fixeren.

Hoe dood je een processierups?

De nema- toden worden op de bomen gespoten als de rupsen net uit hun ei zijn gekropen. Ze kruipen dan via de anus en de mond de rupsen binnen, waarbij bacteriën worden vrijgelaten die een darminfectie veroorzaken. Hierdoor gaan de rupsen dood. De nematoden leven in de boom echter maar een paar uur.