Inhoudsopgave:

 1. Waar wordt een nerts voor gebruikt?
 2. Wat levert een nerts op?
 3. Waarom nertsen verboden?
 4. Hoe duur is een nerts?
 5. Waar gaat nertsenbont naartoe?
 6. Hoe oud kan een nerts worden?
 7. Wat verdiend een nertsenfokker?
 8. Hoe worden nertsen geslacht?
 9. Waarom Corona op nertsenfokkerijen?
 10. Wat kost een echte bontjas?
 11. Waar worden nertsen voor gekweekt?
 12. Waar zitten nertsenfokkerijen?
 13. Hoe lang leven nertsen?
 14. Wat voor diersoort is een nerts?
 15. Waar wordt een bontkraag van gemaakt?
 16. Kunnen hamsters Corona krijgen?
 17. Kan een paard Corona hebben?
 18. Wat kost een bontkraag?
 19. Is echt bont verboden?
 20. Waar gaat het nertsenbont naartoe?

Waar wordt een nerts voor gebruikt?

Naast bont als restproduct (bijvoorbeeld van schadelijke muskusratten) of als bijproduct (bijvoorbeeld van de vleesindustrie zoals koeienhuiden of schapenvachten) worden nertsen speciaal op boerderijen gehouden voor hun pels.

Wat levert een nerts op?

Een nerts moet goed in de vacht zitten en niet te klein zijn, want dan zijn er te veel vellen nodig voor één bontjas. De markt voor pels is grillig: in goede jaren levert een vel 70 euro op en de fokker aan het eind van het jaar enkele tonnen.

Waarom nertsen verboden?

Gewonde dieren De nertsenfokkerij is verboden in Nederland, omdat het onethisch is om dieren te fokken voor een onnodig luxeproduct als een bontjas of kraag. Gelukkig maar, want leven in een nertsenfokkerij zorgt voor heel veel stress bij de dieren. Ze tonen stereotiep gedrag: eindeloze bewegingen zonder enig doel.

Hoe duur is een nerts?

Wat krijg je nu nog voor een nertsenpels? We krijgen momenteel 20 euro per stuk, maar het hele proces voor een pels kost ons 21 euro. Per nerts ben je een tientje aan voer kwijt, en de rest aan arbeid en machines. Tussen 20 kregen we 70 euro per vel.

Waar gaat nertsenbont naartoe?

Nertsenbont is vooral voor de export bestemd. In Nederland zijn zo'n 170 pelsdierfokkerijen. Elk jaar worden hier ongeveer 6 miljoen nertsen gefokt en gedood. Het gaat in totaal om 900.000 fokdieren met gemiddeld per jaar vijf pups.

Hoe oud kan een nerts worden?

Nertsen worden in de natuur zo'n drie tot vijf jaar oud. Er zijn twee soorten nertsen: de Amerikaanse (Mustela vison) en de Europese (Mustela lutreola). De Amerikaanse nerts komt voor in bijna heel Noord-Amerika, van de poolcirkel tot Mexico.

Wat verdiend een nertsenfokker?

Van meer dan 40 euro voor een pels naar 21 euro Door wereldwijde overproductie krijgen fokkerijen veel minder geld voor hun pelzen. Waar in 2013 een pels nog meer dan 40 euro opleverde, was dat in 2019 nog maar 21 euro, concludeerden de onderzoekers van de WUR.

Hoe worden nertsen geslacht?

Europese nerts
Rijk:Animalia (Dieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Familie:Mustelidae (Marterachtigen)
Geslacht:Mustela (Kleine marters)

Waarom Corona op nertsenfokkerijen?

Was al bekend dat nertsen gevoelig zijn voor corona? Marterachtigen zoals de nerts zijn extra gevoelig voor corona. Net als mensen hebben zij een eiwit op hun longen waar het virus zich graag aan hecht; de zogenoemde ACE2-receptor. Mensen hebben deze 'coronakapstok' bijvoorbeeld ook op hun mondslijmvlies.

Wat kost een echte bontjas?

Je kunt al een nieuwe bontjas kopen vanaf ongeveer 500 EUR afhankelijk van de manier waarop de jas gemaakt is en de bontsoort. Konijn is het goedkoopst, terwijl kat een vrij voordelig alternatief vormt voor duurdere bontsoorten als nerts of chinchilla.

Waar worden nertsen voor gekweekt?

Fokkerijen houden nertsen voor hun vacht: die wordt gebruikt om bont van te maken. De nertsbedrijven werken met een jaarlijkse cyclus. In april en mei worden er jongen geboren, gemiddeld zo'n vijf per moederdier. In het najaar bekijkt de nertsenhouder welke dieren geschikt zijn als fokdieren voor het volgende jaar.

Waar zitten nertsenfokkerijen?

In Nederland worden ongeveer 4 miljoen jonge dieren gehouden met 800 duizend moederdieren, in Brabant 1,5 miljoen. De bedrijven die nu geruimd worden zitten in Beek en Donk, De Mortel, Deurne, Gemert, Landhorst, Milheeze en het Limburgse Ysselsteyn.

Hoe lang leven nertsen?

Nertsen worden in de natuur zo'n drie tot vijf jaar oud. Er zijn twee soorten nertsen: de Amerikaanse (Mustela vison) en de Europese (Mustela lutreola).

Wat voor diersoort is een nerts?

Dier Europese nerts/Rijk

Waar wordt een bontkraag van gemaakt?

Bont kan worden gemaakt van het vel van wilde dieren, van voor het vlees geslachte dieren of van speciaal daarvoor gefokte dieren. Echt bont is naast een eerste levensbehoefte in extreem koude gebieden ook een luxeproduct.

Kunnen hamsters Corona krijgen?

Van onder meer hamsters, fretten en konijnen weten we dat zij besmet kunnen raken met het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome - CoV -2. Er zijn geen extra voorzorgsmaatregelen nodig, omdat ze meestal binnenshuis worden gehouden. Daarnaast zijn nertsen gevoelig gebleken voor besmetting met het virus.

Kan een paard Corona hebben?

Het ECoV spreidt echter wel snel onder paarden, omdat het voor paarden onderling heel besmettelijk is en een korte incubatietijd kent (= tijd tussen in contact komen met het virus en het krijgen van ziektesymptomen). Veel paarden hebben echter helemaal geen last van de infectie. Mensen hebben hun eigen coronavirussen.

Wat kost een bontkraag?

De prachtige witte haren van het dier maken een mooie jas of bontkraag, zo vinden ook de ontwerpers van internationale topmerken. Een modeartikel gaat de toonbank over voor zo'n €200,-.

Is echt bont verboden?

Bont is een onnodig en wreed modeproduct. In Nederland is de overgrote meerderheid van de bevolking al decennia tegen het gebruik van bont. Toch worden er elk jaar opnieuw miljoenen nertsen vergast en gevild voor hun bont. Gelukkig is er vanaf 2024 een nertsenfokverbod in Nederland.

Waar gaat het nertsenbont naartoe?

Nertsenbont is vooral voor de export bestemd. In Nederland zijn zo'n 170 pelsdierfokkerijen. Elk jaar worden hier ongeveer 6 miljoen nertsen gefokt en gedood. Het gaat in totaal om 900.000 fokdieren met gemiddeld per jaar vijf pups.