Inhoudsopgave:

 1. Hoe gezond is kurkuma?
 2. Wat zijn de bijwerkingen van Curcuma?
 3. Wat is geelwortel goed voor?
 4. Hoe gezond is koenjit?
 5. Is curcumine gevaarlijk?
 6. Kan kurkuma samen met bloedverdunners?
 7. Is Geelwortelpoeder kurkuma?
 8. Wat zit er in geelwortel?
 9. Is kurkuma goed voor artrose?
 10. Waar wordt koenjit voor gebruikt?
 11. Heeft kurkuma invloed op medicijnen?
 12. Wat mag je niet eten met bloedverdunners?
 13. Hoe ruikt kurkuma?

Hoe gezond is kurkuma?

De meeste onderzoeken laten helemaal geen effecten van kurkuma op de gezondheid zien. Toch is in laboratoriumtesten in reageerbuizen en op proefdieren ontdekt dat kurkuma mogelijk kan werken als antioxidant en bijdraagt aan de normale werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Wat zijn de bijwerkingen van Curcuma?

Kurkuma (curcumine) bijwerkingen Vanaf zes gram per dag gedurende vier tot zeven weken kun je problemen krijgen met de spijsvertering of je kunt last krijgen van een droge mond. Daarnaast komen allergische (huid)reacties door kurkuma regelmatig voor.

Wat is geelwortel goed voor?

Curcumine is een van de gezonde werkzame stoffen (de zogenaamde curcuminoïden) in de geelwortel. Het is een zeer sterke antioxidant. Tests wijzen uit dat curcumine een positief effect kan hebben bij het genezen van ontstekingen en wonden en het versterken van de weerstand.

Hoe gezond is koenjit?

Kurkuma bevat de stof curcumine, een antioxidant die zou helpen tegen tal van kwalen en ziekten. Denk aan koorts, infecties, spijsverteringsproblemen, artritis, reuma en leveraandoeningen. Zelfs kanker en Alzheimer. Ook zou kurkuma werken tegen depressie en helpen bij afvallen.

Is curcumine gevaarlijk?

Het is namelijk mogelijk dat curcumine problemen met de galblaas verergert. Daarom wordt een supplement met curcumine afgeraden voor mensen die een galwegobstructie of galstenen hebben. Ook tijdens de zwangerschap en tijdens borstvoeding is het beter om geen curcumine in te nemen.

Kan kurkuma samen met bloedverdunners?

Met de meeste geneesmiddelen geeft kurkuma geen interacties. Enkel bij gelijktijdige inname van bloedverdunners of antidiabetesmedicatie kan je een versterkend effect van kurkuma verwachten.

Is Geelwortelpoeder kurkuma?

Kurkuma, Indiase geelwortel, koenier of turmeric is een specerij die wordt gewonnen uit de plant ' Curcuma longa' (Latijnse benaming).

Wat zit er in geelwortel?

Kurkuma, Indiase geelwortel, koenier (Surinaams-Nederlands), koenjit (Nederlands-Indisch), kunyit (Indonesisch), en vroeger ook tarmeriek genoemd (een anglicisme, zie bijvoorbeeld turmeric), is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa.

Is kurkuma goed voor artrose?

Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol. Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis. Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller.

Waar wordt koenjit voor gebruikt?

Koenjit alias kurkuma alias geelwortel Denk aan gele rijst, mosterd, kerriepoeder of de cadmiumkleurige piccalilly. Geelwortel wordt in heel Azië gebruikt – curry's, chutneys en boemboes brengen ze ermee op smaak en kleur.

Heeft kurkuma invloed op medicijnen?

Geelwortel (vers of gedroogd) dat u in de keuken gebruikt bij het klaarmaken van voedsel heeft geen invloed op uw medicijnen.

Wat mag je niet eten met bloedverdunners?

Groene bladgroenten Spinazie, boerenkool en broccoli bevatten veel vitamine K, die roet in het eten kan strooien bij de werking van bloedverdunners. Die medicijnen gaan de vorming van bloedklonters tegen, terwijl vitamine K net het stollen van bloed en vormen van klonters in de hand werkt.

Hoe ruikt kurkuma?

Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder (curry) en geeft hieraan zijn gele kleur (die ook de bijnaam Indiase saffraan verklaart). De specerij is mild bitter van smaak. Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India. Kurkuma heeft een zeer duidelijk aroma.