Inhoudsopgave:

 1. Hoe wordt diagnose spierreuma gesteld?
 2. Is spierreuma erfelijk?
 3. Welke sport is goed voor reuma?
 4. Welke sport bij stijfheid?
 5. Hoe weet je dat je spierreuma hebt?
 6. Kan je genezen van spierreuma?

Hoe wordt diagnose spierreuma gesteld?

Het is soms lastig de diagnose spierreuma te stellen. De huisarts herkent het patroon van klachten en door middel van bloedonderzoek kan hij/zij onderzoek doen naar een verhoogd bezinksel, een verhoogde concentratie van het ontstekingseiwit “CRP” en ten slotte een lichte bloedarmoede.

Is spierreuma erfelijk?

Hoe ontstaat polymyalgia rheumatica? Polymyalgia rheumatica is een auto-immuunziekte waarbij je afweersysteem je eigen lichaam aanvalt. Daardoor ontstaat er een ontstekingsreactie in je slijmbeursen, peesschedes en je schouder- en heupgewrichten. PMR is geen erfelijke aandoening.

Welke sport is goed voor reuma?

Geschikte sporten voor mensen met reumatische klachten zijn onder andere:
 • wandelen.
 • fietsen.
 • zwemmen of bewegen in warm water.
 • Nordic Walking.
 • yoga of stoelyoga.

Welke sport bij stijfheid?

Wandelen. Wandelen is een prima activiteit bij gewrichtspijn. Hardlopen juist weer niet. Wanneer je gaat rennen, belast je je knieën en enkels, omdat ze steeds een klap moeten opvangen wanneer je voeten de grond raken.

Hoe weet je dat je spierreuma hebt?

Bij spierreuma krijgen mensen spontaan hevige spierpijn en stijfheid in de nek, schouders en heupen. De pijn is symmetrisch aanwezig. Dit betekent pijn aan beide kanten van het lichaam. De klachten zijn meestal 's nachts en 's ochtends het hevigst.

Kan je genezen van spierreuma?

Spierreuma is in de meeste gevallen geen chronische ziekte. Het leidt niet tot schade en is vaak goed te behandelen. Het wordt behandeld met prednison. Soms wordt ook een NSAID (bijvoorbeeld diclofenac, ibuprofen of naproxen) of reumamedicijn (zoals methotrexaat) voorgeschreven.