Inhoudsopgave:

  1. Welke stekker?
  2. Hoe heet Nederlandse stekker?
  3. Hoe noem je een stekker in Belgie?
  4. Heb je een wereldstekker nodig in Curacao?
  5. Hoeveel volt op net?
  6. Hoeveel volt bedraagt het Nederlandse elektriciteitsnet?

Welke stekker?

In Nederland worden stopcontacten van type C en F gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Nederland. Jouw stekkers passen.

Hoe heet Nederlandse stekker?

De meest voorkomende vorm van een geaarde netstekker is in Nederland type F, CEE 7/4 Schuko, die twee metalen pinnen heeft voor fase en nul, en aan de zijkant van de stekker twee metalen plaatjes voor de aarding. Zo'n aardcontact wordt in het Duits Schutzkontakt of Schuko genoemd en in het Nederlands randaarde.

Hoe noem je een stekker in Belgie?

In België, Frankrijk en een aantal andere landen zijn type E-stopcontacten gebruikelijk. Contactdozen van dit type lijken op die van type C, maar zijn voorzien van een extra contactpen voor aarding. De stekkers hebben een extra gat om deze pin te ontvangen.

Heb je een wereldstekker nodig in Curacao?

Je hebt een adapter type A of B (Verenigde Staten) of een universele wereldstekker nodig. Een adapter of wereldstekker is onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.

Hoeveel volt op net?

Wisselspanning komt thuis uit het stopcontact en op deze spanning werken de meeste elektrische apparaten die wij kennen. In Europa is dit 230 V/50 Hz, in Amerika 1 V/60 Hz.

Hoeveel volt bedraagt het Nederlandse elektriciteitsnet?

De spanningskwaliteit van elektriciteitsnetten gaat over: De hoogte van de spanning. Deze is in het Nederlandse net ongeveer 230 Volt met een frequentie van 50 Hertz.