Inhoudsopgave:

 1. Hoe lang Van aarde naar Saturnus?
 2. Wat is er bijzonder aan Saturnus?
 3. Kan je Jupiter en Saturnus zien?
 4. Hoe beweegt Saturnus door de ruimte?
 5. Wat is er bijzonder aan Uranus?
 6. Hoeveel kilometer is het van de aarde naar Mars?
 7. Hoeveel ringen heeft Saturnus?
 8. Hoe laat kan je Jupiter en Saturnus zien?
 9. Waar staan Jupiter en Saturnus aan de hemel?
 10. Hoe snel draait Saturnus om de zon?
 11. Wat is de ring rond Saturnus?
 12. Wat is er bijzonder aan Mars?
 13. Hoeveel keer is Uranus groter dan de Aarde?
 14. Hoe ver weg is Mars van de aarde?
 15. Hoe lang duurt het om naar de Mars te gaan?
 16. Waar is de ring om Saturnus van gemaakt?
 17. Wie ontdekte dat Saturnus ringen heeft?
 18. Hoe laat kan je Jupiter zien?
 19. Hoe laat is Jupiter te zien?
 20. Waar staan Jupiter en Saturnus vanavond?

Hoe lang Van aarde naar Saturnus?

Hoe ver is het naar…
ObjectAfstand met autoAfstand in kilometers
Naar Mars32641 dagen – 89 jaren78 miljoen km
Naar Jupiter261666 dagen – 716 jaren628 miljoen km
Naar Saturnus531250 dagen – 1455 jaren1275 miljoen km
Naar Uranus1133750 dagen – 3106 jaren2721 miljoen km

Wat is er bijzonder aan Saturnus?

Net als Jupiter is Saturnus een gigantische planeet die vrijwel volledig uit gas bestaat, voornamelijk waterstof en helium. Diep in de planeet komt waterstof in vloeibare vorm voor. Saturnus bezit slechts een dichtheid van 0,687 gram per kubieke centimeter, wat lager is dan de dichtheid van water.

Kan je Jupiter en Saturnus zien?

Zo'n samenstand komt ongeveer één keer in de 20 jaar voor met Saturnus en Jupiter. ... "Als je een vaste hand hebt, dan is het te bekijken met een verrekijker, zelfs de maantjes van Saturnus en Jupiter kunnen op een heldere dag zichtbaar zijn." Ook de ringen van Saturnus zouden dan te zien moeten zijn.

Hoe beweegt Saturnus door de ruimte?

Waar schijnlijk lijkt Saturnus wel wat op Jupiter, al zal Saturnus in tegenstelling tot Jupiter, waarschijnlijk wel een redelijk grote vaste kern hebben. Ook Saturnus wentelt opvallend snel rond haar as. In 10 uur 14 minuten en 24 seconden. Dat is dus de duur van één dag voor een waarnemer op Saturnus.

Wat is er bijzonder aan Uranus?

Uranus heeft de koudste atmosfeer van ons zonnestelsel met een minimumtemperatuur van -224 graden Celsius. De atmosfeer van Uranus bestaat voor 83% uit waterstof, 15% uit helium en 2% uit methaan. Bovendien bevat hij ook sporen van ammoniak, ethaan, ethyn, koolstofmonoxide, water en waterstofsulfide.

Hoeveel kilometer is het van de aarde naar Mars?

De afstand tussen de Aarde en Mars wisselt sterk. De kortste afstand tussen beide planeten kan 56 miljoen kilometer bedragen.

Hoeveel ringen heeft Saturnus?

Ringen | Saturnus - Reuzenplaneten.nl. De ringen van Saturnus zijn het meest uitgebreide ringensysteem van elke planeet in ons zonnestelsel. De twaalf ringen bestaan uit miljarden kleine deeltjes, variërend in grootte van centimeters tot tientallen meters, die met z'n allen in een baan rond Saturnus draaien.

Hoe laat kan je Jupiter en Saturnus zien?

Dat moment is in Nederland niet te zien, omdat Jupiter en Saturnus dan onder de horizon zitten. Iets meer dan een uur eerder, ongeveer tussen 17.15 uur en 18.15 uur, zijn de planeten wel te zien, als het weer meezit.

Waar staan Jupiter en Saturnus aan de hemel?

Heldere planeten in september Jupiter en Saturnus blijven nog steeds in elkaars buurt. Ze zijn tot na middernacht zichtbaar. Rond 23h staan ze laag boven de zuidelijke horizon. Saturnus staat in de Steenbok (Capricornus) en Jupiter (de helderste van de twee) in de Waterman (Aquarius).

Hoe snel draait Saturnus om de zon?

Saturnus is van de zon af gerekend de zesde planeet in het zonnestelsel en op Jupiter na de grootste. Beide zijn gasreuzen en zogenaamde 'buitenplaneten'....Saturnus (planeet)
Saturnus
Dichtheid (ρ)0,687 g/cm3
Rotatietijd10 uur, 33 minuten en 38 seconden
Afplatting1 / 10,21
Periode (P)10.759,22 dagen (29,46 jaar)

Wat is de ring rond Saturnus?

De ringen van Saturnus zijn het meest uitgebreide ringensysteem van elke planeet in ons zonnestelsel. De twaalf ringen bestaan uit miljarden kleine deeltjes, variërend in grootte van centimeters tot tientallen meters, die met z'n allen in een baan rond Saturnus draaien.

Wat is er bijzonder aan Mars?

Mars is een terrestrische planeet met een ijle atmosfeer. Het oppervlak is op sommige plekken net zoals dat van de Maan bezaaid met inslagkraters, terwijl op andere plaatsen net zoals op de Aarde, vulkanen, valleien, zandduinen en poolkappen voorkomen. ... Mars heeft twee manen; Phobos en Deimos.

Hoeveel keer is Uranus groter dan de Aarde?

De planeet is 4 keer groter dan de Aarde. Omdat hij zover van de Zon af staat kan het er wel 200 graden vriezen! Een dag duurt ongeveer 17 uur, en een rondje om een zon (het Uranus jaar) duurt 84 jaar. Ook Uranus heeft ringen.

Hoe ver weg is Mars van de aarde?

De afstand tussen de Aarde en Mars wisselt sterk. De kortste afstand tussen beide planeten kan 56 miljoen kilometer bedragen.

Hoe lang duurt het om naar de Mars te gaan?

Geld vormt het grootste struikelblok, maar ook andere puzzelstukken moeten nog worden gelegd. Een reis naar Mars kan maar eens in de 26 maanden vertrekken, als de planeet het dichtst bij de aarde staat. Dan nog moet een afstand van zo'n 60 miljoen kilometer worden afgelegd - een reis die ongeveer een half jaar duurt.

Waar is de ring om Saturnus van gemaakt?

De ringen bestaan voor 90 tot 95 procent uit ijs. Dit is vreemd, want het jonge zonnestelsel bestond voor een even groot deel uit ijs en stenen. Aangezien de ringen al een tijdje interplanetaire stof opvangen, bestonden ze ooit waarschijnlijk voor 100 procent uit ijs.

Wie ontdekte dat Saturnus ringen heeft?

Galileo Galilei Ringen van Saturnus/Ontdekkers

Hoe laat kan je Jupiter zien?

Omdat Jupiter, de aarde en de zon op diezelfde lijn liggen, wordt Jupiter zichtbaar op het moment dat de zon ondergaat. De planeet is daardoor vrijwel de hele nacht te zien. Jupiter komt na zonsondergang op in het oosten en gaat met de opkomst van de zon weer onder in het westen.

Hoe laat is Jupiter te zien?

Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 19:45 uur, op het moment dat het voldoende donker wordt (de Zon is al om 19:17 uur ondergegaan) en de planeet op een hoogte van 13° boven de zuidoostelijke horizon staat. De planeet is zichtbaar met het blote oog, het best rond 22:30 uur.

Waar staan Jupiter en Saturnus vanavond?

Planeten vannacht:
PlaneetZichtbaarSchemering
VenusAvondIn avondschemer 4° boven WZW horizon
MarsOnzichtbaarIn avondschemer 3° onder W horizon
JupiterNachtIn avondschemer 10° boven ZO horizon
SaturnusNachtIn avondschemer 13° boven ZZO horizon